Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αϊτή: Κενυάτες αξιωματούχοι συζητούν για ανάπτυξη διεθνούς αστυνομικής δύναμης ενάντια στις συμμορίες

Κενυατική αντιπροσωπεία βρίσκεται στην Αϊτή και άρχισε συναντήσεις με αξιωματικούς της αστυνομίας, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποτίμησης των αναγκών, καθώς το Ναϊρόμπι έχει ανακοινώσει πως θα ηγηθεί διεθνούς οπλισμένης δύναμης η οποία θα αναπτυχθεί με το πράσινο φως του ΟΗΕ και τη συγκατάθεση του Πορτ-ο-Πρενς για να βοηθήσει να αντιμετωπιστούν οι πάνοπλες συμμορίες που λυμαίνονται τη χώρα της Καραϊβικής, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μέρους της πρωτεύουσας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί είχε ζητήσει διεθνή βοήθεια τον περασμένο Οκτώβριο. Έκτοτε, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καλούσε τη διεθνή κοινότητα να προσφέρει υποστήριξη στη χώρα. Τον περασμένο μήνα, έπειτα από πολύμηνες συζητήσεις, η κυβέρνηση της Κένυας ανακοίνωσε πως είναι διατεθειμένη να αναλάβει τη διοίκηση διεθνούς δύναμης, που δεν θα δράσει υπό τη σημαία των Ηνωμένων Εθνών, κι ότι θα αναπτύξει πάνω από 1.000 αστυνομικούς.

Οι κενυάτες αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το αρχηγείο της αστυνομίας στο Πορτ-ο-Πρενς χθες Δευτέρα, όπου συναντήθηκαν με τον Φραντς Ελμπί, τον επικεφαλής της, δήλωσε πηγή του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν σήμερα.

Καθώς οι πόροι της είναι συγκριτικά λίγοι, η αστυνομία δυσκολεύεται να θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, καθώς συμμορίες πλέον θεωρείται ότι έχουν κυριεύσει μεγάλο μέρος της χώρας. Οι κάτοικοι ήταν ήδη αντιμέτωποι με οξείες ελλείψεις τροφίμων και πλέον βιώνουν δραματική έξαρση των δολοφονιών, των απαγωγών για λύτρα, των βιασμών.

Μόνο από την αρχή αυτής της χρονιάς, ο ΟΗΕ υπολογίζει πως έχουν δολοφονηθεί 2.439 άνθρωποι κι έχουν αναγκαστεί να εκτοπιστούν άλλοι 200.000, εν μέσω της εξάπλωσης των συμμοριών, που συχνά εμπλέκονται σε συγκρούσεις για τον έλεγχο εδαφών. Οι συγκρούσεις έχουν εξαπλωθεί σε αγροτικές περιοχές βόρεια της πρωτεύουσας.

Αφού ολοκληρωθεί η αποτίμηση των αναγκών από την Κένυα και γίνουν επιχειρησιακοί σχεδιασμοί, η πρόταση να αναπτυχθεί η διεθνής δύναμη θα τεθεί σε ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οι ΗΠΑ ήδη υποσχέθηκαν την υποστήριξή τους, σε πολιτικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο.

Σε έκθεσή του την περασμένη εβδομάδα ο κ. Γκουτέρες επισήμανε η κατάσταση στην Αϊτή «απαιτεί τη λήψη συνόλου εξαναγκαστικών μέτρων για να εφαρμοστεί ο νόμος, συμπεριλαμβανομένης της αποτελεσματικής καταφυγής στη χρήση βίας σε στοχευμένες αστυνομικές επιχειρήσεις εναντίον βαριά οπλισμένων συμμοριών». Κάλεσε να αναπτυχθεί μεικτή δύναμη, αποτελούμενη από αστυνομικούς και στρατιωτικούς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ηνωμένων Εθνών, η έμφαση πάνω απ’ όλα πρέπει να δοθεί στην αποκατάσταση της πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες οδικώς. Πολλές ξένες και αϊτινές οργανώσεις αρωγής έχουν αναγκαστεί να διακόψουν τη δραστηριότητά τους το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας της κατάστασης της βίας.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) ζήτησε η ανάπτυξη της διεθνούς δύναμης να συμπεριλάβει μηχανισμούς ελέγχου και αποτροπής καταχρήσεων. Ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, που ήταν ανεπτυγμένη στη χώρα από το 2004 ως το 2017, κατηγορήθηκε πως προκάλεσε την επιδημία χολέρας που μαινόταν για χρόνια στην Αϊτή (πάνω από 9.000 νεκροί, 800.000 κρούσματα), καθώς και για πολλά εγκλήματα, ανάμεσά τους σεξουαλική κακοποίηση γυναικών και ακόμη και παιδιών.

Προτού αναλάβει πρωτοβουλία η Κένυα, αρκετές άλλες κυβερνήσεις εξέφραζαν δισταγμούς, καθώς η κυβέρνηση του αϊτινού πρωθυπουργού Αριέλ Ανρί δεν είναι εκλεγμένη. Ο ίδιος ο κ. Ανρί αντιτείνει πως δεν μπορούν να διεξαχθούν εκλογές στη χώρα με τις συνθήκες που επικρατούν.

Η Αϊτή παραμένει βυθισμένη χρόνια τώρα σε πολυδιάστατη κρίση, ανθρωπιστική, οικονομική και πολιτική. Στη χώρα έχουν να διεξαχθούν εκλογές από το 2016.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από...

ΕΛΛΑΔΑ

«Εγώ δεν θα έβαζα την απαράδεκτη και προσβλητική απόφαση για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στο ζύγι των ελληνοτουρκικών σχέσεων διότι το θέμα...

ΕΛΛΑΔΑ

Στους ρυθμούς της 39ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (Π.Α.Π.Ε.) θα ζήσει από τις 9 έως τις 12 Μαΐου 2024, το Ρέθυμνο Κρήτης. Πρόκειται για...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η αγοραστική κίνηση, κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα ήταν αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι και ικανοποίησε τους ανθρώπους της αγοράς στους κλάδους του...