Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Από ακραία υψηλές θερμοκρασίες υποφέρουν τα παιδιά στη Νότια Ασία σύμφωνα με την UNICEF

Τα κύματα καύσωνα τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής κρίσης είναι ιδιαίτερα έντονα στη Νότια Ασία, με αποτέλεσμα να υποφέρουν σχεδόν μισό δισεκατομμύριο παιδιά, σύμφωνα με τη UNICEF.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσε η UNICEF γίνεται γνωστό πως σύμφωνα με τα δεδομένα του 2020 περίπου 460 εκατομμύρια παιδιά σε χώρες όπως το Αφγανιστάν, η Ινδία και το Πακιστάν εκτίθενται σε θερμοκρασίες όπου 83 ή περισσότερες ημέρες το χρόνο ξεπερνούν τους 35 βαθμούς Κελσίου.

Η ανάλυση έδειξε ότι το 76% των παιδιών στη Νότια Ασία εκτέθηκαν σε ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε σύγκριση με το 32% παγκοσμίως.

«Οι χώρες της περιοχής δεν είναι οι πιο ζεστές στον κόσμο αυτή τη στιγμή, αλλά η ζέστη εδώ εγκυμονεί κινδύνους για τη ζωή εκατομμυρίων ευάλωτων παιδιών», δήλωσε ο Sanjay Wijesekera, περιφερειακός διευθυντής της UNICEF για τη Νότια Ασία. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τα μωρά, τα νήπια, τα υποσιτισμένα παιδιά και τις έγκυες γυναίκες, καθώς είναι πιο ευάλωτα σε θερμοπληξίες και άλλες σοβαρές επιπτώσεις».

Σε πολλές περιοχές της Ινδίας και του Πακιστάν η θερμοκρασία έφτασε τους 47 βαθμούς κελσίου τον Ιούνιο, σκοτώνοντας τουλάχιστον 44 ανθρώπους. Υπάρχουν ανησυχίες για τους εργάτες που περνούν πολλές ώρες στο ύπαιθρο και για τους φτωχούς πληθυσμούς που έχουν ελάχιστες ή καθόλου επιλογές ψύξης.

Σύμφωνα με την UNICEF, τέτοιες θερμοκρασίες προκαλούν βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της αφυδάτωσης και της ανεπάρκειας οργάνων. Αυτοί οι κίνδυνοι είναι πιο απειλητικοί για τα παιδιά καθώς δεν είναι σε θέση να προσαρμοστούν γρήγορα σε μια τέτοια αλλαγή της θερμοκρασίας.

Τον Απρίλιο του 2022, η Ινδία βίωσε ένα κύμα καύσωνα με τις θερμοκρασίες στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί να ξεπερνούν τους 40 βαθμούς Κελσίου για επτά συνεχόμενες ημέρες. Σε ορισμένα κρατίδια, έκλεισαν τα σχολεία, οι καλλιέργειες καταστράφηκαν και ασκήθηκε πίεση στον ενεργειακό εφοδιασμό, καθώς οι αξιωματούχοι προειδοποιούσαν τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους και να ενυδατώνονται.

Η κλιματική κρίση έπληξε πέρυσι και το Πακιστάν καθώς την περίοδο των μουσώνων, ο τεράστιος αριθμός βροχοπτώσεων προκάλεσε καταστροφικές πλημμύρες και έλιωσαν οι παγετώνες. Από αυτά τα φαινόμενα σκοτώθηκαν σχεδόν 1.600 άνθρωποι – εκ των οποίων πάνω από το ένα τρίτο ήταν παιδιά.

Στην έκθεσή της, η UNICEF προειδοποίησε ότι τελικά τα παιδιά, οι έφηβοι και οι γυναίκες είναι μεταξύ εκείνων που πληρώνουν το υψηλότερο τίμημα για τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

ΠΗΓΗ: CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Με αφορμή την υποψηφιότητα με τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές 2024, ο Νικόλας Φαραντούρης βρέθηκε καλεσμένος της Αθηναϊδας Νέγκα στο πλατό της εκπομπής «Καλύτερα αργά»...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένα πυκνό πρόγραμμα θα ακολουθήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σαββατοκύριακο στη γενέτειρά του την Κρήτη, με στάσεις στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο το Σάββατο...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το Renault Group έχει θέσει ένα ρεαλιστικό όραμα για την τεχνολογία, βασισμένο στην αρχή ότι αυτή έχει αξία μόνο εάν είναι κοινόχρηστη, οικονομικά προσβάσιμη...

LIFESTYLE

“Είναι καλλονός. Είναι πολύ χαμηλών τόνων, δεν του αρέσουν οι φωτογραφίες, ούτε δημοσιεύματα” ανέφερε η Κατερίνα Καινούργιου, Για τις φιλικές σχέσεις που διατηρεί με...