Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Κλιμακώνεται η διπλωματική ένταση μεταξύ Καναδά και Ινδίας

Συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους η διπλωματική αντιπαράθεση ανάμεσα σε Καναδά και Ινδία από τη στιγμή που στις αρχές της εβδομάδας η Οττάβα κατηγόρησε κρατικές υπηρεσίες της ασιατικής χώρας ότι εμπλέκονται στη δολοφονία ενός ηγέτη Σιχ σε καναδικό έδαφος τον περασμένο Ιούνιο.

Η καναδική πρεσβεία στο Νέο Δελχί σε ανακοίνωσή της χθες Πέμπτη αναφέρει ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης του προσωπικού της για λόγους ασφαλείας εξαιτίας του κλίματος αυξημένης έντασης που υπάρχει στις σχέσεις των δύο χωρών και κάλεσε τις ινδικές αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια του διπλωματικού προσωπικού.

Από την πλευρά της, η Ινδία όξυνε ακόμη περισσότερο το κλίμα προχωρώντας σε επ’ αόριστο αναστολή έκδοσης βίζας για Καναδούς πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν στη χώρα, χαρακτηρίζοντας τον Καναδά ως «παράδεισο για την τρομοκρατία». Επιπλέον, ζήτησε από τον Καναδά να μειώσει το προσωπικό της διπλωματικής του αποστολής στη χώρα, δεδομένου ότι «το προσωπικό τους εδώ είναι πολύ περισσότερο απ’ ότι το δικό μας στο Καναδά» δήλωσε ο Ινδός εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αριντάμ Μπαγκτσί.

Πέρα από το γεγονός ότι χαρακτήρισε «παράλογες» τις κατηγορίες που εκτόξευσε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό περί εμπλοκής Ινδών πρακτόρων στη δολοφονία του θρησκευτικού ηγέτη των Σιχ Χαρντίπ Σινγκ Νιτζάρ στις 18 Ιουνίου στη Βρετανική Κολομβία, η Ινδία κατηγορεί τις καναδικές αρχές ότι ολιγωρούν απέναντι στις αντι-ινδικές αυτονομιστικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στη χώρα αυτή της Β. Αμερικής.

Στον Καναδά βρίσκεται εγκατεστημένη η μεγαλύτερη κοινότητα της διασποράς Σιχ στο εξωτερικό, η οποία υπερασπίζεται την προοπτική της ίδρυσης του Καλιστάν, ένα κράτος Σιχ στα εδάφη όπου κυριαρχεί αυτή η μονοθεϊστική θρησκεία και σήμερα ανήκουν στην Ινδία. Πολλές φορές μάλιστα οργανώνουν και πορείες ή διαμαρτυρίες με αιτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία του Καλιστάν.

Η κυβέρνηση του ινδουιστή Ναρέντα Μόντι επανειλημμένα έχει ζητήσει να περιοριστούν αυτές οι εκδηλώσεις που θεωρεί ότι θίγουν τη χώρα του, όμως η μη σχετική ανταπόκριση των καναδικών αρχών εκλαμβάνεται ως ανοχή των διεκδικήσεων κατά της Ινδίας.

Πηγή: EFE

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Συνέντευξη στην εκπομπή «Ελένη» και τη Φωτεινή Λασπά έδωσε η Μαρία Κορινθίου. Η ηθοποιός μίλησε για τον διαλογισμό και αποκάλυψε πόσο «βαριά» της έπεσε...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το προβάδισμα στο πρωτάθλημα κατασκευαστών κατέκτησε η Hyundai Motorsport διευρύνοντας παράλληλα το προβάδισμα της και στο πρωτάθλημα οδηγών μετά την ολοκλήρωση του Ράλι Πορτογαλίας...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εποικοδομητική χαρακτήρισαν τη συνάντηση που είχαν στην Άγκυρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς έστειλαν το μήνυμα...

ΕΛΛΑΔΑ

Τα Υπουργεία Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανακοινώνουν σήμερα, Δευτέρα 13 Μαΐου την έναρξη της αποστολής των πρώτων ενημερωτικών SMS στις δικαιούχος του Εθνικού Προγράμματος...