Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πώς ένα παιχνίδι για κινητά χρηματοδοτεί την αντίσταση στη στρατιωτική χούντα της Μιανμάρ

Ένα παιχνίδι για κινητά τηλέφωνα που ανέπτυξαν προγραμματιστές στη Μιανμάρ χρηματοδοτεί τις αντιστασιακές ομάδες που πολεμούν ενάντια στην στρατιωτική χούντα που κατέλαβε την εξουσία τον Φεβρουάριο του 2021. Το War of Heroes – The PDF Game κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2022 και έκτοτε το έχουν κατεβάσει 1 εκατομμύριο χρήστες.

Το παιχνίδι αναπτύχθηκε από τρεις προγραμματιστές που εγκατέλειψαν τη χώρα πριν οι στρατηγοί καταλάβουν την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου 2021. Ένας από αυτούς, ο Ko Toot, δήλωσε ότι δημιούργησαν το παιχνίδι μετά τη σύλληψη και την επακόλουθη εξαφάνιση συναδέλφων τους από τον κλάδο της τεχνολογίας στη Μιανμάρ, οι οποίοι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος. Ο Ko Toot μίλησε στο BBC μέσω μιας εφαρμογής κρυπτογραφημένων μηνυμάτων χωρίς να αποκαλύψει την τοποθεσία του.

«Δεν είχαν κάνει ούτε μια εγκληματική πράξη ποτέ στη ζωή τους», είπε ο Ko Toot αναφερόμενος στο ζευγάρι, το οποίο συνελήφθη επειδή υποστήριζε το φιλοδημοκρατικό κίνημα. Όπως αναφέρει το BBC, η γυναίκα αφέθηκε ελεύθερη μέσα σε μία ημέρα, αλλά ο άνδρας κρατήθηκε για περίπου ενάμιση χρόνο. Μετά τη σύλληψή τους, ο Ko Toot έμαθε στη συνέχεια ότι ο στρατός είχε κρατήσει τη σύζυγο και τη μικρή κόρη ενός φιλοδημοκράτη ακτιβιστή που δεν είχε καταφέρει να εντοπίσει.

Από τον Φεβρουάριο του 2021 που έγινε το πραξικόπημα, ο στρατός έχει δολοφονήσει περισσότερους από 4.000 ανθρώπους, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης Assistance Association for Political Prisoners. Ο ΟΗΕ ωστόσο εκτιμά ότι ο αριθμός των νεκρών είναι «πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος». Από την άλλη, η εξόριστη κυβέρνηση της Μιανμάρ έχει δηλώσει ότι η αντίσταση έχει σκοτώσει 20.000 στρατιώτες, αλλά το BBC δεν έχει επαληθεύσει αυτόν τον αριθμό.

Στόχος του Ko Toot ήταν να συγκεντρώσει χρήματα για όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια για τις αντιστρατιωτικές δυνάμεις που είναι γνωστές ως Δυνάμεις Λαϊκής Άμυνας (PDF), καθώς και να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με την κατάσταση στη χώρα του.

«Ένιωσα ότι είχαμε πολύ περιορισμένη διεθνή βοήθεια και ευαισθητοποίηση», δήλωσε, συγκρίνοντας την κάλυψη της κρίσης στη Μιανμάρ με εκείνη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

(BBC)

Οι προγραμματιστές της εφαρμογής πληρώνονται από τους διαφημιστές όταν οι παίκτες κάνουν κλικ στις διαφημίσεις. Ο Ko Toot εκτιμά ότι τα έσοδα που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμής ανέρχονται σε τουλάχιστον 508.000 δολάρια. Τώρα, τα έσοδα ανέρχονται στα 70.000-80.000 δολάρια το μήνα.

Ο Ko Toot δήλωσε ότι δημιούργησε χαρακτήρες βασισμένους σε πραγματικούς ανθρώπους που πολεμούν ενάντια στον στρατό, συμπεριλαμβανομένων γιατρών, μουσουλμάνων και μελών της κοινότητας LGBT. Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο τόσο στα καταστήματα εφαρμογών της Google όσο και της Apple, αν και είχε αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω των πολιτικών των εταιρειών σχετικά με ευαίσθητα γεγονότα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το παιχνίδι έχει προκαλέσει την οργή της χούντας στη Μιανμάρ, η οποία τον Απρίλιο, προειδοποίησε τους πολίτες για τις νομικές συνέπειες που μπορεί να υποστούν εάν παίζουν το παιχνίδι.

Ωστόσο ο Ko Toot δεν πτοείται από τις απειλές του στρατού.

«Δεν με νοιάζει τι λένε», είπε χαρακτηριστικά.

«Έχουν ήδη προσπαθήσει να το σταματήσουν αρκετές φορές, αλλά εμείς θα συνεχίσουμε – δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε το ψηφιακό χτύπημα», δήλωσε.

(BBC)

Τα χρήματα αποστέλλονται σε τοπικές αντιστασιακές οργανώσεις για την αγορά τροφίμων και όπλων καθώς και για ανθρωπιστική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένων κονδυλίων για παιδιά που έχουν εκτοπιστεί από τη σύγκρουση και για όσους τραυματίστηκαν πολεμώντας τον στρατό.

«Εμείς απλώς στέλνουμε χρήματα στις αντιστασιακές ομάδες, δεν τους λέμε πώς να τα χρησιμοποιήσουν», πρόσθεσε.

Οι αντιστασιακές ομάδες σχηματίστηκαν ως απάντηση στο πραξικόπημα του 2021 και δρουν σε παραμεθόριες περιοχές εδώ και δεκαετίες. Αποδεικνύονται πολύ ισχυρότερη δύναμη από ό,τι πολλοί περίμεναν με αποτέλεσμα ο στρατός της Μιανμάρ να έχει χάσει τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της χώρας.

Ο Ko Toot έχει σκεφτεί να παραιτηθεί αρκετές φορές αλλά «η κατάσταση στη Μιανμάρ χειροτερεύει κάθε μέρα».

«Το παιχνίδι έχει δυνατότητες», είπε, προσθέτοντας ότι ελπίζει σύντομα να συγκεντρώνει 1 εκατ. δολάρια τον μήνα.

«Ελπίζω ότι αυτά τα χρήματα θα βοηθήσουν τον λαό της Μιανμάρ, ο οποίος τα χρειάζεται απεγνωσμένα», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: BBC

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...