Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Γκάνα: Καταργεί τη θανατική ποινή – Αναστέλλεται η εκτέλεση 176 φυλακισμένων

Η Γκάνα γίνεται η 29η χώρα της Αφρικής και η 124η χώρα παγκοσμίως που καταργεί τη θανατική ποινή, μία κίνηση που την υποδέχτηκαν ένθερμα οι οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η απόφαση σημαίνει ότι για 176 καταδικασμένους σε θάνατο, μεταξύ των οποίων και 6 γυναίκες, η ποινή τους θα μετατραπεί σε ισόβια κάθειρξη.

Την Τρίτη, η βουλή της χώρας ψήφισε την κατάργηση της εσχάτης των ποινών για εγκλήματα όπως ο φόνος, η γενοκτονία, η πειρατεία και το λαθρεμπόριο.

Η θανατική ποινή διατηρείται σε περιπτώσεις εσχάτης προδοσίας, με τους υπεύθυνους της εκστρατείας να επισημαίνουν ότι απαιτείται αλλαγή του συντάγματος προκειμένου να αφαιρεθεί τελείως η ποινή.

Η Γκάνα δεν έχει πραγματοποιήσει καμία εκτέλεση από το 1993, αλλά τα δικαστήρια εξακολουθούν να επιβάλουν την συγκεκριμένη ποινή.

Ο Francis-Xavier Kojo Sosu, ο Γκανέζος βουλευτής πίσω από το νομοσχέδιο, χαιρέτησε την απόφαση: «Έχω δει από πρώτο χέρι ότι η θανατική ποινή δεν δημιουργεί αίσθημα δικαιοσύνης ή τέλους στις οικογένειες των θυμάτων ούτε αποτρέπει τους παραβάτες».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, η ποινή διατηρείται ακόμη σε 52 χώρες, ενώ 883 εκτελέσεις καταγράφηκαν πέρσι, σημειώνοντας μία αύξηση κατά 53% σε σχέση με το 2021.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Σεργκέι Μινγκαζόφ, δημοσιογράφος που εργάζεται για τη ρωσική έκδοση του Forbes, συνελήφθη ως ύποπτος για διάδοση ψευδών ειδήσεων σχετικά με τον ρωσικό στρατό,...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...