Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Νέο κουνούπι μεταδίδει την ελονοσία και απειλεί την Αφρική

Ένα νέο κουνούπι που μεταδίδει την ελονοσία εμφανίστηκε σε πόλεις της Αφρικής με δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για τους κατοίκους, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι προνύμφες του Anopheles stephensi – ο κύριος φορέας της ελονοσίας κουνουπιών της Ινδίας – είναι τώρα «άφθονες» σε τοποθεσίες σε ολόκληρη την Αφρική, σύμφωνα με ερευνητές από το Ιατρικό Κέντρο Πανεπιστημίου Radboud της Ολλανδίας και το Ινστιτούτο Έρευνας Armauer Hansen της Αιθιοπίας.

Αυτό το είδος κουνουπιών εμφανίστηκε στην Αφρική πριν από λίγα χρόνια, αλλά σήμερα είναι σε αφθονία σε πόλεις της Αιθιοπίας – και είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε τοπικά στελέχη της ελονοσίας, ανέφεραν οι ερευνητές.

Τα περισσότερα αφρικανικά κουνούπια που μπορούν να μεταδώσουν την ελονοσία εντοπίζονται σε αγροτικές περιοχές. Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες ανησυχούν καθώς το συγκεκριμένο κουνούπι έχει ήδη φτάσει σε αστικές περιοχές στην Αιθιοπία, το Σουδάν και το Τζιμπουτί, κάτι που θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ελονοσίας για τους τοπικούς πληθυσμούς. Η ελονοσία, η οποία μεταδίδεται μέσω του δαγκώματος των θηλυκών κουνουπιών Anopheles, είναι μια θεραπεύσιμη ασθένεια – ωστόσο 409.000 άνθρωποι πέθαναν από αυτό το 2019. Η αφρικανική περιοχή κατέγραψε το 94% όλων των κρουσμάτων ελονοσίας και θανάτων το 2019, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Οι ερευνητές μελέτησαν εάν τα κουνούπια θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία εξαπλώνοντας τοπικά παράσιτα ελονοσίας. «Προς έκπληξή μας, το ασιατικό κουνούπι αποδείχθηκε ακόμη πιο ευαίσθητο στα τοπικά παράσιτα της ελονοσίας από την αποικία κουνουπιών της Αιθιοπίας.

«Αυτό το κουνούπι φαίνεται να είναι ένας εξαιρετικά αποτελεσματικός διασκορπιστής των δύο κύριων ειδών ελονοσίας», δήλωσε ο Teun Bousema, καθηγητής επιδημιολογίας και τροπικών μολυσματικών ασθενειών στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Radboud.

Οι ερευνητές προειδοποιούν σε άρθρο τους που δημοσίευσαν στο περιοδικό «Emerging Infectious Diseases», ότι θα πρέπει να ληφθούν γρήγορα μέτρα για να σταματήσει η εξάπλωση των κουνουπιών σε άλλες αστικές περιοχές της αφρικανικής ηπείρου.

«Πρέπει να στοχεύσουμε τις προνύμφες των κουνουπιών σε μέρη όπου εμφανίζονται τώρα και να αποτρέψουμε την εξάπλωσή τους σε μεγάλες αποστάσεις, για παράδειγμα μέσω αεροδρομίων και θαλάσσιων λιμένων. Εάν αυτό αποτύχει, ο κίνδυνος ελονοσίας στις αστικές περιοχές θα εξαπλωθεί σε μεγάλες περιοχές της Αφρικής», δήλωσε ο Fitsam Tadesse, ένας από τους συντάκτες της μελέτης από το τμήμα ιατρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Radboud.

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε να δράσουμε πολύ πιο άμεσα και σε ηπειρωτική κλίμακα», δήλωσε ο Jo Lines, καθηγητής, ειδικός στην ελονοσία στη Σχολή υγιεινής και τροπικής ιατρικής του Λονδίνου, στο CNN. «Αν περιμένουμε τώρα για να μάθουμε περισσότερα, μετά θα είναι πολύ αργά για να το ξεφορτωθούμε», πρόσθεσε. Ο Lines προειδοποίησε επίσης ότι εάν το Anopheles stephensi εξαπλωθεί σε πόλεις της Αφρικής, οι συνέπειες θα είναι σοβαρές. «Τα αστικά κέντρα αποτελούσαν το μοναδικό καταφύγιο μακριά από την ελονοσία».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Πολιτική, την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο editorial.gr.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Σε πρώτη φάση προβλέπεται η εγκατάσταση στην Ελλάδα συστημάτων ηλεκτρόλυσης 300 MW μέχρι το 2030. Σημαντικοί ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι έχουν ήδη έτοιμα ή ετοιμάζουν...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Με έως και 65% ανανεώσιμα, ανακυκλωμένα και πιστοποιημένα με ισοζύγιο μάζας υλικά ISCC Plus, το UltraContact NXT είναι το πιο βιώσιμο ελαστικό παραγωγής της...

ΕΛΛΑΔΑ

Σε κώμα παραμένει ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη ο Γεράσιμος, ο μόνος επιζών του πρώτου βαγονιού. «Ακόμα δεν μπορώ να αντικρίσω...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κύμα διψήφιων μειώσεων τιμών στους τιμοκαταλόγους σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων σούπερ μάρκετ αναμένεται από τον επόμενο μήνα, λόγω της εφαρμογής των νέων μέτρων κατά...