Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ακόμη πιο μαζικές επιθέσεις με drones – Δυιλιστήρια και FSB στους στόχους 200 χλμ. εντός του ρωσικού εδάφους

Η απόπειρα αντεπίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη φαίνεται ότι εντείνεται από την Ουκρανία που ανακοίνωσε ότι drone έπληξε το κτίριο της ρωσικής υπηρεσίας κρατικής ασφαλείας FSB στο Μπέλγκοροντ. Την είδηση επιβεβαιώνει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, χωρίς να αναφέρει θύματα, «αν και το κτίριο υπέστη ζημιές».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 58 ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στη διάρκεια της νύχτα πάνω από τις ρωσικές περιφέρειες του Μπέλγκοροντ, του Μπριάνσκ, του Βορονέζ, του Κουρσκ, του Ριαζάν και του Λένινγκραντ.

Η ουκρανική υπηρεσία ασφαλείας SBU πραγματοποίησε επιθέσεις με drones κατά τριών ρωσικών διυλιστηρίων πετρελαίου στο Ριαζάν, το Κστόβο και το Κίρισι, δήλωσε ουκρανική πηγή στο Reuters. «Κρίνοντας από τα βίντεο στο διαδίκτυο, οι επιπτώσεις ήταν αρκετά σημαντικές» ανέφερε.

Νωρίτερα ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ριαζάν είχε ανακοινώσει πως ακόμη ένα διυλιστήριο πετρελαίου στοχοθετήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην περιφέρειά του, σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Μόσχας, και πως η επίθεση προκάλεσε τον τραυματισμό ανθρώπων και πυρκαγιά.

«Το διυλιστήριο πετρελαίου του Ριαζάν δέχθηκε επίθεση από ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος (…) Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπάρχουν τραυματίες», έγραψε στην πλατφόρμα Telegram ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Ριαζάν, ο Πάβελ Μάλκοφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, εξαιτίας της επίθεσης «εκδηλώθηκε πυρκαγιά» στο διυλιστήριο αυτό, που είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς καυσίμου στην κεντρική Ρωσία και ελέγχεται από τη γιγάντια πετρελαϊκή εταιρεία Rosneft.

Ένα άλλο μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπεσε σήμερα καθώς πλησίαζε σ’ ένα διυλιστήριο πετρελαίου στην περιφέρεια του Λένινγκραντ, κοντά στην Αγία Πετρούπολη (βορειοδυτική Ρωσία), ανακοίνωσε μέσω της Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Αλεξάντρ Ντροζντένκο, υπογραμμίζοντας ότι από την επίθεση αυτή «δεν υπήρξαν θύματα ούτε ζημιές».

Ρωσικές ενεργειακές εγκαταστάσεις δέχθηκαν επίθεση από μη επανδρωμένα αεροσκάφη για δεύτερη διαδοχική ημέρα.

Περισσότερα από 30 μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν εξάλλου στην περιφέρεια του Βορονέζ. Η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα μικρές ζημιές σε τοπικές υποδομές, έγραψε στην πλατφόρμα Telegram ο περιφερειακός κυβερνήτης Αλεξάντρ Γκούσεφ.

Στην περιφέρεια του Μπριάνσκ, οκτώ ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν επίσης σήμερα, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Αλεξάντρ Μπογκομάζ.

Τέσσερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν το πρωί στην περιφέρεια του Κουρσκ, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Ρόμαν Σταροβόιτ.

Τέλος έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στην περιφέρεια του Μπελγκορόντ, όπου υπέστησαν ζημιές γραμμές ηλεκτροδότησης σε κοινότητες, με αποτέλεσμα να προκληθούν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε νωρίτερα τη Δύση πως η Ρωσία είναι «από στρατιωτική-τεχνική σκοπιά έτοιμη, φυσικά» για πυρηνικό πόλεμο και ότι εάν οι ΗΠΑ έστελναν στρατεύματα στην Ουκρανία, η Μόσχα θα το εκλάμβανε ως μείζονα κλιμάκωση του πολέμου.

Νέα αμερικανική στρατιωτική βοήθεια

Παρά το αδιέξοδο στο Κογκρέσο, η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επαναβεβαίωσε χθες, Τρίτη, τη στήριξή της στην Ουκρανία ανακοινώνοντας νέα στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε με τον Πολωνό πρόεδρο και τον πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο.

«Πρέπει να δράσουμε προτού είναι κυριολεκτικά πολύ αργά. Διότι, όπως μπορεί να θυμάται η Πολωνία, η Ρωσία δεν θα σταματήσει στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μπάιντεν υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα και τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

«Δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στον ρωσικό ιμπεριαλισμό να διαταράξει τη σταθερότητα και την ειρηνική ύπαρξη της Ευρώπης», τόνισε μετά τη συνάντησή του με τον Ντούντα.

Οι ΗΠΑ στο μεταξύ ενέκριναν συμβόλαιο πώλησης στρατιωτικού εξοπλισμού στην Πολωνία, συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει την παροχή στη Βαρσοβία πυραύλων αέρος- εδάφους μεγάλου βεληνεκούς και πυραύλων αέρος- αέρος μεσαίου βεληνεκούς προς 3,5 δισεκ. δολάρια.

Νωρίτερα χθες η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την παροχή νέας στρατιωτικής βοήθειας ύψους 300 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία, ένα ποσό πολύ χαμηλότερο από αυτό που ζητεί ο Μπάιντεν εδώ και μήνες.

Αυτή η βοήθεια περιλαμβάνει κυρίως αντιαεροπορικούς πυραύλους, πυρομαχικά και όλμους για το πυροβολικό και απαντά «σε κάποιες έκτακτες ανάγκες της Ουκρανίας», υπογράμμισε ο Τζέικ Σάλιβαν σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...