Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Στα ύψη ο πληθωρισμός – Πλήγμα για τους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα αυξήσει τα επιτόκια στο 6% μέχρι το τέλος του έτους, προβλέπουν οι αγορές, αφού ο υποκείμενος πληθωρισμός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 31 ετών, πλήγμα για τους κατόχους στεγαστικών δανείων ενόψει της αυριανής απόφασης της Τράπεζας της Αγγλίας για τα επιτόκια.

Όπως αναφέρεται στον βρετανικό τύπο, αν και τα σούπερ μάρκετ που υπερηφανεύονται για μειώσεις τιμών, οι τιμές των τροφίμων εξακολουθούσαν να είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι. Οι κορυφαίοι λιανοπωλητές τροφίμων μείωσαν τις τιμές ορισμένων ειδών, όπως το ψωμί και το γάλα, μετά την αύξηση των λογαριασμών των παντοπωλείων τον Απρίλιο.

Αλλά το κόστος πολλών άλλων προϊόντων συνέχισε να αυξάνεται, ενώ οι τιμές εξακολουθούσαν να είναι υψηλότερες από το 2022 για πολλά προϊόντα που μειώθηκαν πρόσφατα.

Ακόμη πιο ανησυχητική μπορεί να είναι η άνοδος του «πυρήνα του πληθωρισμού», ο οποίος αποκλείει τις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας προκειμένου να δημιουργηθεί μια λιγότερο ασταθής εικόνα των εγχώριων αυξήσεων των τιμών.

Επιπλέον οι Τόρις θα έρθουν αντιμέτωποι με  μια ωρολογιακή βόμβα «υποθηκών» δανείων. H εφημερίδα i διεξήγαγε μια ανάλυση που υποδηλώνει ότι οι θέσεις που κατέχουν οι Συντηρητικοί στο λεγόμενο Μπλε Τείχος στη νοτιοανατολική Αγγλία θα δεχτούν το μεγαλύτερο χτύπημα, όπως η εκλογική περιφέρεια του Νοτιοδυτικου Σάρεϊ που εκπροσωπείται από τον υπουργό οικονομικών Τζέρεμι Χαντ.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι ο κ. Χαντ απέκλεισε το ενδεχόμενο φορολογικών ελαφρύνσεων για να βοηθήσει όσους  παλεύουν με τα στεγαστικά δάνεια, επειδή μπορεί να υπονομεύσουν τις προσπάθειες για μείωση του  πληθωρισμού.

Η Sun συμφωνεί ότι μια τέτοια ενέργεια θα ήταν άδικη για τους ενοικιαστές αλλά κατηγορεί την Τράπεζα της Αγγλίας ότι απέτυχε να ενεργήσει αποφασιστικά όταν «αρχικά αυξήθηκε ο πληθωρισμός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε στο «Happy Day» για την πρεμιέρα του «TV Queen» και τα αρνητικά σχόλια, με την ίδια να αναφέρει μεταξύ άλλων...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το έγγραφο IEEP καθιστά σαφές ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι μη βιώσιμες γεωργικές πρακτικές μειώνουν ήδη την παραγωγή ελιών, πατάτας και...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στο Φαρμακονήσι μετέβη ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας, όπου συναντήθηκε με στελέχη και οπλίτες στο φυλάκιο. Στην επίσκεψή του, ο Νίκος Δένδιας συνοδεύθηκε από...

ΔΙΕΘΝΗ

Αν και η θεραπεία με κύτταρα CAR-T έχει ερευνηθεί εδώ και δεκαετίες, τα φάρμακα χορηγούνται στην Ισπανία για μόλις τέσσερα χρόνια, ανοίγοντας ορίζοντες για...