Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία -ΥΠΕΞ: Παρακολουθούμε τις ισορροπίες με τα F-35 στην Ελλάδα – Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις στο Αιγαίο

“Θα δούμε πώς θα αλλάξουν οι ισορροπίες με την παράδοση των μαχητικών F-35 στην Ελλάδα, και αν θα αλλάξουν πρέπει να το εξετάσουμε“, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα ήταν στη λίστα των χωρών στις οποίες οι ΗΠΑ θα έδιναν F-35, ειδικά επειδή είναι χώρα – μέλος του ΝΑΤΟ.

Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι για την Τουρκία προβλέπεται η παράδοση κάποιων F-35 μετά το 2030. Τι θα γίνει μέχρι τότε; Τι θα συμβεί; Το θέμα που εξετάζουμε είναι, ειδικά όσον αφορά σε συστήματα αεράμυνας και συστήματα αεροπορικής επίθεσης, με επίκεντρο τα μαχητικά αεροσκάφη, να βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας από αυτή την άποψη.

“Προσπαθούμε να προωθήσουμε τη θετική ατζέντα στο Αιγαίο”

Η αντίληψη είναι ότι έχουμε προβλήματα στο Αιγαίο που έχουμε βιώσει από την ιστορία. Κάποια από αυτά τα προβλήματα δεν ανήκουν σε αυτή τη γενιά, τα κληρονομήσαμε. Πώς μπορούμε, λοιπόν, ως υπεύθυνα άτομα αυτής της γενιάς, να διαχειριστούμε αυτά τα προβλήματα; Ενώ υπάρχουν αυτά τα προβλήματα, σε ποιους τομείς μπορούμε, ως ώριμα κράτη, να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα και να προχωρήσουμε; Το προωθούμε λοιπόν ως μεθοδολογία και τώρα, με το όραμα και την υποστήριξη που παρέχουν και οι δύο ηγέτες μας, προσπαθούμε ως Υπουργείο Εξωτερικών να προωθήσουμε αυτή τη θετική ατζέντα, είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και συνέχισε:

Υπάρχουν τα ζητήματα των οικονομικών σχέσεων, του τουρισμού, της εκπαίδευσης, πολιτιστικές δραστηριότητες, συνεργασία για την έκδοση βίζας, πολλά θέματα όπως ταξίδια στα νησιά και οι μεταφορές.

Από την άλλη, τα χρόνια θέματα μεταξύ μας, ειδικά το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου, τα θέματα που σχετίζονται με τον εξοπλισμό, τους ορισμούς του εναέριου χώρου κ.λπ., μπορούν να συζητηθούν εδώ από μια νέα οπτική γωνία.

Έχουμε απόψεις πάνω σε αυτά, το ψάχνουμε. Ο ομόλογός μου και εγώ συζητάμε πολύ για αυτά τα ζητήματα, υπάρχει μια συμφωνία ότι και οι δύο πλευρές συμβάλλουν στη μείωση της στρατιωτικής έντασης, και αυτή η συμφωνία πηγαίνει καλά μέχρι στιγμής.

“Υπάρχει μια σοβαρή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού”

,Υπάρχει ένας καλός διάλογος για αυτό το θέμα, ειδικά η εποικοδομητική προσέγγιση που έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών μας προς αυτό, έχει σοβαρά αποτελέσματα και δίνει απαντήσεις, είπε ο Χακάν Φιντάν και αναφορικά με το Κυπριακό, μίλησε για μεγάλο θέμα: Η Κύπρος είναι ένα από τα θέματα στα οποία εστιάζουμε. Είναι ένα μεγάλο θέμα από μόνο του. Πώς μπορούμε να προωθήσουμε τα μεταξύ μας θέματα, ειδικά το Αιγαίο και μετά την κατάσταση των ομοεθνών μας, χωρίς να αναλογιστούμε πολύ αυτό το θέμα; Με άλλα λόγια, προσπαθούμε να το λύσουμε διευρύνοντας τα όρια της διπλωματίας.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ο Βασίλης Σπανούλης έχει βγάλει εδώ και χρόνια τα σορτς και τις φόρμες έχε φορέσει κοστούμι και γράφει ιστορία ως προπονητής. Οδήγησε το Περιστέρι...