Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Copernicus: Ο Οκτώβριος έσπασε το ρεκόρ θερμότητας και το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί

Ο περασμένος Οκτώβριος ήταν ο θερμότερος στον κόσμο από τότε που άρχισαν τα ρεκόρ, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ με μεγάλη διαφορά. Το 2023 βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο για να είναι η χρονιά με την υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η τελευταία έκθεση της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής του Ευρωπαϊκού προγράμματος Copernicus, που δημοσιεύθηκε αυτή την Τετάρτη, δείχνει ότι έχουν καταγραφεί «εξαιρετικές ανωμαλίες θερμοκρασίας» αυτόν τον μήνα.

«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά αφού υπάρχουν ρεκόρ, με θερμοκρασία που είναι αυτή τη στιγμή 1,43 ºC πάνω από την προβιομηχανική εποχή», δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της υπηρεσίας. Προειδοποίησε ότι “Η ανάληψη φιλόδοξης δράσης για την κλιματική αλλαγή στο COP28 δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα.”

Αυτά συμβαίνουν παραμονές της συνόδου κορυφής για το κλίμα που θα ξεκινήσει στα τέλη Νοεμβρίου στο Ντουμπάι

Μέχρι στιγμής φέτος, μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία το 2023 ήταν η υψηλότερη από την έναρξη των μετρήσεων, πλησιάζοντας το πλανητικό όριο ασφαλείας (1,5 βαθμούς) πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα που είχε τεθεί ως στόχος της διεθνούς κοινότητας στο ιστορική συμφωνία του Παρισιού.

Ο Οκτώβριος όχι μόνο ήταν πολύ ζεστός, αλλά έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ με μεγάλη διαφορά. Η μέση θερμοκρασία του επιφανειακού αέρα ήταν 15,3 °C, 1,7 βαθμούς πάνω από την προβιομηχανική εποχή, 0,85 °C πάνω από τον μέσο όρο 1991-2020 για εκείνον τον μήνα και 0,4 °C πάνω από τη θερμοκρασία του Οκτωβρίου 2019, η οποία ήταν η θερμότερη μέχρι σήμερα.
Η ανωμαλία της θερμοκρασίας αυτού του μήνα ήταν η δεύτερη υψηλότερη όλων των μηνών, μόνο πίσω από αυτή του Σεπτεμβρίου 2023, όπως αναφέρεται σε δήλωση του Copernicus.

Ο κόσμος έχει σπάσει ρεκόρ θερμότητας μήνα με τον μήνα από τότε που ξεκίνησε αυτό το καλοκαίρι.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Οκτώβριος του 2023 ήταν ο τέταρτος θερμότερος Οκτώβριος από τότε που ξεκίνησαν τα ρεκόρ, με θερμοκρασίες 1,3 ºC υψηλότερες από τον μέσο όρο 1991-2020.
Δεν θερμαίνεται μόνο ο αέρας. Η θάλασσα συνεχίζει να σπάει ρεκόρ και η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας της τον Οκτώβριο έφτασε τους 20,79 °C , την υψηλότερη που καταγράφηκε αυτόν τον μήνα .

Ταυτόχρονα, η έκταση του θαλάσσιου πάγου της Ανταρκτικής μειώνεται, για έκτο συνεχόμενο μήνα, με επίπεδο ρεκόρ σπανιότητας για την εποχή του έτους και μηνιαία τιμή 11% χαμηλότερη από τον μέσο όρο.
Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις, αυτές ήταν πάνω από το μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης: η καταιγίδα Aline επηρέασε την Ισπανία και την Πορτογαλία, προκαλώντας ισχυρές πλημμύρες και η καταιγίδα Babet έπληξε τα βόρεια της Γηραιάς Ηπείρου.

Το Copernicus δεν παρέχει συγκεκριμένες πληροφορίες για την Ισπανία, αλλά σύμφωνα με τον ισολογισμό της AEMET που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, ο μήνας Οκτώβριος ήταν, μαζί με το 2017, ο δεύτερος θερμότερος Οκτώβριος, μόλις μετά το 2022. Η θερμοκρασία ήταν 2,6 °C υψηλότερη από τον μέσο όρο για την περίοδο αναφοράς, που εντοπίζεται μεταξύ 1991 και 2020.
Οι μισοί από τους κύριους σταθμούς της μετεωρολογικής υπηρεσίας, 45, κατέγραψαν την υψηλότερη ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία για έναν μήνα Οκτώβριο από την έναρξη της αντίστοιχης σειράς δεδομένων. Ήταν ιδιαίτερα αρχές του μήνα, με ένα παρατεταμένο επεισόδιο εξαιρετικής ζέστης μεταξύ των πρώτων ημερών και της 18ης Οκτωβρίου, που έπληξε ολόκληρη τη χώρα. Το πρώτο κύμα καύσωνα που καταγράφηκε σημειώθηκε στα Κανάρια Νησιά, που οδήγησε ακόμη και στο κλείσιμο των σχολείων.
Μόνο την 1 και 2 Οκτωβρίου, 100 ρεκόρ θερμοκρασίας καταρρίφθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του εντυπωσιακού 36,9 ºC στα αεροδρόμια Badajoz και Σεβίλλης ή 37,3 ºC στο Andújar (Jaén). Τα ρεκόρ στη βόρεια Ισπανία είναι εντυπωσιακά, όπως οι 36,6 °C στο αεροδρόμιο του Μπιλμπάο. Σε ορισμένους σταθμούς, οι μέγιστες θερμοκρασίες ανέβηκαν έως και έξι βαθμούς σε σύγκριση με το τελευταίο ρεκόρ. Οι 30,8 °C που σημείωσε ο δήμος Κάστρο Ουρντιάλες της Κανταβρίας ως η υψηλότερη θερμοκρασία για τον μήνα Οκτώβριο του 2022 ξεπεράστηκαν από τους σημερινούς 36,6 °C.

Πηγή: RTVE.es

Μετάφραση: Αθανάσιος Ρούντος

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

LIFESTYLE

Η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε στο «Happy Day» για την πρεμιέρα του «TV Queen» και τα αρνητικά σχόλια, με την ίδια να αναφέρει μεταξύ άλλων...

ΕΛΛΑΔΑ

Την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση των BONUS στο Δημόσιο, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ και παράλληλα υπενθυμίζει τις αυριανές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, καλώντας σε...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ο περιφερόμενος υπόδικος έχει βρει μόνιμο στασίδι στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ και διαδίδει ανενόχλητος τα ψεύδη του, πιστεύοντας ότι έτσι θα διασωθεί. Το νέο μύθευμα...