Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τζο Μπάιντεν: Απογοητευμένος για την απουσία του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ από τη Σύνοδο Κορυφής της G20

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε απογοήτευση χθες Κυριακή για την απουσία του Κινέζου ομολόγου του Σι Τζινπίνγκ από τη Σύνοδο Κορυφής της G20 που θα διεξαχθεί στην Ινδία αυτή την εβδομάδα, διαβεβαιώνοντας πάντως πως «θα μπορέσει να τον δει».

Ερωτηθείς για την απουσία του κ. Σι από τη σύνοδο στο Νέο Δελχί, ο κ. Μπάιντεν είπε σε δημοσιογράφους «είμαι απογοητευμένος, αλλά θα μπορέσω να τον δω», αποφεύγοντας να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Τους τελευταίους μήνες, Ουάσιγκτον και Πεκίνο έχουν ξαναρχίσει διάλογο, με σειρά επισκέψεων κορυφαίων Αμερικανών αξιωματούχων στην Κίνα, με πρώτο τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

Όμως οι διμερείς σχέσεις παραμένουν τεταμένες, με τις διενέξεις για το εμπόριο, την υπόθεση της Ταϊβάν και αυτόν που οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν επεκτατισμό της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα να παραμένουν αγκάθια.

Την Πέμπτη, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι ο κ. Σι δεν θα συμμετάσχει στην G20, ότι την Κίνα θα αντιπροσωπεύσει ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ.

Ο κινέζος πρόεδρος και ο ινδουιστής εθνικιστής πρωθυπουργός της Ινδίας, ο Ναρέντρα Μόντι, είχαν σπάνια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο κατά τη διάρκεια της συνόδου της BRICS στη Νότια Αφρική τον περασμένο μήνα, ωστόσο οι εντάσεις παραμένουν επίσης υψηλές στη σχέση των δυο ασιατικών γιγάντων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...