Η σουηδική κυβέρνηση καταγγέλλει μια εκστρατεία παραπληροφόρησης από το Κρεμλίνο για να αποτρέψει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
Η σουηδική κυβέρνηση κατηγορεί τη Ρωσία ότι διεξάγει εκστρατεία παραπληροφόρησης σχετικά με τις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά της καύσης του Κορανίου με σκοπό να δυσχεράνει την ένταξη της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ, γράφει η La Razon.
Ο υπουργός Πολιτικής Άμυνας Carl-Oskar Bohlin κατηγόρησε αυτά τα κανάλια προπαγάνδας που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ότι διαδίδουν τον ψευδή ισχυρισμό ότι οι σουηδικές αρχές ήταν πίσω από τις διαδηλώσεις για το κάψιμο του Κορανίου. «Η Σουηδία είναι θύμα μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης που υποστηρίζεται από κράτη και κρατικούς παράγοντες, η οποία στοχεύει να βλάψει τα σουηδικά συμφέροντα και τελικά τα συμφέροντα των Σουηδών πολιτών», είπε ο Bohlin.
«Αυτά τα γεγονότα, που λαμβάνουν χώρα σε μια περίοδο που επικρατεί τεταμένη κατάσταση ασφαλείας, ήταν έργο ανθρώπων που έχουν πολύ αδύναμη σχέση με τη Σουηδία. Βλέπουμε πώς αυτά τα γεγονότα παρουσιάζονται με εντελώς λανθασμένο τρόπο στη σφαίρα της πληροφόρησης, με στόχο να βλάψει, και μερικές φορές ακόμη και να ζητήσει άμεσα να βλάψει τη Σουηδία και τα σουηδικά συμφέροντα» πρόσθεσε.
Ο Mikael Östlund, επικεφαλής επικοινωνίας για τη Σουηδική Υπηρεσία Ψυχολογικής Άμυνας, ανέφερε ότι η υπηρεσία του έχει καταγράψει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο αναρτήσεις που σχετίζονται με τη Σουηδία από την πιο πρόσφατη ανάρτηση στις 28 Ιουνίου. «Η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτά τα γεγονότα για να προωθήσει την ατζέντα της στα μέσα ενημέρωσης και στα κανάλια που ελέγχουν, και το μήνυμα είναι προφανώς να μας διχάσει στη Δύση και επίσης να δημιουργήσει περαιτέρω άγχος και πόλωση εδώ, στη Σουηδία», είπε. «Μια προφανής φιλοδοξία της ρωσικής πλευράς είναι, φυσικά, να δυσκολέψει τη Σουηδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ».
Ο Bohlin αρνήθηκε να σχολιάσει εάν πιστεύει ότι οι άνθρωποι που κατέφυγαν στο κάψιμο του Κορανίου υποστηρίζονται από τους Ρώσους. «Δεν θέλω να σχολιάσω μεμονωμένα άτομα, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η γενική μας εντύπωση είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους παράγοντες έχουν πολύ αδύναμη σχέση με τη Σουηδία ως χώρα».