Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Το Brexit «δημιούργησε ευκαιρίες» για τη Βρετανία, είπε ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας

Το Brexit «δημιούργησε ευκαιρίες» για τη Βρετανία, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, παρότι ο βραχυπρόθεσμος αντίκτυπος ήταν αρνητικός, όπως παραδέχτηκε. Σε μια αποκλειστική  συνέντευξη του στο περιοδικό Prospect, ο Άντριου Μπέιλι προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο «περαιτέρω μεγάλων σοκ για τους οποίους δεν γνωρίζουμε».

Ο κυβερνήτης -όπως αποκαλείται στη Βρετανία- είπε ότι το Brexit πλήττει την παραγωγικότητα του Ηνωμένου Βασιλείου. «Αν μειώσετε το άνοιγμα μιας οικονομίας, βραχυπρόθεσμα θα έχει αρνητικές επιπτώσεις», είπε. «Θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη… όπως έχουν ήδη πει ο Άνταμ Σμιθ και ο Ντέιβιντ Ρικάρντο».

Ωστόσο, ο κ. Μπέιλι πρόσθεσε ότι η ρήξη από την ΕΕ έχει επίσης «δημιουργήσει στην πραγματικότητα ευκαιρίες» και βοήθησε στη διατήρηση τμημάτων του Σίτι του Λονδίνου. Τόνισε επίσης ότι δεν ταιριάζουν πάντα οι ρυθμίσεις της ΕΕ με τις εθνικές συνθήκες.

Ερωτώμενος εάν η προηγούμενη διοίκηση ήταν κατά του Brexit ο Μπέιλι είπε: «Θα είμαι πολύ σαφής. Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν είναι οργανισμός Remainer. Δεν είναι μια οργάνωση Brexiteer. Η δουλειά μας είναι να είμαστε ουδέτεροι».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας θεωρεί ότι «υπάρχει μεγαλύτερος οικονομικός κατακερματισμός» αφενός μεν ως συνέπεια του Covid που «μας έκανε να συνειδητοποιήσουμε ότι βασιζόμασταν σε πράγματα που συνέβαιναν στις αλυσίδες εφοδιασμού που υποθέσαμε ότι θα συνέβαιναν αυτόματα», ενώ οι γεωπολιτικές σχέσεις επηρεάζουν το ανοιχτό εμπόριο και τέλος η κλιματική αλλαγή της οποίας «ορισμένες πτυχές να επηρεάζουν τώρα την παγκόσμια οικονομία. Δεν νομίζω ότι μπορείτε να ξεφύγετε από το γεγονός ότι υπάρχει, για παράδειγμα, στην προσφορά τροφίμων, η αίσθηση μιας μεγαλύτερης ευθραυστότητας της προσφοράς τροφίμων που προκαλείται από τις κλιματικές συνθήκες», είπε ο Άντριου Μπέιλι.

Τέλος, ο Διοικητής της τράπεζας της Αγγλίας, «ελπίζει ότι τα χειρότερα πέρασαν», αλλά δεν μπορεί να είναι βέβαιος έως ότου δαμάσουν τον πληθωρισμό στο 2% αφήνοντας να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο η Τράπεζα, είχε ρόλο στην μείωση του πληθωρισμού. «Βραχυπρόθεσμα, η απάντηση πρέπει να προέλθει από τη νομισματική πολιτική. Αλλά μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, συχνά περιλαμβάνει ένα ευρύτερο σύνολο θεμάτων όσον αφορά τις επιλογές και τις πολιτικές που υπερβαίνουν την ευθύνη της Τράπεζας της Αγγλίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Εορτή του Αγίου Γεωργίου σήμερα και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, τιμάται η μνήμη του. Η ημερομηνία μνήμης του, είναι κινητή, αλλά συνήθως εορτάζεται...

ΔΙΕΘΝΗ

Η αστυνομία του Λος Άντζελες απομάκρυνε χθες Κυριακή έναν φιλοπαλαιστινιακό καταυλισμό που είχε στηθεί στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (University of South California, USC)...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο καλά νέα για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας καταφθάνουν τις τελευταίες μέρες σε Βρυξέλλες και Φρανκφούρτη. Το πρώτο αφορά τον ρυθμό ανάπτυξης της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο εφέτος ο οποίος,...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Στο θέμα της γρίπης των πτηνών, αλλά και στον κορονοϊό, τα εμβόλια, τις παρενέργειες και στο κατά πόσο όλα αυτά αποτελούν απειλές για τους...