Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Ο Βασιλιάς ξεκινά διαβουλεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης – Ελπίδες εντολής ανάθεσης από τον Π. Σάντσεθ

 Ο Βασιλιάς Φίλιππος ο 6ος στην Ισπανία,  ανοίγει σήμερα Δευτέρα, στο Παλάτι Ζαρζουέλα,  νέο γύρο διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των κομμάτων που θα διαρκέσει μέχρι αύριο, Τρίτη. Όλα δείχνουν ότι στη συνέχεια  θα διορίσει νέο υποψήφιο τον σημερινό αναπληρωτή πρόεδρο της κυβέρνησης Πέδρο Σάντσεθ, μετά την απόπειρα του αρχηγού του PP, Alberto Núñez Feijóo, που απέτυχε.

Είναι η δέκατη φορά που ο Φελίπε ΣΤ’ καλεί πολιτικούς ηγέτες στα εννέα χρόνια που βρίσκεται στο θρόνο.

Όπως και στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στις 21 και 22 Αυγούστου μετά τις γενικές εκλογές της 23ης Ιουλίου, υπάρχουν επτά πολιτικοί σχηματισμοί που θα περάσουν από τη Ζαρζουέλα, αφού οι Junts, ERC, EH Bildu και BNG, οι ψήφοι των οποίων είναι καθοριστικές για την επανεκλογή του Sánchez, αρνήθηκαν για άλλη μια φορά να συναντηθούν με τον μονάρχη.

Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ένωσης του Ναβάρο (UPN), Χαβιέρ Εσπάρζα, προσκαλείται κατά σειρά από το ελάχιστο προς το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό βάρος, θα είναι ο πρώτος που θα συναντηθεί με τον αρχηγό του κράτους, ακολουθούμενος από τον βουλευτή των Καναρίων Συνασπισμός (CC), Cristina Valido  και θα ακολουθήσει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του PNV, Aitor Esteban .

Στις 4:30 μ.μ., καλείται ο δεύτερος αντιπρόεδρος της εν ενεργεία κυβέρνησης και ηγέτης της Σουμάρ, Γιολάντα Ντίαζ, και μια ώρα αργότερα, ο πρόεδρος του Βοξ, Σαντιάγο Αμπασκάλ.

Ο γύρος θα κλείσει το πρωί της Τρίτης από τους Sánchez και Núñez Feijóo, ο τελευταίος καθώς το PP είναι το κόμμα με τις περισσότερες έδρες (137).

Εάν ο Felipe VI ορίσει τον Sánchez ως υποψήφιο, θα έχει μέχρι τις 27 Νοεμβρίου για να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση-δύο μήνες μετά την πρώτη αποτυχημένη ψηφοφορία του Núñez Feijóo- και αν  αποτύχει και αυτός, οι γενικές εκλογές θα επαναληφθούν.

Ο Sánchez ελπίζει να ενώσει τις 121 έδρες του PSOE με τις 31 του Sumar και χρειάζεται την υποστήριξη των PNV, EH Bildu, Junts και ERC.

Τα δύο καταλανικά κόμματα ανεξαρτησίας απαιτούν να εγκριθεί ένας νόμος αμνηστίας για όσους καταδικάστηκαν για τις «διαδικασίες» και να προχωρήσουν στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αυτοδιάθεσης για να δώσουν την ευνοϊκή τους ψήφο στον Πρόεδρο της κυβέρνησης.

Πηγή: EFE

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...