Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ρονάλντο και video games «τα όπλα» της προπαγάνδας για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Με τις αιματηρές συγκρούσεις Ισραήλ και Χαμάς να συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα, ο απολογισμός των νεκρών είναι βαρύτατος και στις δύο πλευρές. Σε νέο διάγγελμά του ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι η τιμωρία της Χαμάς «μόλις άρχισε», ενώ νέα συγκλονιστικά βίντεο έρχονται στη δημοσιότητα, από την επίθεση που εξαπέλυσε το Σάββατο η Χαμάς.

Δημοσιογράφοι, ερευνητές, εμπειρογνώμονες πληροφοριών ανοιχτού κώδικα (OSINT) και  γεγονότων έσπευσαν να επαληθεύσουν τον κατακλυσμό ακατέργαστων βίντεο και εικόνων που κοινοποιήθηκαν στο διαδίκτυο από άνθρωποι στο έδαφος. Σύμφωνα με το WIRED, οι χρήστες του X (πρώην Twitter) που αναζητούσαν πληροφορίες για τη σύγκρουση αντιμετώπισαν μια πλημμύρα παραπληροφόρησης.

Ενώ όλα τα μεγάλα παγκόσμια γεγονότα συνοδεύονται τώρα σχεδόν αμέσως από έναν κατακλυσμό παραπληροφόρησης που στοχεύει στον έλεγχο της αφήγησης, η κλίμακα και η ταχύτητα της διάχυσης της παραπληροφόρησης σχετικά με τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς είναι άνευ προηγουμένου —ιδιαίτερα στο X.

«Για πολλούς λόγους, αυτή είναι η δυσκολότερη στιγμή που είχα ποτέ για να καλύψει μια κρίση εδώ», έγραψε στο X ο Justin Peden, ερευνητής OSINT από την Αλαμπάμα, γνωστός στο διαδίκτυο ως Intel Crab. «Οι αξιόπιστοι σύνδεσμοι είναι πλέον φωτογραφίες. Τα επί τόπου ειδησεογραφικά πρακτορεία αγωνίζονται να προσεγγίσουν κοινό χωρίς την ακριβή μπλε πιστοποίηση «verified” του X».

Όταν ο Peden κάλυψε την κλιμάκωση στη Γάζα το 2021, οι πηγές που έβλεπε στη ροή του ήταν από άτομα στο έδαφος ή αξιόπιστα πρακτορεία ειδήσεων. Αυτό το Σαββατοκύριακο, λέει, ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεθεί επαληθευμένο περιεχόμενο ή πρωτογενείς πηγές στο X.

Ενισχυμένες από τον αλγόριθμο που προωθεί χρήστες που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν X 8 δολάρια το μήνα για μια premium συνδρομή, οι αναρτήσεις από άτομα με την μπλε πιστοποίηση φτάνουν στην κορυφή των ροών ειδήσεων για άτομα που αναζητούν πληροφορίες σχετικά με τη σύγκρουση.

Αντί να εμφανιστούν επαληθευμένες πληροφορίες, στους χρήστες X παρουσιάστηκαν πλάνα βιντεοπαιχνιδιών που μεταδόθηκαν ως πλάνα από επίθεση της Χαμάς και εικόνες εορτασμών πυροτεχνημάτων στην Αλγερία που παρουσιάζονταν ως ισραηλινά χτυπήματα στη Χαμάς.

Υπήρχαν ψεύτικες φωτογραφίες του σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου Ρονάλντο να κρατά την παλαιστινιακή σημαία, ενώ ένα βίντεο τριών ετών από τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας επαναπροσδιορίστηκε ώστε να μοιάζει σαν να τραβήχτηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Για το θέμα αυτό μίλησε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, δημοσιογράφος – social media του ΕΡΤNEWS στην εκπομπή NEWSROOM

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το έγγραφο IEEP καθιστά σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μειώνουν ήδη την παραγωγή ελιών, πατάτας και...

ΔΙΕΘΝΗ

Αν και η θεραπεία με κύτταρα CAR-T έχει ερευνηθεί εδώ και δεκαετίες, τα φάρμακα χορηγούνται στην Ισπανία για μόλις τέσσερα χρόνια, ανοίγοντας ορίζοντες για...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Φαρμακονήσι μετέβη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με στελέχη και οπλίτες στο φυλάκιο. Στην επίσκεψή του, ο Νίκος Δένδιας συνοδεύθηκε από...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια διεθνής ομάδα επιστημόνων ανακάλυψε ένα πορώδες υλικό που έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, καθιστώντας το ένα πιθανό νέο...