Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν προτείνει ποινές φυλάκισης και AI επιτήρηση στο νέο σκληρό νόμο για τις γυναίκες

Λίγες εβδομάδες πριν από την επέτειο ενός έτους από τις μαζικές διαδηλώσεις που προκλήθηκαν από το θάνατο της Mahsa Amini, οι ιρανικές αρχές εξετάζουν ένα δρακόντειο νέο νομοσχέδιο για το χιτζάμπ που, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα κατοχυρώσει στο νόμο πρωτοφανώς σκληρά τιμωρητικά μέτρα.

Το σχέδιο νόμου των 70 άρθρων περιλαμβάνει μια σειρά προτάσεων, όπως πολύ μεγαλύτερες ποινές φυλάκισης για τις γυναίκες που αρνούνται να φορέσουν τη μαντίλα, αυστηρές νέες ποινές για διασημότητες και επιχειρήσεις που παραβιάζουν τους κανόνες, καθώς και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό των γυναικών που παραβιάζουν τον κώδικα ένδυσης.

Οι ειδικοί δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει ακόμη ψηφιστεί, αποτελεί προειδοποίηση προς τους Ιρανούς ότι το καθεστώς δεν θα υποχωρήσει από τη στάση του σχετικά με το χιτζάμπ παρά τις μαζικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα πέρυσι.

Το νομοσχέδιο υποβλήθηκε από το δικαστικό σώμα στην κυβέρνηση προς εξέταση νωρίτερα φέτος, στη συνέχεια διαβιβάστηκε στο Κοινοβούλιο και στη συνέχεια εγκρίθηκε από τη Νομική και Δικαστική Επιτροπή. Πρόκειται να υποβληθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο αυτή την Κυριακή πριν εισαχθεί στο κοινοβούλιο, μετέδωσε την Τρίτη 1 Αυγούστου το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Το Κοινοβούλιο του Ιράν θα εργαστεί για την οριστικοποίηση του κειμένου και την ψήφιση του νομοσχεδίου «μέσα στους επόμενους δύο μήνες», ανέφερε το Mehr. Είναι «μια σαφής απάντηση στις διαμαρτυρίες από τον Σεπτέμβριο του περασμένου φθινοπώρου», δήλωσε στο CNN η Sanam Vakil, διευθύντρια του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική στο think-tank του Chatham House στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι το κατεστημένο προσπαθεί να «επαναβεβαιώσει την εξουσία πάνω στη μαντήλα και τις απαιτήσεις που αναμένονται από τις γυναίκες».

Η Amini, μια 22χρονη Κούρδο-Ιρανή, πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο αφού συνελήφθη από τη διαβόητη αστυνομία ηθικής του καθεστώτος και οδηγήθηκε σε «κέντρο επανεκπαίδευσης», δήθεν επειδή δεν τηρούσε τον συντηρητικό ενδυματολογικό κώδικα της χώρας.

Αν και δεν έχει διαλυθεί επίσημα, η αστυνομία ηθικής είχε σε μεγάλο βαθμό υποχωρήσει μετά τις περσινές διαδηλώσεις, οι οποίες σταδιακά μειώθηκαν. Αλλά νωρίτερα αυτό το μήνα, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, στρατηγός Saeed Montazerolmahdi, δήλωσε ότι η αστυνομία ηθών θα συνεχίσει να ενημερώνει και στη συνέχεια να συλλαμβάνει τις γυναίκες που συλλαμβάνονται χωρίς την ισλαμική μαντίλα σε δημόσιο χώρο.

Ακραία τιμωρητικά μέτρα

Το χιτζάμπ αποτελεί εδώ και καιρό σημείο διαμάχης στο Ιράν. Απαγορεύτηκε το 1936 κατά τη διάρκεια της χειραφέτησης των γυναικών από τον ηγέτη Ρεζά Σαχ, μέχρι που ο διάδοχός του ήρε την απαγόρευση το 1941. Το 1983 το χιτζάμπ έγινε υποχρεωτικό μετά την ανατροπή του τελευταίου Σάχη κατά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979.

Το Ιράν θεωρεί παραδοσιακά το άρθρο 368 του ισλαμικού ποινικού του κώδικα ως νόμο για το χιτζάμπ, το οποίο ορίζει ότι όσες παραβιάζουν τον ενδυματολογικό κώδικα αντιμετωπίζουν φυλάκιση από 10 ημέρες έως δύο μήνες ή πρόστιμο από 50.000 έως 500.000 ιρανικές ριάλ, που σήμερα είναι από 1,18 έως 11,82 δολάρια.

Το νέο νομοσχέδιο θα επαναπροσδιορίσει τη μη χρήση του χιτζάμπ ως σοβαρότερο αδίκημα, που τιμωρείται με ποινή φυλάκισης πέντε έως δέκα ετών, καθώς και με υψηλότερο πρόστιμο έως 360 εκατομμύρια ιρανικές ριάλ (8.508 δολάρια).

Αυτό το πρόστιμο υπερβαίνει κατά πολύ αυτό που θα μπορούσε να πληρώσει ο μέσος Ιρανός, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, δήλωσε στο CNN ο Hossein Raeesi, Ιρανός δικηγόρος για τα ανθρώπινα δικαιώματα και επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Carleton στην Οτάβα του Καναδά.

Ένα άλλο τμήμα αναφέρει ότι προκειμένου να εφαρμοστεί ο νέος νόμος, η ιρανική αστυνομία πρέπει να «δημιουργήσει και να ενισχύσει συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για τον εντοπισμό των δραστών παράνομης συμπεριφοράς χρησιμοποιώντας εργαλεία όπως σταθερές και κινητές κάμερες». Νωρίτερα φέτος, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι θα εγκατασταθούν κάμερες σε δημόσιους χώρους για τον εντοπισμό γυναικών που παραβιάζουν το νόμο της χώρας για το χιτζάμπ.

Βάσει του νέου νόμου, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που δεν επιβάλλουν την απαίτηση για χιτζάμπ θα αντιμετωπίζουν αυστηρότερα πρόστιμα, που ενδεχομένως να ανέρχονται σε κέρδη τριών μηνών από τα κέρδη της επιχείρησής τους, και θα αντιμετωπίζουν απαγορεύσεις εξόδου από τη χώρα ή συμμετοχής σε δημόσιες ή κυβερνοδραστηριότητες για διάστημα έως και δύο ετών.

Το νομοσχέδιο στοχεύει επίσης τις διασημότητες, οι οποίες μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόστιμο έως και το ένα δέκατο της περιουσίας τους, αποκλεισμό από την απασχόληση ή τις επαγγελματικές δραστηριότητες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς και απαγόρευση διεθνών ταξιδιών και δραστηριοτήτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Το σχέδιο νόμου θα επιβάλει επίσης ευρύτερο διαχωρισμό των φύλων στα πανεπιστήμια – συνήθεις εστίες διαμαρτυρίας πολιτών – και σε άλλους δημόσιους χώρους.

Το άρθρο 49 του νομοσχεδίου ορίζει την έλλειψη χιτζάμπ για τις γυναίκες ως «ρούχα που δείχνουν ένα μέρος του σώματος κάτω από το λαιμό ή πάνω από τους αστραγάλους ή πάνω από τους πήχεις». Τα ρούχα που είναι «αποκαλυπτικά ή στενά» παραβιάζουν επίσης τον νόμο.

Ορισμένα από τα μέτρα του σχεδίου νόμου έχουν ήδη ασκηθεί «παράνομα» από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας, δήλωσε ο Raeesi, συμπεριλαμβανομένου του πρόσφατου κλεισίματος μιας ασφαλιστικής εταιρείας στην Τεχεράνη μετά την κυκλοφορία ορισμένων φωτογραφιών γυναικών υπαλλήλων χωρίς χιτζάμπ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Με αυτό το νομοσχέδιο, η κυβέρνηση θα «νομιμοποιήσει την παράνομη συμπεριφορά» των δυνάμεων αυτών, δήλωσε ο Raeesi.

Οι εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι η νομοθεσία, ή μέρη της, είναι πιθανό να περάσει σε κάποια μορφή – τα περισσότερα μέλη του κοινοβουλίου είναι προσκείμενα στο καθεστώς και είναι απίθανο να την εμποδίσουν – αν και ο Raeesi δήλωσε ότι είναι πιθανό η κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο εάν είναι σε θέση να ελέγξει τυχόν αναταραχές γύρω από την επέτειο για την Mahsa Amini. Εάν το νομοσχέδιο περάσει από το κοινοβούλιο, πρέπει επίσης να εγκριθεί από το Συμβούλιο Φρουρών του καθεστώτος, δήλωσε ο Raeesi στο CNN.

Ένα 12μελές συμβούλιο με σημαντική εξουσία στο Ιράν, το Συμβούλιο Φρουρών είναι επιφορτισμένο με τη διασφάλιση ότι η νομοθεσία που ψηφίζεται συνάδει με τις αξίες του Ισλάμ και το ιρανικό σύνταγμα. Κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται από το κοινοβούλιο πρέπει να επανεξετάζεται και να εγκρίνεται από το συμβούλιο για να γίνει νόμος.

Εν τω μεταξύ, οι εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι το νομοσχέδιο έστειλε ένα σαφές μήνυμα στους Ιρανούς.

«Το σύστημα προσπαθεί να καταστήσει σαφές ότι η επιείκεια δεν θα γίνει ανεκτή και ότι υπάρχει ένα σαφές, κλιμακωτό σύστημα τιμωρίας για τα άτομα που πρόκειται να περιφρονήσουν τον νόμο περί ενδυμασίας στη χώρα», δήλωσε ο Βακίλ.

Πηγή: CNN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα σημαντικό ραντεβού δίνει η ελληνική οικονομία, οι ελληνικές τράπεζες, το Χρηματιστήριο και οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες με τα 100 ισχυρά funds του πλανήτη...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ένα σημαντικό ραντεβού δίνει η ελληνική οικονομία, οι ελληνικές τράπεζες, το Χρηματιστήριο και οι μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες με τα 100 ισχυρά funds του πλανήτη...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Έκτακτη Γ.Σ. πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τηλεδιάσκεψη μέσω της εφαρμογής “Zoom” και οι αρχαιρεσίες διενεργήθηκαν ηλεκτρονικά μέσω της «Ψηφιακής Κάλπης ΖΕΥΣ», με δύο υποψηφίους...

ΕΛΛΑΔΑ

Ομαλά έληξε η «περιπέτεια» για πέντε νεαρούς, που ξεκίνησαν την Παρασκευή μια πεζοπορία στον Ψηλορείτη, χωρίς να διαθέτουν τον κατάλληλο ορειβατικό εξοπλισμό.Σύμφωνα με την...