Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Πόλεμος χωρίς ανάπαυλα το μήνυμα Νετανιάχου – Φόβοι για ευρύτερη κλιμάκωση από τις εξελίξεις σε Ιράν και Ιράκ

Οι προειδοποιήσεις τουΙράν για βαρύ τιμήμα καθώς κατηγορεί το Ισραήλ για τον θάνατο στρατηγού που βρισκόταν στη Συρία, εντείνουν τον φόβο εξάπλωσης του πολέμου, ενώ τα αμερικανικά αντίποινα για τις επιθέσεις φιλοϊρανών στο Ιράκ, δυναμιτίζουν το κλίμα, εν μέσω του πολέμου Ισραήλ – Χαμάς που «μάτωσε» τα φετινά Χριστούγεννα στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποίησε ότι ο πόλεμος πρόκειται να κλιμακωθεί, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντιπαραθέτει «τρομακτικές» μαρτυρίες ολόκληρων οικογενειών που σκοτώθηκαν από επιδρομές την παραμονή των Χριστουγέννων σε καταυλισμό προσφύγων στη Γάζα.

Τουλάχιστον 20.674 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 54.536 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινές επιδρομές στη Γάζα από την 7η Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα. Τουλάχιστον 250 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες και 500 τραυματίστηκαν.

Ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν στη Γάζα αυξήθηκε στους 158, με εκπρόσωπο του στρατού να ανακοινώνει άλλους δύο θανάτους νωρίς το πρωί της Τρίτης.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στη Wall Street Journal το βράδυ της Δευτέρας, ο Νετανιάχου επανέλαβε ότι «η Χαμάς πρέπει να καταστραφεί, η Γάζα να αποστρατιωτικοποιηθεί και η παλαιστινιακή κοινωνία να αποριζοσπαστικοποιηθεί», τονίζοντας ότι αυτά είνα προϋποθέσεις».

Στη συνάντηση του κυβερνώντος κόμματος Λικούντ τη Δευτέρα, ο Νετανιάχου είπε ότι ήταν έτοιμος να υποστηρίξει την εθελοντική μετανάστευση αμάχων έξω από τη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz.

Η Χαμάς απέρριψε οποιαδήποτε συζήτηση για ένα τέτοιο σχέδιο ως «παράλογη»: Οι Παλαιστίνιοι “αρνούνται να απελαθούν και να εκτοπιστούν. Δεν μπορεί να υπάρξει εξορία και δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να παραμείνουμε στη γη μας”,

ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Υπολογίζεται ότι 1,9 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, πολλοί από τους οποίους φεύγουν νότια και συνωστίζονται σε καταφύγια ή αυτοσχέδιες σκηνές στο κρύο του χειμώνα.

Κατά τη διάρκεια ειδικής συνόδου για τους 129 ομήρους ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποδοκιμάστηκε από οικογένειες που περίμεναν την επιστροφή των αγαπημένων τους μετά από 80 ημέρες αιχμαλωσίας.

Ιράν: Βαρύ τίμημα για το Ισραήλ

Υψηλόβαθμο σύμβουλο των Ιρανών «Φρουρών της επανάστασης» σκοτώθηκε σε επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ σε κοντά στη Δαμασκό σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Οι Φρουροί της Επανάστασης προειδοποίησαν ότι το Ισραήλ θα πληρώσει για τον θάνατο του Μουσαβί ενώ ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί προειδοποίησε ότι το Ισραήλ «θα πληρώσει σίγουρα για αυτό το έγκλημα».

Ο Σαγέντ Ραζί Μουσαβί ήταν ο υπεύθυνος για τον συντονισμό της στρατιωτικής συμμαχίας μεταξύ Συρίας και Ιράν και σύντροφος  του Κασέμ Σολεϊμανί του επικεφαλής της Δύναμης Κοντς, του επίλεκτου σώματος των Φρουρών, ο οποίος σκοτώθηκε από πλήγμα αμερικανικού, μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο Ιράκ το 2020.

Ισραήλ: Υπό εξέταση το σχέδιο της Αιγύπτου

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση του Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσίευμα  της εφημερίδας «Jerusalem Post», αναμένεται να εξετάσει πρόταση της Αιγύπτου η οποία προβλέπει να κηρυχθεί καταρχήν ανακωχή για δύο εβδομάδες και κατόπιν να «τερματιστεί» ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου αποδοκιμάστηκε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας στην Κνεσέτ, από οικογένειες oμήρων, που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από την έναρξη του πολέμου εναντίον της Χαμάς πριν από 80 ημέρες.

«Μια εκεχειρία διάρκειας μίας εβδομάδας, που έληξε την 1η Δεκεμβρίου, επέτρεψε την απελευθέρωση 105 ομήρων, εκ των οποίων 80 ως αντάλλαγμα για 240 Παλαιστίνιους κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές, όμως 129 άνθρωποι παραμένουν όμηροι στη Γάζα.

Διαβεβαιώνοντας πως «θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια» για να απελευθερωθούν οι όμηροι, ο Νετανιάχου είπε:

«Δεν πρέπει να σταματήσουμε τον πόλεμο όσο δεν έχουμε επιτύχει τη νίκη εναντίον εκείνων που θέλουν τις ζωές μας».

Ιράκ: «Εχθρική ενέργεια» τα πλήγματα από τις ΗΠΑ

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ εξαπέλυσαν πλήγματα στο Ιράκ εναντίον εγκαταστάσεων φιλοϊρανικών ενόπλων κινημάτων, σε αντίποινα για επίθεση με drone νωρίτερα που είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν «τρεις αμερικανοί στρατιωτικοί», ο ένας από τους οποίους βρίσκεται σε «κρίσιμη» κατάσταση, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του Πενταγώνου.

Τουλάχιστον ένα μέλος ιρακινής φιλοϊρανικής οργάνωσης έχασε τη ζωή του και άλλα 24 τραυματίστηκαν τα ξημερώματα στη Χίλα, την πρωτεύουσα της επαρχίας της Βαβυλώνας, νότια της Βαγδάτης. Το δεύτερο πλήγμα, έγινε στην Ουάσιτ, στο νότιο Ιράκ.

Νωρίτερα, ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωνε πως ο αμερικανικός στρατός εξαπέλυσε «απαραίτητα και αναλογικά πλήγματα εναντίον τριών εγκαταστάσεων χρησιμοποιούμενων από την Κατάεμπ Χεζμπολά και οργανώσεις συνδεόμενες με αυτή» και πρόσθεσε ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν παραστρατιωτικοί επιτέθηκαν εναντίον της αεροπορικής βάσης της Αρμπίλ νωρίτερα».

Οι Κατάεμπ Χεζμπολά («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού») χαρακτηρίζονται «τρομοκρατική οργάνωση» από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2009.

Την επίθεση στη βάση με drone μιας κατεύθυνσης ανέλαβε η λεγόμενη Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ.

Οι ΗΠΑ βομβαρδίζουν θέσεις της παράταξης Κατάεμπ Χεζμπολά («Ταξιαρχίες του Κόμματος του Θεού»), μέλος της συμμαχίας των Χασντ ας Σάαμπι («Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης»),η οποία είναι ενταγμένη στις ιρακινές τακτικές δυνάμεις.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

LIFESTYLE

“Σε καμία περίπτωση δεν ήθελα ούτε να φανεί η Ελλάδα πιο άσχημη ούτε πιο κάτι από αυτό που είναι” εξηγεί η Μαρίνα Σάττι. Στον...

ΕΛΛΑΔΑ

Τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024, ο Διοικητής του 306 Εργοστασίου Βάσεως Τηλεπικοινωνιών (306 ΕΒΤ) Συνταγματάρχης (ΤΧ) Απόστολος Κωνσταντόπουλος και ο Διευθυντής και Πρόεδρος του...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...