Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η αθέατη πλευρά του ρωσικού καθεστώτος

Η ισχύς του ρωσικού καθεστώτος στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας αποτελεί ένα πολύπλοκο θέμα που επηρεάζει την εξέλιξη της σύγκρουσης και οι πληροφορίες σχετικά με αυτό είναι αρκετά περιορισμένες και κυρίως προέρχονται από έρευνες που παρουσιάζουν δυτικά ΜΜΕ. 81 Ρώσοι ολιγάρχες, μια ομάδα επιχειρηματιών με στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη και χρηματοδότηση της ρωσικής επιχείρησης. Η ομάδα Βάγκνερ, μία ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία με στενούς δεσμούς με τον ρωσικό στρατό, έχει αναλάβει έναν σημαντικό ρόλο στην εκτέλεση στρατιωτικών επιχειρήσεων και υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα για τον ρόλο της μετά την ανταρσία. Είναι δεδομένο ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στο πεδίο των μαχών, αλλά και στους διαδρόμους του Κρεμλίνουν έχει ο στρατός της χώρας. Η ρωσική αμυντική βιομηχανία παίζει καίριο ρόλο στην παροχή στρατιωτικού εξοπλισμού και τεχνολογίας στις ρωσικές δυνάμεις και τα αριθμητικά δεδομένα της γραμμής παραγωγής που διαθέτει, ενδεχομένως να καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα του πολέμου στην Ουκρανία.

Ρώσοι ολιγάρχες

Τουλάχιστον 81 Ρώσοι ολιγάρχες συμμετέχουν ανοιχτά στον εφοδιασμό του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με την έρευνα του ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Proekt με τίτλο «Τα σκυλιά του πολέμου».

Οι επιχειρηματίες έλαβαν 220 δισεκατομμύρια ρούβλια για συμβόλαια με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας καθόλη την περίοδο της στρατιωτικής σύγκρουσης με την Ουκρανία(από το 2014 έως το 2023), παράγοντας μεταξύ άλλων είδη όπλων, με τα οποία σκοτώνουν αμάχους στις ουκρανικές πόλεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, 80 από αυτούς τους ολιγάρχες βρίσκονται τώρα υπό καθεστώς κυρώσεων, ωστόσο μόνο 14 από αυτούς έχουν υποστεί περιορισμούς σε όλες τις συμμαχικές χώρες του Κιέβου, ενώ 34 επιχειρηματίες μόνο στην Ουκρανία.

Οι ολιγάρχες που χρηματοδοτούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «τηρούν σιγή ιχθύος για σχεδόν ενάμιση χρόνο πολέμου», ενώ οι επιχειρήσεις τους προμήθευαν και συνεχίζουν να προμηθεύουν το ρωσικό αμυντικό βιομηχανικό σύμπλεγμα με έναν τεράστιο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών.

Διαβάστε περισσότερα: Δημοσιογραφική έρευνα: Περισσότεροι από 80 Ρώσοι ολιγάρχες εφοδιάζουν ανοιχτά τον ρωσικό στρατό

Η ομάδα Βάγκνερ ολοκληρώνει την παράδοση των αρμάτων της στον ρωσικό στρατό.
(Φωτογραφία: Υπηρεσία Τύπου Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας/AP)

Ομάδα Βάγκνερ

Οι μισθοφόροι της Βάγκνερ μέχρι τώρα έχουν αποδειχτεί πολύ χρήσιμοι για τα συμφέροντα της Ρωσίας, αφού λειτουργούν σαν ένα είδος σκιώδους ρωσικού στρατού φέροντας εις πέρας μεγάλο μέρος της «βρώμικης δουλειάς» σε μέρη όπου το Κρεμλίνο έχει συμφέροντα.

Η Βάγκνερ αναπτύχθηκε σε ένα πολύπλοκο σύστημα επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, πολύ πέρα από τον ιδιωτικό στρατό και τις πολεμικές επιχειρήσεις, που κατάφερε να αποκτήσει πολιτική επιρροή και πρόσβαση στις πλουτοπαραγωγικές πηγές των χωρών όπου έχει παρουσία, κατορθώνοντας μάλιστα σε μεγάλο βαθμό να αυτοχρηματοδοτείται.

Η οργάνωση δραστηριοποιείται ημιαυτόνομα και έχει παρουσία στις χώρες μόνο για τα οικονομικά ανταλλάγματα. Ο ρωσικός στρατός δεν έχει ούτε την πρόθεση, ούτε τα χρήματα να αναμειχθεί σε αυτές τις συγκρούσεις ή να προσπαθήσει να παρεμποδίσει τις δραστηριότητες της οργάνωσης στο εξωτερικό.

Οι υπηρεσίες της Βάγκνερ θα συνεχίσουν να έχουν ζήτηση στις χώρες όπου ήδη επιχειρεί, αν και είναι πιθανό να αποσχιστούν διάφορα μικρά κομμάτια από την οργάνωση, ανάλογα με το ποιος πληρώνει.

Διαβάστε περισσότερα: Ομάδα Βάγκνερ: Μια οργάνωση που επιχειρεί σε όλο τον κόσμο

Ρωσικό άρμα μάχης βάλλει κατά στόχου.
(Φωτογραφία: Υπηρεσία Τύπου Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας/AP)

Ρωσικός στρατός

Στη σύγκριση της δύναμης πυρός και τακτικών δυνάμεων, οι αριθμοί είναι ζοφεροί για την Ουκρανία. Όσον αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό η Ρωσία υπερτερεί κατά σχεδόν 5 προς 1, ενώ έχει και στρατιωτική υπεροπλία σε ξηρά, αέρα και θάλασσα.

Το ενεργό προσωπικό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων φθάνει τις 900.000 έναντι 196.000 της Ουκρανίας και αντανακλά την ευρύτερη στρατιωτική υπεροχή της Ρωσίας, που πηγάζει και από τις πολύ μεγαλύτερες αμυντικές της δαπάνες.

Αν και η Ουκρανία τριπλασίασε τον αμυντικό της προϋπολογισμό σε πραγματική βάση από το 2010 έως το 2020, οι συνολικές δαπάνες της έφθασαν τα 4,3 δισ. δολάρια, δηλαδή το ένα δέκατο της Ρωσίας.

Η διαφορά των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών είναι ακόμη μεγαλύτερη στη θάλασσα με το ρωσικό πολεμικό Ναυτικό να διαθέτει 74 πολεμικά πλοία και 51 υποβρύχια, έναντι δύο πολεμικών πλοίων της Ουκρανίας. Στην ξηρά ο ρωσικός στρατός αποτελείται από 280.000 στρατιώτες έναντι 125.600 της Ουκρανίας.

Διαβάστε επίσης: Ποιοι απαρτίζουν τα «φαντάσματα του Μπαχμούτ» και πώς δρουν στον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία

Ουκρανοί στρατιώτες πυροβολούν στον αέρα κατά τη διάρκεια αποχαιρετιστήριας τελετής.
(Φωτογραφία: Evgeniy Maloletka/AP)

Ρωσική αμυντική βιομηχανία

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι κάθε μήνα παράγει περισσότερα πυρομαχικά απ’ όσα κατασκεύασε εντός του 2022 ενώ επιτάχυνε επίσης την παραγωγή στρατιωτικού εξοπλισμού, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται ήδη στον 18ο μήνα του.

«Από την αρχή του έτους έχουν παραχθεί πολλά είδη όπλων και ειδικού εξοπλισμού σε ποσότητες πολύ μεγαλύτερες από εκείνες της περασμένης χρονιά», είπε ο αντιπρόσωπος της κυβέρνησης, αρμόδιος για αμυντικά θέματα, Ντένις Μαντούροφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλούνται τα ρωσικά πρακτορεία.

«Σε ό,τι αφορά τα πυρομαχικά, φτάνουμε πλέον στο επίπεδο όπου οι μηνιαίες παραδόσεις ξεπερνούν το σύνολο των παραγγελιών της περασμένης χρονιάς», πρόσθεσε ο Μαντούροφ, ο οποίος ταυτόχρονα είναι και υπουργός Βιομηχανίας.

Σύμφωνα με τον Μαντούροφ, οι ρωσικές εταιρείες του αμυντικού τομέα, εκτός λίγων εξαιρέσεων, καταφέρνουν να κατασκευάζουν τις απαιτούμενες ποσότητες.

Διαβάστε περισσότερα: Ρωσία: Η αμυντική βιομηχανία παράγει κάθε μήνα περισσότερα πυρομαχικά απ’ όσα κατασκεύασε το 2022

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC, Proekt, SIPRI, Washington Post

Επιμέλεια: Δημήτρης Χαραλάμπους

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πλέον ο Ολυμπιακός καλείται σε δύο μέρες (2/5, 19:45), να ισοφαρίσει τη σειρά και στη συνέχεια να πάει στη Βαρκελώνη να παλέψει για την...

LIFESTYLE

Η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε στο «Happy Day» για την πρεμιέρα του «TV Queen» και τα αρνητικά σχόλια, με την ίδια να αναφέρει μεταξύ άλλων...

ΕΛΛΑΔΑ

Την αντίθεσή της στη θεσμοθέτηση των BONUS στο Δημόσιο, εκφράζει η ΑΔΕΔΥ και παράλληλα υπενθυμίζει τις αυριανές συγκεντρώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά, καλώντας σε...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το έγγραφο IEEP καθιστά σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μειώνουν ήδη την παραγωγή ελιών, πατάτας και...