Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιρακινός που έκαψε σελίδες από το Κοράνι μπροστά στο μεγαλύτερο τζαμί της Στοκχόλμης, θα το κάνει ξανά σε δέκα ημέρες

Ο Ιρακινός που έκαψε σελίδες από ένα Κοράνι μπροστά από το μεγαλύτερο τζαμί της Στοκχόλμης την Τετάρτη, προκαλώντας την οργή του μουσουλμανικού κόσμου, είπε την Πέμπτη ότι θα το κάνει ξανά σε δέκα ημέρες, γράφει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Σε δέκα μέρες, θα κάψω την ιρακινή σημαία και το Κοράνι μπροστά από την ιρακινή πρεσβεία στη Στοκχόλμη», δήλωσε στη σουηδική εφημερίδα Expressen ο 37χρονος Ιρακινός Salwan Momika που έφυγε από τη χώρα του στη Σουηδία.

Δήλωσε ότι γνωρίζει τον αντίκτυπο της χειρονομίας του και ότι έχει ήδη δεχθεί «χιλιάδες θανατικές απειλές».

Αρκετοί διαδηλωτές μπήκαν για λίγο στη σουηδική πρεσβεία στη Βαγδάτη την Πέμπτη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια πράξη που καταδικάστηκε από πολλές μουσουλμανικές χώρες.

Την Τετάρτη, ο Salwan Momika έκανε κομμάτια και έκαψε ένα αντίγραφο του Κορανίου μπροστά από το μεγαλύτερο τζαμί της Στοκχόλμης, την πρώτη ημέρα του Eid al-Adha, της μεγάλης γιορτής της Θυσίας που γιορτάζουν οι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο.

Προηγουμένως, η αστυνομία είχε ανακοινώσει ότι θα εξουσιοδοτήσει τη «διαδήλωση», θεωρώντας ότι οι «κίνδυνοι ασφαλείας» που σχετίζονται με το γεγονός της καύσης του Κορανίου «δεν είναι πιθανό να την απαγορεύσουν».

Αλλά στο τέλος της ημέρας, ανακοίνωσε ότι κατέθεσε καταγγελία κατά του διοργανωτή, ειδικά για υποκίνηση μίσους.

Παρόμοιες ενέργειες έχουν λάβει χώρα στο παρελθόν στη Σουηδία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μερικές φορές με πρωτοβουλία ακροδεξιών κινημάτων, οδηγώντας σε διαδηλώσεις και διπλωματικές εντάσεις.

Μια διαδήλωση τον Ιανουάριο κατά την οποία ένα αντίγραφο του Κορανίου κάηκε στη Στοκχόλμη μπροστά από την τουρκική πρεσβεία προκάλεσε οργή σε όλο τον μουσουλμανικό κόσμο, οδηγώντας σε διαμαρτυρίες και εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των σουηδικών προϊόντων.

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο του θεάτρου η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05. Τη δυσάρεστη...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ριζική αλλαγή έχει σημειώσει ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας από σήμερα το πρωί, Μεγάλο Σάββατο (4/5), ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αμέσως μετά την άφιξή τους στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020, τα εμβόλια κατά του Covid-19 άνοιξαν τον δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα. Σύμφωνα...