Από την Πέμπτη 3 Αυγούστου τέθηκε σε ισχύ στην Κολομβία η πολυαναμενόμενη εκεχειρία 180 ημερών ανάμεσα στις κρατικές δυνάμεις και την οργάνωση του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN), δημιουργώντας ισχυρές προσδοκίες για τη δυνατότητα μόνιμης παράτασής της.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο κολομβιανός πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο υποδέχθηκε χθες για πρώτη φορά στη Μπογκοτά μια αντιπροσωπεία του ELN, με επικεφαλής τον ηγέτη των ανταρτών Πάμπλο Μπελτράν, ο οποίος βρέθηκε στην πρωτεύουσα μετά από 31 χρόνια. «Ποτέ στη σύγχρονη ιστορία ο ELN δεν είχε φθάσει μέχρι εδώ, να συζητά πρόσωπο με πρόσωπο στην καρδιά της Κολομβίας», δήλωσε ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος, ο οποίος εξελέγη το καλοκαίρι του 2022 και επανεκκίνησε τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, με την ελπίδα να έρθει οριστικά η ειρήνη. Επισήμως, ο ELN είναι η τελευταία παράταξη των ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στη χώρα αυτή της Λατινικής Αμερικής, με παρουσία σε 224 επαρχίες της Κολομβίας, και έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα το τελευταίο διάστημα ότι αποδέχτηκε την κατάπαυση του πυρός με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης, την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και τη διευκόλυνση της συμμετοχής της κοινωνίας στην ειρηνευτική διαδικασία.
Από τη στιγμή που υπογράφηκε η συμφωνία στις 9 Ιουνίου στην Κούβα, η οποία φιλοξένησε τις διαπραγματεύσεις μαζί με το Μεξικό και τη Βενεζουέλα, έχουν διατυπωθεί διάφορα ερωτήματα και ενστάσεις για τον τρόπο που θα εφαρμοστεί στην πράξη. Για παράδειγμα, δεν προβλέπεται κάποια συγκεκριμένη λίστα ενεργειών που επιτρέπονται ή απαγορεύονται, απλά οι δύο πλευρές δεσμεύονται να μην πραγματοποιήσουν ενέργειες που απαγορεύονται από το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.
Για τη στήριξη της ειρηνευτικής διαδικασίας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε χθες όχι μόνο να παρατείνει την παραμονή της αποστολής του οργανισμού στη χώρα, αλλά και να την ενισχύσει με επιπλέον 68 διεθνείς παρατηρητές για να επιληφθούν των αυξημένων αναγκών που απορρέουν από τη συμφωνία.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EFE