Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ ακόμη δεν έχουν αποζημιώσει κανένα θύμα βασανισμού από Αμερικανούς στο Ιράκ καταγγέλλει η HRW

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και δύο δεκαετίες δεν έχει αποζημιώσει τους Ιρακινούς που υπέστησαν κακομεταχείριση και βασανιστήρια στις ιρακινές φυλακές που βρίσκονταν υπό αμερικανικό έλεγχο κατά τη διάρκεια της εισβολής στη χώρα αυτή του Περσικού, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch – HRW).

«20 χρόνια μετά, οι Ιρακινοί που βασανίστηκαν από αμερικανικό στρατιωτικό προσωπικό εξακολουθούν να μην έχουν μια ξεκάθαρη διαδικασία για να προβάλουν αξιώσεις ή να λάβουν κάποιου είδους αποκατάσταση ή αναγνώριση εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ» ανέφερε η διευθύντρια του γραφείου της Ουάσιγκτον της HRW, Σάρα Γιάγκερ, η οποία πρόσθεσε ότι «Αμερικάνοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι προτιμούν να αφήσουν τα βασανιστήρια στο παρελθόν, όμως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των βασανιστηρίων είναι ακόμη μια καθημερινή πραγματικότητα για πολλούς ιρακινούς και τις οικογένειές τους».

Κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων μετά την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ το 2003, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είχαν φτάσει να έχουν αιχμαλωτίσει μέχρι και 100.000 Ιρακινούς μέχρι το 2009 και διάφορες οργανώσεις, ανάμεσά τους και η HRW, είχαν παρουσιάσει στοιχεία ότι πολλοί αιχμάλωτοι υπέστησαν κακομεταχείριση ή βασανιστήρια κατά παράβαση των Συμβάσεων της Γενεύης του 1949, για τα οποία όμως ποτέ δεν αποζημιώθηκαν.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους ο νεότερος είχε ζητήσει επίσημα συγνώμη το 2004 για τις ταπεινώσεις που υπέστησαν Ιρακινοί φυλακισμένοι και λίγο αργότερα ο τότε υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ ανακοίνωσε στο Κογκρέσο ότι είχε βρεθεί η νομική φόρμουλα για την αποζημίωση όσων υπέστησαν κακομεταχείριση.

Μάλιστα, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Μελετών του αμερικανικού στρατού προχώρησε στην έρευνα 506 υποθέσεων φερόμενης κακομεταχείρισης αιχμαλώτων από Αμερικανούς στρατιώτες κατά την περίοδο 2003-2005 και επιβεβαίωσε 90 περιπτώσεις θανάτων, 6 περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης, 34 περιπτώσεις κλοπής και 376 περιπτώσεις κακομεταχείρισης.

Εντούτοις, παρά την έρευνά της, η HRW δεν μπόρεσε να βρει κανένα στοιχείο ότι οι αποζημιώσεις αυτές καταβλήθηκαν ή προχώρησαν κατά κάποιο τρόπο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κάθε χρόνο, ο κόσμος παράγει περίπου 400 εκατομμύρια μετρικούς τόνους πλαστικών απορριμάτων. Τουλάχιστον 14 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι καταλήγουν στους ωκεανούς, με τα πλαστικά μιας...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των νόμων που επεκτείνουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς ή πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους, είναι η διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς, γράφει...