Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αϊτή: Ο ΟΗΕ μειώνει κατά 25% την επισιτιστική βοήθεια στην πιο φτωχή χώρα της Αμερικής

Ελλείψει επαρκούς χρηματοδότησης, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι μείωσε τον Ιούλιο κατά 25% τη βοήθεια σε τρόφιμα που διανέμει στην Αϊτή, χώρα όπου σχεδόν ο μισός πληθυσμός χρειάζεται επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια.

Σε σχετική ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε χθες, το ΠΕΠ χαρακτήρισε «τραγικό» το γεγονός ότι η μείωση της βοήθειας κατά το ένα τέταρτο σε σύγκριση με τον περασμένο μήνα σημαίνει ότι 100.000 Αϊτινοί θα στερηθούν την επισιτιστική βοήθειά του τον Ιούλιο.

Και με δεδομένο «το τρέχον επίπεδο χρηματοδότησης για την ημερολογιακή χρονιά, το ΠΕΠ δεν διαθέτει τους απαιτούμενους πόρους για να προσφέρει επισιτιστική βοήθεια παρά μόνο σε συνολικά 750.000 ανθρώπους από αυτούς που την έχουν επείγουσα ανάγκη», πρόσθεσε.

Το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, το ΠΕΠ διένειμε επισιτιστική βοήθεια ή χρήματα για την αγορά τροφίμων σε 1,5 εκατομμύριο πολίτες της πάμφτωχης χώρας της Καραϊβικής. Η βοήθεια αυτή συμπεριλαμβάνει 450.000 ζεστά σχολικά γεύματα. Αυτός ο τελευταίος αριθμός απειλείται πλέον να μειωθεί στο μισό μετά τις καλοκαιρινές σχολικές διακοπές.

Στο μέσο της χρονιάς, το σχέδιο του ΠΕΠ για τη χώρα, την οποία λυμαίνονται πάνοπλες συμμορίες, δεν έχει εξασφαλίσει παρά το 16% της απαιτούμενης χρηματοδότησης, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, καλώντας να διατεθούν επειγόντως 121 εκατομμύρια δολάρια για να καλυφθούν οι ανάγκες ως το τέλος του 2023.

«Αυτές οι περικοπές [της χρηματοδότησης] δεν θα μπορούσαν να έρθουν σε χειρότερη στιγμή, καθώς οι Αϊτινοί είναι αντιμέτωποι με πολυεπίπεδη ανθρωπιστική κρίση, με τις ζωές τους και το βιός τους να πλήττονται από τη βία, την ανασφάλεια, τις οικονομικές ανατροπές και τα κλιματικά σοκ», σχολίασε ο Ζαν-Μαρτέν Μπάουερ, ο διευθυντής της αποστολής του ΠΕΠ στο κράτος αυτό.

  • «Αν δεν λάβουμε άμεσα χρηματοδότηση, δεν μπορούν να αποκλειστούν κι άλλες καταστροφικές μειώσεις», προειδοποίησε.
  • Είναι «σπαρακτικό», καθώς «η Αϊτή είναι μια χώρα που έχει υποφέρει τόσο κι έχει ξεχαστεί τόσο παρότι βρίσκεται τόσο κοντά σε τόσα πλούτη», σχολίασε ο Στεφάν Ντουζαρίκ, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
  • Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου ο μισός πληθυσμός της Αϊτής, με άλλα λόγια 5,2 εκατομμύρια άνθρωποι, έχει ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια.
  • Ο αριθμός αυτός συμπεριλαμβάνει σχεδόν 3 εκατομμύρια παιδιά.

Την κατάσταση επιδεινώνει η πολιτική κρίση και η επιδεινούμενη βία των συμμοριών οι οποίες κατατρομοκρατούν τον πληθυσμό.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες ανακοίνωσε σήμερα ότι περίπου 80.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, από...

ΕΛΛΑΔΑ

«Εγώ δεν θα έβαζα την απαράδεκτη και προσβλητική απόφαση για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στο ζύγι των ελληνοτουρκικών σχέσεων διότι το θέμα...

ΕΛΛΑΔΑ

Στους ρυθμούς της 39ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (Π.Α.Π.Ε.) θα ζήσει από τις 9 έως τις 12 Μαΐου 2024, το Ρέθυμνο Κρήτης. Πρόκειται για...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η νέα BMW M4 CS ενσωματώνει τα χαρακτηριστικά που συνήθως συναντάμε σε αυτοκίνητα υψηλών επιδόσεων στην πολυτελή μεσαία κατηγορία εμπλουτίζοντάς τα με άφθονο συναίσθημα....