Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2025 σε περιοχές του κέντρου της Στοκχόλμης

Οι αρχές στη Στοκχόλμη θέλουν να απαγορεύσουν την πρόσβαση των αυτοκινήτων που κινούνται με βενζίνη και ντίζελ σε ορισμένες περιοχές. Το μέτρο θα εφαρμοστεί από το 2025 και είναι ένα από αυτά που ελπίζεται ότι θα συμβάλει στη μείωση της αστικής ρύπανσης, αναφέρει το Bloomberg.

Ο χώρος μεταξύ του οικονομικού κέντρου και της κύριας εμπορικής περιοχής στη Στοκχόλμη θα είναι προσβάσιμος μόνο σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ορισμένους τύπους υβριδικών φορτηγών και αυτά με βάση το υδρογόνο, σύμφωνα με κανόνες που θα παρουσιαστούν άμεσα, υποστηρίζει ο δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός SVT.

Μια πιθανή επέκταση αυτής της περιοχής θα μπορούσε να αποφασιστεί το πρώτο εξάμηνο του 2025. Η Στοκχόλμη θα μπορούσε να είναι η πρώτη μεγάλη πρωτεύουσα που θα εισαγάγει τέτοιου είδους μέτρα και τα σχέδια των τοπικών εκλεγμένων αξιωματούχων στη σουηδική πρωτεύουσα προχωρούν ακόμη περισσότερο από τις πρωτοβουλίες των ομολόγων τους στην Παρίσι, Αθήνα και Μαδρίτη, που απαγόρευσαν μόνο τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Λονδίνου, έχουν εισαγάγει ζώνες χαμηλών εκπομπών που περιλαμβάνουν ημερήσιες χρεώσεις για παλαιότερα αυτοκίνητα με κινητήρες εσωτερικής καύσης για την είσοδο στο κέντρο της πόλης.

«Θέλουμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο περιβάλλον διαβίωσης για τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εδώ», δήλωσε ο τοπικός σύμβουλος Λαρς Στρόμγκρεν, υπεύθυνος για τις πολιτικές οδικής κυκλοφορίας, για το SVT. Αλλά θα διαφανεί εαν αυτό το σχέδιο θα ενισχύσει επίσης τις πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στη Σουηδία που περνούν δύσκολη περίοδο.

Νωρίτερα φέτος, η Mobility Sweden αναθεώρησε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις της για τις ταξινομήσεις νέων ηλεκτρικών αυτοκινήτων το 2023 στο 35% των συνολικών ταξινομήσεων, από 40% προηγουμένως. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες απαγόρευσαν την κυκλοφορία μη βασικών και μη τοπικών αυτοκινήτων σε 10 σημαντικούς δρόμους στο κέντρο της πόλης τον Δεκέμβριο.

Τον Αύγουστο, το Λονδίνο καθόρισε μια από τις πιο φιλόδοξες πολιτικές εκπομπών ρύπων αυτοκινήτων επεκτείνοντας τη ζώνη εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών. Στη Νορβηγία, μια χώρα διάσημη για τις υψηλές πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων της, ο δήμος του Όσλο συνέστησε στις αρχές του έτους την εισαγωγή μιας ζώνης μηδενικών εκπομπών στο κέντρο της πόλης, η οποία το 2025, θα ήταν η πρώτη φάση ενός προγράμματος που θα στόχευε στις μεταφορές μεγάλης χωρητικότητας και φορτηγών, ώστε από το 2027 να επεκταθεί και στα επιβατικά αυτοκίνητα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο του θεάτρου η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05. Τη δυσάρεστη...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ριζική αλλαγή έχει σημειώσει ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας από σήμερα το πρωί, Μεγάλο Σάββατο (4/5), ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αμέσως μετά την άφιξή τους στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, τα εμβόλια κατά του Covid-19 άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα...