Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τούρκος υπ. Άμυνας: Έχουν ολοκληρωθεί οι τεχνικές συναντήσεις με τις ΗΠΑ για την αγορά των σαράντα F-16

Στις 27 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η παρθενική δοκιμαστική πτήση του υπό ανάπτυξη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς «Kaan», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Γιασάρ Γκιουλέρ, κάνοντας τον απολογισμό του υπουργείου του για το 2023.

Όσον αφορά την εκκρεμότητα με τις ΗΠΑ για την αγορά 40 F-16 Block 70 Vipers και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της Τουρκίας, ο Γιασάρ Γκιουλέρ είπε ότι παρακολουθούν τη διαδικασία, οι τεχνικές συναντήσεις με τις ΗΠΑ έχουν ολοκληρωθεί και αναμένουν, να τη λήψη θετικών και συγκεκριμένων μέτρων το συντομότερο δυνατό.

Όπως είπε, στην τηλεδιάσκεψη που είχε χθες, Παρασκευή, ο πρόεδρος Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν, ο Αμερικανός ομόλογός του δήλωσε ότι έχει κάνει προετοιμασίες για να το μεταφέρειτο ζήτημα στο Κογκρέσο το συντομότερο δυνατό.

Ωστόσο, σχολίασε ο Τούρκος υπουργός ότι το πιο σημαντικό ζήτημα στη διαδικασία σύναψης συμβάσεων είναι ότι «οι σύμμαχοι δεν επιβάλλουν κυρώσεις ο ένας στον άλλον».

«Δηλώνουμε πάντα ότι οι σύμμαχοι πρέπει να κατανοούν καλά την παγκόσμια και περιφερειακή λειτουργία της Τουρκίας και, κατά συνέπεια, πρέπει να εγκαταλείψουν αμέσως τέτοιους περιορισμούς. Τονίζουμε ότι μια ισχυρή Τουρκία και ισχυρές τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις σημαίνουν ένα ισχυρό ΝΑΤΟ και μια ισχυρή συμμαχία, ακόμη και έναν ισχυρό αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

Ενώ η διαδικασία προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 συνεχίζεται, το μόνο αεροσκάφος στο οποίο εστιάζει αυτή τη στιγμή η Τουρκία, σύμφωνα με τον Γιασάρ Γκιουλέρ, είναι το Eurofighter, «το οποίο είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και το οποίο θεωρούμε ως την καλύτερη εναλλακτική λύση».

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 40 αεροσκάφη Eurofighter στην ανώτερη έκδοσή τους, 20 στην πρώτη φάση και 20 στη δεύτερη φάση. «Η υποστήριξη και η προσέγγιση του Ηνωμένου Βασιλείου στο θέμα αυτό είναι σημαντική ως παράδειγμα για άλλους συμμάχους. Η Ισπανία μας παρέχει επίσης παρόμοια υποστήριξη. Όσον αφορά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, θα ήταν η σωστή προσέγγιση να ληφθούν επιλογές και αποφάσεις σύμφωνα με το πνεύμα της συμμαχίας και την κοινή προοπτική ασφάλειας» ανέφερε ο Τούρκος υπουργός.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...