Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισπανία: Το μητρικό γάλα, εργαλείο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού

Μια ομάδα ερευνητών από το Ογκολογικό Ινστιτούτο Vall d’Hebron (VHIO) στην Ισπανία, απέδειξε ότι το μητρικό γάλα περιέχει DNA από όγκους του μαστού, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για την χρήση του ως υγρή βιοψία για τη διάγνωση του καρκίνου σε πρώιμα στάδια.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cancer Discovery», βασίζεται στην ανησυχία μιας ασθενούς με καρκίνο του μαστού που φοβόταν ότι είχε μεταδώσει την ασθένεια στο μωρό της κατά τη διάρκεια του θηλασμού, η οποία διαγνώστηκε λίγο μετά τη διακοπή του θηλασμού του δεύτερου παιδιού της και ενώ ήταν έγκυος στο τρίτο της.

Η επικεφαλής της Μονάδας Μαστού στο Νοσοκομείο Vall d’Hebron και ερευνήτρια του VHIO, Κριστίνα Σάουρα, εξήγησε στο πρακτορείο ειδήσεων EFE ότι αυτή η ασθενής έφερε ένα δείγμα μητρικού γάλακτος που είχε αποθηκεύσει στον καταψύκτη της.

«Αν και της είπαμε ότι δεν υπήρχε κίνδυνος μετάδοσης του όγκου, αποφασίσαμε να αναλύσουμε το δείγμα αναζητώντας δείκτες που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν στην έρευνα», είπε.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι σε αυτό το δείγμα, που συλλέχθηκε περίπου 18 μήνες πριν από τη διάγνωση, υπήρχε ήδη DNA όγκου, γνωστό ως κυκλοφορούν DNA όγκου (ctDNA). Πρωτοστατώντας, οι ερευνητές συνέλεξαν δείγματα μητρικού γάλακτος και αίματος από περισσότερες ασθενείς με καρκίνο του μαστού που είχαν διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό, καθώς και από υγιείς γυναίκες που ήταν στη διαδικασία του θηλασμού.

Η απελευθέρωση DNA είναι περισσότερη στο δείγμα μητρικού γάλακτος απ’ ό,τι στο αίμα

Από 15 περιπτώσεις γυναικών με καρκίνο του μαστού που έχουν ήδη διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή μετά τον τοκετό, σε 13 από αυτές εντοπίστηκε η ίδια μετάλλαξη στο γάλα με τον όγκο από τον οποίο υπέφεραν. Ωστόσο, σε δείγματα αίματος μόνο ένα ήταν θετικό.

«Στους εντοπισμένους όγκους, η απελευθέρωση DNA στο αίμα είναι χαμηλή και πολύ αραιωμένη, αλλά στο μητρικό γάλα βλέπουμε ότι υπάρχει μια ποσότητα που είναι πιο εύκολο να ανιχνευθεί, καθιστώντας το ένα πιθανό διαγνωστικό εργαλείο», ανέφερε η Σάουρα.

Το επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει μια μεγαλύτερη μελέτη για τη συλλογή δειγμάτων μητρικού γάλακτος από 5.000 υγιείς γυναίκες παγκοσμίως που έχουν μείνει έγκυες σε ηλικία 40 ετών και άνω, ή οποιασδήποτε ηλικίας, που φέρουν μεταλλάξεις που αυξάνουν τον κίνδυνο να υποφέρουν από καρκίνο του μαστού.

Ο στόχος είναι να επιβεβαιωθεί εάν ο καρκίνος του μαστού μπορεί να ανιχνευθεί σε πρώιμο στάδιο στο μητρικό γάλα, ακόμη και πριν από τη χρήση τεχνικών απεικόνισης ή εξετάσεων αίματος.

Εάν τα αποτελέσματα είναι τα αναμενόμενα, η Σάουρα υποστηρίζει ότι όλες οι γυναίκες θα μπορούσαν να υποβληθούν σε έλεγχο μέσω του μητρικού γάλακτος μετά τον τοκετό, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα νεογέννητα σε αυτό που είναι γνωστό ως το «τεστ φτέρνας» για την ανίχνευση μιας ομάδας ασθενειών.

«Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν χρήσιμο, καθότι ο πληθυσμιακός έλεγχος για καρκίνο του μαστού είναι από την ηλικία των 50 ετών, μέσω μαστογραφίας, και αυτό το νέο τεστ θα πραγματοποιείται σε έναν -νεότερο- πληθυσμό στον οποίο δεν κάνουμε εξετάσεις πριν από τη διάγνωση. Και όσο νωρίτερα εντοπίσουμε τον καρκίνο, τόσο γρηγορότερα μπορούμε να τον θεραπεύσουμε», τόνισε.

Πηγή: EFE, RTVE

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

«Πρεμιέρα» για την πιλοτική εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών με τραπεζική κάρτα και ψηφιακό πορτοφόλι, μέσω των ενεργοποιημένων συσκευών (smartphone, smartwatch) στα λεωφορεία των...

ΕΛΛΑΔΑ

Η πεζοπορία μίας τουρίστριας σε φαράγγι της Κρήτης, ήταν απρόβλεπτη καθώς τραυματίστηκε και χρειάστηκε να συνδράμουν οι αρχές για την διάσωσή της. Όλα συνέβησαν...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Τα ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων μεταξύ των παιδιών ηλικίας 11 με 15 ετών είναι «ανησυχητικά», σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας...

ΕΛΛΑΔΑ

Χειροπέδες σε έναν Λοχαγό του Στρατού για ενδοοικογενειακή βία σε βάρος της πρώην συζύγου του πέρασαν το μεσημέρι της Τετάρτης (24/4) αστυνομικοί στη Χαλκίδα....