Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

«Ανεπαρκής» η παγκόσμια ετοιμότητα για πιθανές νέες μεγάλες απειλές στην υγεία, εκτιμούν ειδικοί που συμβουλεύουν τον Π.Ο.Υ

Η πρόοδος στην παγκόσμια ετοιμότητα μετά την  πανδημία COVID-19  παραμένει «ανεπαρκής» για την αντιμετώπιση πιθανών νέων μεγάλων απειλών για την υγεία, προειδοποίησε μια ομάδα ειδικών που συμβουλεύει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Αυτή η προειδοποίηση προέρχεται από την ετήσια έκθεση που παρουσιάστηκε στη Γενεύη από το Global Preparedness Monitoring Board, ένα συμβουλευτικό όργανο που υποστηρίζεται από τον ΠΟΥ και την Παγκόσμια Τράπεζα (WB) που δημιουργήθηκε μετά τα κρούσματα του Έμπολα στην Αφρική την τελευταία δεκαετία.

Το έγγραφο, με τίτλο «Μια εύθραυστη κατάσταση ετοιμότητας», υπογραμμίζει ότι, παρά τα επιτεύγματα που σημειώθηκαν στην αντιμετώπιση της πανδημίας, το σύστημα συνεχίζει να παρουσιάζει «κρίσιμες ελλείψεις» που αφήνουν την ανθρωπότητα «επικίνδυνα εκτεθειμένη» σε άλλες απειλές για τη μελλοντική υγειονομική περίθαλψη.

Μεταξύ των παραγόντων που αποδυναμώνουν την παγκόσμια ανθεκτικότητα στις πανδημίες, η έκθεση επισημαίνει  τον οικονομικό ανταγωνισμό, τις γεωπολιτικές εντάσεις και τη γενική δυσπιστία  μεταξύ των κρατών ως τα κύρια εμπόδια για ένα πιο «διαφανές και δίκαιο» σύστημα ετοιμότητας.

Σύμφωνα με τις συστάσεις της έκθεσης,  οι χώρες θα πρέπει να επενδύσουν περισσότερα σε εργαλεία συλλογής και ανάλυσης δεδομένων  για να παρακολουθούν εάν οι μηχανισμοί διαχείρισης έκτακτης ανάγκης υγείας συμμορφώνονται με τις αρχές ετοιμότητας για την πανδημία που συμφωνήθηκαν από τον ΠΟΥ.

Συνιστούν επίσης την αύξηση της υπευθυνότητας και της αμοιβαίας λογοδοσίας σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, με μεγαλύτερη συμμετοχή από άλλους τομείς εκτός της υγείας, όπως η κοινωνία των πολιτών ή ο ιδιωτικός τομέας, τομείς που, προειδοποιούν, έχουν «χαλαρώσει» μετά το τέλος της οξείας φάσης η πανδημία.

Από τους τριάντα δείκτες που ανέλυσε η ομάδα παρακολούθησης, η  παγκόσμια χρηματοδότηση έδειξε τους χειρότερους δείκτες, με μεγάλες επενδύσεις για την αντιμετώπιση επιδημικών εστιών αλλά χωρίς «δίκαιη, προσβάσιμη και βιώσιμη» προετοιμασία.

Έτσι, αν και οι επενδύσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας έφτασαν σε πρωτοφανή κλίμακα, οι ειδικοί καταγγέλλουν την έλλειψη «σαφών και αναμενόμενου» πλαισίου χρηματοδότησης, με μεγάλη αναντιστοιχία μεταξύ των αναγκών και της διαθεσιμότητας κάθε στιγμή της πρόσφατης έκτακτης ανάγκης.

Για να αντιμετωπιστούν αυτές οι ελλείψεις, η ομάδα εμπειρογνωμόνων θεωρεί απαραίτητη μια «ολοκληρωτική» μεταρρύθμιση της παγκόσμιας χρηματοδότησης για την πρόληψη, την ετοιμότητα και την αντιμετώπιση της πανδημίας, με μια πιο εθνικά προσανατολισμένη προσέγγιση που επιτρέπει την προσαρμογή στις προτεραιότητες και τις ανάγκες κάθε  χώρας.

Η έκθεση τονίζει επίσης τη σημασία της μόχλευσης των προσπαθειών των χωρών χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος με τάση προς μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε επενδύσεις και ανάπτυξη.

Πηγή: RTVE.es/ EFE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Συγγενείς των θυμάτων στο Μάτι και εγκαυματίες που παλεύουν ακόμα με τα σωματικά και ψυχικά τους τραύματα, μίλησαν στο ΕΡΤNEWS και την Κατερίνα Φάκα....

ΕΛΛΑΔΑ

Τη διερεύνηση του ενδεχομένου να μπορεί να ασκηθεί αυτεπάγγελτη έφεση ως προς 15 κατηγορούμενους που αθωωθήκαν για το Μάτι, ζητεί με σημερινή παραγγελία της...

ΕΛΛΑΔΑ

«Δεν είχε διοργανωθεί από την Εφορεία κάποια δράση ή ξενάγηση, ούτε έχει δοθεί σχετική έγκριση από το Υπουργείο Πολιτισμού», ενημερώνει με ανακοίνωσή της η...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στην υπογραφή σύμβασης χρηματοδότησης της Ενιπέας Μονοπρόσωπη Α.Ε., θυγατρική της εταιρείας Lightsource bp, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» προχώρησαν...