Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ερευνητικό πλοίο της Κίνας ζητά πρόσβαση στο λιμάνι της Σρι Λάνκα

Η Κίνα έχει ζητήσει άδεια για τον ελλιμενισμό ερευνητικού σκάφους στη Σρι Λάνκα, δήλωσε την Τρίτη το Κολόμπο, μετά την επίσκεψη σκάφους παρακολούθησης διαστημικών σκαφών πέρυσι, η οποία προκάλεσε ανησυχίες για την ασφάλεια της γειτονικής Ινδίας.

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Σρι Λάνκα Πριγιάνγκα Γουικραμασίνγκε δήλωσε ότι το Πεκίνο ζήτησε άδεια για τον ελλιμενισμό του σκάφους Shi Yan 6, αλλά δεν έχει οριστεί ημερομηνία και το αίτημα βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Ο κινεζικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας CGTN αποκαλεί το Shi Yan 6 «επιστημονικό ερευνητικό σκάφος» με 60 άτομα πλήρωμα που πραγματοποιεί δοκιμές ωκεανογραφίας, θαλάσσιας γεωλογίας και θαλάσσιας οικολογίας.

Πέρυσι, η Ινδία εξέφρασε ανησυχίες σχετικά με τον κατάπλου του κινεζικού ερευνητικού σκάφους Yuan Wang 5, το οποίο ειδικεύεται στον εντοπισμό διαστημικών σκαφών και το οποίο το Νέο Δελχί χαρακτήρισε κατασκοπευτικό σκάφος, στο λιμάνι της Σρι Λάνκα, στην πόλη Χαμπαντότα.

Η Ινδία αντιμετωπίζει με καχυποψία την αυξανόμενη παρουσία της Κίνας στον Ινδικό Ωκεανό και την επιρροή της στη Σρι Λάνκα, θεωρώντας και τα δύο σταθερά εντός της σφαίρας επιρροής της.

Η Σρι Λάνκα είναι στρατηγικά τοποθετημένη στα μισά του δρόμου κατά μήκος βασικών διεθνών ναυτιλιακών οδών ανατολής-δύσης.

Πέρυσι, το Κολόμπο προσπάθησε να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες του Νέου Δελχί ζητώντας από την Κίνα να μην εμπλακεί σε ερευνητικές δραστηριότητες ενώ βρισκόταν στα ύδατα της Σρι Λάνκα.

Το λιμάνι Χαμπαντότα διοικείται από τους Κινέζους από το 2017, όταν ανέλαβαν 99ετή μίσθωση έναντι μόνο του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, λιγότερο από το 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ που πλήρωσε η Σρι Λάνκα σε κινεζική εταιρεία για την κατασκευή του.

Η Κίνα δήλωσε πέρυσι ότι είναι «εντελώς αδικαιολόγητο για ορισμένες χώρες» να επικαλούνται «ανησυχίες για την ασφάλεια» για να ασκήσουν πίεση στη Σρι Λάνκα.

Πηγή: AFP

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...