Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Μεξικό: Σε εκβιασμό για «προστασία» πιθανόν να οφείλεται η σφαγή τουλάχιστον 12 νέων ανθρώπων σε γιορτή για τα Χριστούγεννα

Η δολοφονία την Κυριακή των 12 νέων ανθρώπων  που μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί στην πόλη Σαλβατιέρα, στην πολιτεία Γουαναχουάτο, στο κεντρικό Μεξικό, εικάζεται από τις Αρχές ότι οφείλεται σε εκβιασμό για «προστασία» από εγκληματική οργάνωση.

«Ως αυτή τη στιγμή, δώδεκα άνθρωποι είναι νεκροί», ανέφερε μέσω X η γενική εισαγγελία της Γουαναχουάτο, η οποία συγκαταλέγεται στις μεξικανικές πολιτείες που αντιμετωπίζουν τα οξύτερα προβλήματα με τα βίαια εγκλήματα, λόγω της σύγκρουσης ισχυρών συμμοριών για εδάφη.

Οι αρχές έκαναν επίσης λόγο για περίπου δέκα τραυματίες, οι οποίοι διακομίστηκαν σε νοσοκομεία.

Σύμφωνα με μεξικανικά ΜΜΕ, η σφαγή διαπράχθηκε στο κτήμα Σαν Χοσέ δελ Κάρμεν, το οποίο είθισται να ενοικιάζεται για γιορτές. Η έκταση, όπου επίσης πυρπολήθηκαν οχήματα, αποκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε πως η γιορτή είχε οργανωθεί από ομάδα φίλων ενόψει των Χριστουγέννων. Περιέγραψε  με κάθε λεπτομέρεια τη σκηνή του εγκλήματος.

Έξι ένοπλοι έφθασαν επιτόπου κι άρχισαν να κυκλοφορούν ανάμεσα στους νέους που συμμετείχαν στη γιορτή. Καθώς «δεν ήταν προσκεκλημένοι», όταν «πήγαμε να ρωτήσουμε ποιοι ήταν, άρχισαν να ρίχνουν», πρόσθεσε. Τα θύματα ήταν «όλοι νέοι που γνωρίζαμε, καλοί άνθρωποι», δήλωσε συντετριμμένος.

Σύμφωνα με τον Νταβίντ Σαουσέδο, σύμβουλο για ζητήματα ασφαλείας, ο οποίος επικαλέστηκε δηλώσεις μελών των οικογενειών των θυμάτων, ο ένας από τους οργανωτές της γιορτής είχε γίνει στόχος απόπειρας εκβίασης από εγκληματική οργάνωση, κάτι που ενδέχεται να ήταν το κίνητρο της επίθεσης.

«Αρνήθηκε να πληρώσει  και μετέφερε την εκδήλωση αλλού, σε αυτό το κτήμα», εξήγησε κι επισήμανε πως η συγκεκριμένη ζώνη ελέγχεται από το καρτέλ Σάντα Ρόσα δε Λίμα.

Άλλη μια επίθεση ενόπλων έγινε το Σάββατο στη Σαλαμάνκα, πόλη περίπου 160.000 κατοίκων στην ίδια πολιτεία. Εκεί σκοτώθηκαν τέσσερις άνθρωποι και να τραυματίστηκαν άλλοι δύο, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ένοπλοι κινούμενοι με μοτοσικλέτες εισέβαλαν σε κομμωτήριο κι άρχισαν να πυροβολούν.

Παρόμοιες επιθέσεις έχουν διαπραχθεί επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια στη Γουαναχουάτο, που βρίσκεται στην κορυφή του καταλόγου των πολιτειών με τους υψηλότερους αριθμούς ανθρωποκτονιών από την αρχή της χρονιάς — καταγράφει 3.029 νεκρούς, κατά τα επίσημα δεδομένα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...