Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Επιτροπή του ΟΗΕ εξετάζει εμπλοκή της Β. Κορέας σε 58 κυβερνοεπιθέσεις που απέφεραν κέρδη 3 δισ. δολαρίων

Με σκοπό να χρηματοδοτήσει το εξοπλιστικό της πρόγραμμα, η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να εμπλέκεται σε δεκάδες κυβερνοεπιθέσεις που της έχουν αποφέρει τρία δισεκατομμύρια δολάρια, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του παγκόσμιου οργανισμού, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το προσεχές διάστημα.

«Η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας (ΛΔΚ) συνεχίζει να παραβιάζει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» διαβεβαιώνει το έγγραφο των ανεξάρτητων παρατηρητών, αναπτύσσοντας περαιτέρω το πυρηνικό της οπλοστάσιο, όχι μόνο παράγοντας σχάσιμα πυρηνικά υλικά, αλλά δοκιμάζοντας διαρκώς βαλλιστικούς πυραύλους, θέτοντας σε τροχιά ένα κατασκοπευτικό δορυφόρο ή προσθέτοντας στο στρατιωτικό δυναμικό της ένα τακτικό πυρηνικό υποβρύχιο.

Από το 2006 έχουν επιβληθεί κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα από τον ΟΗΕ, οι οποίες πολλές φορές έχουν αυστηροποιηθεί με σκοπό να πλήξουν τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης όπλων μαζικής καταστροφής.

«Η επιτροπή εξετάζει 58 ύποπτες κυβερνοεπιθέσεις της ΛΔΚ σε εταιρείες που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα κατά το διάστημα 2017-2023, οι οποίες φέρονται να απέδωσαν κέρδη της τάξης των $3 δισ., που στη συνέχεια χρηματοδότησαν τα εξοπλιστικά προγράμματα της Βόρειας Κορέας» αναφέρεται στην έκθεση.

Η Πιονγκγιάνγκ δεν σχολίασε τις πληροφορίες, αν και στο παρελθόν έχει επανειλημμένα αρνηθεί κατηγορίες ότι ευθύνεται για διαδικτυακή πειρατεία ή άλλες κυβερνοεπιθέσεις.

Αμφίβολη η αυστηροποίηση των μέτρων

Σε κάθε περίπτωση, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το Συμβούλιο Ασφαλείας μπορεί να αποφασίσει περαιτέρω αυστηροποίηση των κυρώσεων κατά του καθεστώτος του Κιμ Γιονγκ Ουν. Δύο από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου, η Ρωσία και η Κίνα, επιθυμούν αντίθετα τη χαλάρωση των μέτρων ώστε να πειστεί η Πιονγκγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την αποπυρηνικοποίηση του οπλοστασίου της.

Μάλιστα, Βόρεια Κορέα και Ρωσία αποφάσισαν πρόσφατα να διευρύνουν την αμυντική τους συνεργασία, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν την Πιονγκγιάνγκ ότι προμηθεύει όπλα στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία, κάτι το οποίο αρνούνται και οι δύο χώρες.

Πηγή: Reuters

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

ΕΛΛΑΔΑ

Τα σχολεία κλείνουν κάθε χρόνο την Παρασκευή πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα και οι μαθητές επιστρέφουν στις σχολικές υποχρεώσεις μετά την Κυριακή του Θωμά...