Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Καλπάζει η νέα παραλλαγή κορονοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο – H εξάπλωση του JN.1 είναι ταχεία

Καλπάζει η νέα παραλλαγή του κορονοϊού JN.1 στοΗνωμένο Βασίλειο καταγράφοντας δεκάδες κρούσματα καθημερινά. Η εξαιρετικά μολυσματική υποπαραλλαγή JN.1 έγινε το κυρίαρχο στέλεχος του ιού κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων και πλέον μετρά περισσότερες από τις μισές μολύνσεις Covid στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι μολύνσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται για να «συναγωνιστούν» τα δύο μεγαλύτερα κύματα Covid της χώρας, που παρατηρήθηκαν πριν από δύο χρόνια το 2022.

Η καθηγήτρια Christina Pagel, του University College του Λονδίνου, είπε ότι η ταχεία εξάπλωση του JN.1 σημαίνει ότι δεν έχουμε ακόμη δει την κορυφή. Οπως αναφέρεται στην εφημερίδα Sun, δήλωσε· «Το JN.1 μόλις έγινε κυρίαρχο. Τα κύματα μόλυνσης που προκλήθηκαν από το στέλεχος Omicron BA.1 (Δεκέμβριος 2021 και 22 Ιανουαρίου) και BA.5 (Ιούλιος 2022) κορυφώθηκαν, 3 εβδομάδες αφότου έφτασαν το 50% των συνολικών περιπτωσεων».

Ο καθηγητής Steve Griffin, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λιντς, δήλωσε: «Υπήρξε σαφώς ένα τεράστιο κύμα λοιμώξεων από τον Covid τις τελευταίες εβδομάδες. Το JN.1 είναι απόγονος της παραλλαγής Pirola και έχει αναφερθεί παγκοσμίως. Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δήλωσε ότι, ενώ η εξάπλωση του JN.1 είναι ταχεία, δεν είναι πιο επιθετική από τις προηγούμενες παραλλαγές».

Ο ιός εξελίσσεται

Μιλώντας στη Sun, ο καθηγητής Peter Openshaw, από το Imperial College του Λονδίνου, επισήμανε: «Η ανοσία πέφτει με την πάροδο του χρόνου και για πολλούς έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος από τότε που έκαναν τα τελευταία τους ενισχυτικά εμβόλια».

Ο αριθμός των Βρετανών που εμβολιάζονται δεν είναι το μόνο πράγμα που έχει αλλάξει. Ο ιός επίσης εξελίσσεται.
Τα εμβόλια και η φυσική ανοσία λειτουργούν μόνο όταν κυκλοφορεί ισχυρή αντιστοιχία μεταξύ των αντισωμάτων και του ιού. Η τελευταία έρευνα για τις χειμερινές λοιμώξεις του ONS και του Οργανισμού Υγείας Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA), που δημοσιεύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου, υπολόγισε ότι 2,54 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν Covid στις 13 Δεκεμβρίου, υπερδιπλάσιο από το επίπεδο που παρατηρήθηκε στην αρχή εκείνου του μήνα.

Από τότε, οι μολύνσεις αναμένεται να έχουν αυξηθεί απότομα, καθώς οι άνθρωποι περνούσαν χρόνο μαζί τα Χριστούγεννα και ο ιός ευδοκιμεί σε συνθήκες κρύου.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σειρά από σημαντικές διμερείς συναντήσεις πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΟΣΑ που διεξήχθη στο...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη Παρασκευή σήμερα και τα καταστήματα μένουν ανοιχτά έως τις 19:00 για τις τελευταίες αγορές του Πάσχα. Τα σούπερ μάρκετ παραμένουν επίσης ανοιχτά με άλλα...

LIFESTYLE

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο του θεάτρου η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05. Τη δυσάρεστη...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...