Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Σ. Μπερλουσκόνι: Η πολυτάραχη ζωή, τα σκάνδαλα, τα «μπούνγκα-μπούνγκα» πάρτι και οι γκάφες που έγραψαν ιστορία

Από τις δίκες για τα λεγόμενα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα» και τις επικές γκάφες του έως τη Μίλαν και τη Φόρτσα Ιτάλια, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος απεβίωσε σήμερα στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε της Ρώμης σε ηλικία 86 ετών, αφήνει πίσω του μια μεγάλη, πικάντικη ιστορία.

Για τους θαυμαστές, ο τρεις φορές πρωθυπουργός ήταν ένας ικανός και χαρισματικός πολιτικός που προσπάθησε να ανυψώσει την Ιταλία στην παγκόσμια σκηνή. Για τους επικριτές, ήταν ένας λαϊκιστής που απείλησε να υπονομεύσει τη δημοκρατία χρησιμοποιώντας την πολιτική εξουσία ως εργαλείο για τον εαυτό του και τις επιχειρήσεις του.

Καθώς ο Μπερλουσκόνι γερνούσε, κάποιοι χλεύαζαν το αιώνιο μαύρισμα, τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών και τις ζωντανές φίλες του που ήταν δεκαετίες νεότερες. Για πολλά χρόνια όμως ο Μπερλουσκόνι έμοιαζε ανέγγιχτος παρά τα προσωπικά σκάνδαλα.

Το 2013, οι καλεσμένοι σε ένα από τα πάρτι του περιλάμβαναν μια ανήλικη Μαροκινή χορεύτρια για την οποία οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι είχε σεξουαλική επαφή με τον Μπερλουσκόνι με αντάλλαγμα μετρητά και κοσμήματα. Έπειτα από μια δίκη με άβολες λεπτομέρειες, ένα δικαστήριο του Μιλάνου καταδίκασε αρχικά τον Μπερλουσκόνι αλλά τελικά αθωώθηκε.

Η Καθολική Εκκλησία σκανδαλίστηκε από τις “γελοιότητες” του και η σύζυγός του για σχεδόν 20 χρόνια τον χώρισε, αλλά ο Μπερλουσκόνι δεν απολογήθηκε, δηλώνοντας: «Δεν είμαι άγιος». Ο Μπερλουσκόνι επέμεινε ότι οι ψηφοφόροι εντυπωσιάστηκαν από την αυθάδειά του. «Η πλειοψηφία των Ιταλών στην καρδιά τους θα ήθελε να είναι σαν εμένα και να βλέπουν τον εαυτό τους σε εμένα και στο πώς συμπεριφέρομαι», είπε το 2009, κατά την τρίτη και τελευταία του θητεία ως πρωθυπουργός.

Καυχιόταν για τη λίμπιντο του και διασκέδαζε φίλους και παγκόσμιους ηγέτες στις βίλες του. Σε ένα πάρτι, οι εφημερίδες ανέφεραν ότι οι γυναίκες ήταν ντυμένες «μικροί Άγιοι Βασίληδες». Σε μια άλλη, φωτογραφίες έδειχναν τόπλες γυναίκες και έναν γυμνό άνδρα να χαλαρώνουν δίπλα στην πισίνα. “Αγαπώ τη ζωή! Αγαπώ τις γυναίκες!” είπε ένας αμετανόητος Μπερλουσκόνι το 2010.

Κατά καιρούς επέλεγε τηλεοπτικές στάρλετ για αναρτήσεις στα πάρτι του. «Αν δεν ήμουν παντρεμένος, θα σε παντρευόμουν αμέσως», φέρεται να είπε ο Μπερλουσκόνι το 2007 στη Mara Carfagna, η οποία αργότερα έγινε υπουργός του υπουργικού συμβουλίου. Η σύζυγος του Μπερλουσκόνι ζήτησε δημόσια συγγνώμη.

Ο Μπερλουσκόνι πήρε το παρατσούκλι «Πάπι» — ή «Μπαμπάς» — από ένα επίδοξο μοντέλο στου οποίου τα 18α γενέθλια παρευρέθηκε, επίσης προς εκνευρισμό της συζύγου του. Αργότερα, η αυτοαποκαλούμενη συνοδός Patrizia D’Addario είπε ότι πέρασε τη νύχτα μαζί του το βράδυ που ο Μπαράκ Ομπάμα εξελέγη πρόεδρος των ΗΠΑ το 2008.

Ο Μπερλουσκόνι αγαπούσε να συνθέτει και να τραγουδά ναπολιτάνικα τραγούδια. Όπως εκατομμύρια Ιταλοί, είχε πάθος για το ποδόσφαιρο και συχνά βρισκόταν στις εξέδρες της Μίλαν. Εξάλλου, η φιλία του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον έφερε σε αντίθεση με την Μελόνι, ένθερμη υποστηρικτή της Ουκρανίας. Στα 86α γενέθλιά του, ενώ ο πόλεμος μαινόταν, ο Πούτιν έστειλε στον Μπερλουσκόνι τις καλύτερες ευχές και βότκα και ο Ιταλός καυχιόταν ότι του ανταπέδωσε τη χάρη στέλνοντας πίσω ιταλικό κρασί.

Χαιρόταν γενικότερα να παραβιάζει την πολιτική εθιμοτυπία. Φορούσε μπαντάνα όταν φιλοξενούσε τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ στο κτήμα του στη Σμαραγδένια Ακτή της Σαρδηνίας και αργότερα αποκαλύφθηκε ότι έκρυβε μεταμοσχεύσεις μαλλιών. Πόζαρε για φωτογραφίες σε διεθνείς συνόδους κορυφής κάνοντας μια ιταλική χειρονομία —η οποία μπορεί να είναι προσβλητική ή δεισιδαιμονική, ανάλογα με τις περιστάσεις— στην οποία ο δείκτης και τα δάχτυλα είναι τεντωμένα σαν κέρατα.

Ποιος ήταν

Γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 29 Σεπτεμβρίου του 1936. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών νομικής, στην αρχή της δεκαετίας του ’60, άρχισε να δραστηριοποιείται στον οικοδομικό τομέα. Από το 1969 μέχρι και το 1976, με τις εταιρίες του έχτισε σειρά οικοδομικών συγκροτημάτων και δημιούργησε ουσιαστικά τις περιοχές «Μιλάνο 2» και «Μιλάνο 3», κοντά στην ιταλική συμπρωτεύουσα. Τον Νοέμβριο του 1980 ίδρυσε την πρώτη μεγάλη, ιταλική ιδιωτική τηλεόραση (Canale 5), η οποία άρχισε αμέσως να ανταγωνίζεται την δημόσια ραδιοτηλεόραση της Rai. Το 1982 στον τηλεοπτικό του όμιλο προστέθηκε το κανάλι Italia Uno και το 1984 το Rete 4.

Παράλληλα, το 1991 κατάφερε να ελέγξει την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών του εκδοτικού οίκου Arnoldo Mondadori ενώ στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες συγκαταλέγονταν τα πολυκαταστήματα Standa και οι ασφάλειες Mediolanum. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια στην Ισπανία, τη Γερμανία και, για σύντομο χρονικό διάστημα, στη Γαλλία. Από το 1986 και για τα επόμενα τριάντα χρόνια ήταν παράλληλα ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μίλαν, η οποία κατέκτησε πολλά τρόπαια.

Τον Ιανουάριο του 1994 κάνει την μεγάλη στροφή και από τον επιχειρηματικό τομέα επεκτείνεται στο πεδίο της πολιτικής, με την ίδρυση του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια. Ορκίσθηκε πρωθυπουργός τέσσερις φορές, αφού υπερίσχυσε, με την κεντροδεξιά συμμαχία, στις βουλευτικές εκλογές του 1994, του 2001 (έπειτα από τέσσερα παραιτήθηκε και του δόθηκε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης) και του 2008.

Οι δικαστικές του περιπέτειες και τα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα»

Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές του περιπέτειες, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός καταδικάσθηκε οριστικά τον Αύγουστο του 2013 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης (τα τρία «σβήστηκαν», χάρη σε αμνηστία) λόγω φορολογικής απάτης στα πλαίσια αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Το κοινοβούλιο της Ρώμης, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσής του από το αξίωμα του γερουσιαστή.

Ο «μίστερ τιβί» εξέτισε «εναλλακτική ποινή» δέκα μηνών, εργαζόμενος σε υπηρεσίες του δήμου του Μιλάνου, οι οποίες στηρίζουν τις ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.

Τεράστιο ενδιαφέρον, σε διεθνές επίπεδο, προκάλεσαν οι δίκες για τα λεγόμενα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα». Δεν προέκυψε, όμως, κάποια οριστική καταδίκη ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία χρηματισμού νεαρών γυναικών με στόχο να ψευδομαρτυρήσουν ως προς το περιεχόμενο των δείπνων που οργανώνονταν στην κατοικία του.

Επικές γκάφες που έγραψαν ιστορία

Πάντα σόουμαν, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης ήταν γνωστός και για τις γκάφες, πολλές από τις οποίες ήταν σεξιστικές, ρατσιστικές ή κακόγουστες.

  • Ισλάμ και Εβραίοι

Τον Σεπτέμβριο του 2001, δύο εβδομάδες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπερλουσκόνι προκάλεσε οργή στον ισλαμικό κόσμο όταν είπε ότι η Δύση «πρέπει να είναι σίγουρη για την ανωτερότητα του πολιτισμού της».

Το 2010, προσέβαλε με τη σειρά του την εβραϊκή κοινότητα όταν είπε ένα αστείο για μια εβραϊκή οικογένεια που έκρυβε έναν άλλο Εβραίο για ένα βαρύ νοίκι, χωρίς να του πει ότι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε.

  • Διπλωματικές γκάφες

Το 2003, ο Μπερλουσκόνι πυροδότησε μια διπλωματική κρίση μεταξύ Βερολίνου και Ρώμης, όταν, μετά από ταραχές του Γερμανού ευρωβουλευτή Μάρτιν Σουλτς και άλλων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, είπε ότι ο Γερμανός θα ήταν τέλειος να παίξει το ρόλο ενός φρουρού του ναζιστικού στρατοπέδου σε μια ταινία.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2005, προσέβαλε τη Φινλανδία όταν επέκρινε το φαγητό της και ισχυρίστηκε ότι είχε χρησιμοποιήσει τη γοητεία του «playboy» για να πείσει την τότε πρόεδρο της χώρας Tarja Halonen να επιτρέψει στην Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων της ΕΕ να βρίσκεται στην Πάρμα και όχι στη Φινλανδία.

Το 2008, λίγο μετά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ, ο Μπερλουσκόνι είπε «είναι νέος, είναι όμορφος και μαυρισμένος».

  • Η άποψη του Μπερλουσκόνι για την ιστορία

Το 2003, υπερασπίστηκε το αρχείο του Ιταλού φασίστα δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι, ισχυριζόμενος ότι «δεν σκότωσε ποτέ κανέναν» αλλά απλώς «συνήθιζε να στέλνει κόσμο σε διακοπές».

Το 2006, είπε ότι οι Κινέζοι κομμουνιστές υπό τον Μάο Τσε Τουνγκ «έβραζαν μωρά για να γονιμοποιήσουν τα χωράφια».

  • Σεξισμός και ομοφοβία

Το 2008, ο Μπερλουσκόνι τάραξε την Ισπανία όταν χλεύασε τον εξέχοντα ρόλο που είχαν οι γυναίκες στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Είπε ότι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο ήταν «πολύ ροζ», προβλέποντας ότι «θα έχει προβλήματα».

Το 2009, μετά από δύο βιασμούς στη Ρώμη και στην ευρύτερη περιοχή, είπε ότι θα ήθελε να υπήρχαν αρκετοί στρατιώτες για να προστατεύουν τα «όμορφα κορίτσια» από τον βιασμό, σημειώνοντας ότι οι βιασμοί ήταν αδύνατο να αποτραπούν «ακόμη και σε κράτος υπό αστυνομικό καθεστώς».

Στη συνέχεια, το 2010 προσπάθησε να γελάσει με ένα δυνητικά επιζήμιο σεξουαλικό σκάνδαλο που αφορούσε μια νεαρή κοπέλα λέγοντας: «Είναι καλύτερα να παθιάζεσαι με όμορφες γυναίκες παρά να είσαι ομοφυλόφιλος».

  • Ιταλία και ο ίδιος

Ο Μπερλουσκόνι συνέκρινε τον εαυτό του με τον Ναπολέοντα και τον Ιησού Χριστό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2006.

Το 2009, στον απόηχο του σεισμού στη Λ’ Άκουιλα που σκότωσε περισσότερους από 300 ανθρώπους, πρότεινε ότι όσοι έμειναν άστεγοι θα πρέπει να δουν την κατάστασή τους ως ένα είδος κατασκήνωσης.

  • Τρόμος για την υγεία

Ο Μπερλουσκόνι υπέστη μια σειρά από φόβους για την υγεία του καθώς υποβλήθηκε σε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς το 2016 και το 2020 νοσηλεύτηκε με κορονοϊό.

Αφού πήρε εξιτήριο 11 ημέρες αργότερα, είπε στους δημοσιογράφους ότι ήταν «ίσως η πιο δύσκολη δοκιμασία της ζωής μου», αλλά πρόσθεσε: «Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι γλίτωσα!».

  • Ουκρανία και Πούτιν

Τον Σεπτέμβριο του 2022, επτά μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Μπερλουσκόνι είπε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν – ένας μακροχρόνιος φίλος – είχε «σπρωχτεί» στον πόλεμο από το περιβάλλον του. Ένα μήνα αργότερα, διέρρευσαν ηχογραφήσεις στις οποίες ο Μπερλουσκόνι περιέγραφε ότι έλαβε 20 μπουκάλια βότκα από τον Πούτιν για τα γενέθλιά του, προσθέτοντας ότι «απάντησα με μπουκάλια Λαμπρούσκο (κρασί) και ένα εξίσου γλυκό γράμμα». Αργότερα ο Μπερλουσκόνι κατηγόρησε τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον πόλεμο.

Οι ημερομηνίες σταθμοί στη ζωή του

  • 29 Σεπτεμβρίου 1936: Γεννήθηκε στο Μιλάνο.
  • 1961: Ξεκινά την καριέρα του στο real estate, χτίζοντας συνοικίες στα περίχωρα του Μιλάνου.
  • 1978: Ιδρύει την εταιρεία συμμετοχών Fininvest, η οποία περιλαμβάνει μέσα ενημέρωσης, χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, εκδόσεις και, από το 1986 έως το 2017, την ποδοσφαιρική ομάδα Milan AC.
  • 1994: Δημιουργεί το κίνημα «Forza Italia» (Go Italy), το οποίο κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές, δίνοντάς του την πρώτη του θητεία ως πρωθυπουργός από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο.
  • 1996: Δικάζεται για πρώτη φορά με κατηγορίες διαφθοράς και καταδικάζεται σε 16 μήνες φυλάκιση για ψευδή λογιστικά βιβλία, αλλά αθωώνεται με έφεση.
  • 2001: Ξεκινά μια δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός αφού η δεξιά συμμαχία του κερδίζει τις γενικές εκλογές, υπηρετώντας για πέντε χρόνια.
  • 2008: Μετά από μια νέα εκλογική νίκη, επιστρέφει ως πρωθυπουργός μέχρι το 2011, παραιτούμενος εν μέσω μιας εθνικής οικονομικής κρίσης που κινδυνεύει να ρίξει ολόκληρη την ευρωζώνη.
  • 2013: Καταδικάστηκε σε τέσσερα χρόνια φυλάκιση για φοροδιαφυγή μέσω της αυτοκρατορίας των μέσων ενημέρωσης του Mediaset, και αφαιρέθηκε η έδρα του στη Γερουσία. Η ποινή μετατρέπεται σε ένα έτος κοινωφελούς εργασίας, το οποίο εκτίει σε οικία ασθενών με Αλτσχάιμερ.
  • 2015: Αθωώθηκε κατόπιν έφεσης μετά από την καταδίκη του 2013 για πληρωμή για σεξουαλικές επαφές με έφηβη πόρνη και κατάχρηση εξουσίας στην υπόθεση «Rubygate» ή «bunga bunga».
  • 2019: Κερδίζει μια έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και γίνεται ο γηραιότερος ευρωβουλευτής του κοινοβουλίου σε ηλικία 82 ετών.
  • 2020: Περνά 11 ημέρες στο νοσοκομείο με Covid-19, αποκαλώντας την εμπειρία «ίσως την πιο δύσκολη δοκιμασία» της ζωής του.
  • 2022: Εκστρατείες στα παρασκήνια για να γίνει πρόεδρος της Ιταλίας αλλά αποσύρεται πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο. Στις γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου κερδίζει μια θέση στη Γερουσία, κάνοντας μια θριαμβευτική επιστροφή στην πολιτική.
  • Φεβρουάριος 2023: Το σεξουαλικό σκάνδαλο «bunga bunga» τελειώνει όταν ένα ιταλικό δικαστήριο τον απαλλάσσει από τις κατηγορίες.
  • 5 Απριλίου 2023: Εισήχθη στην εντατική σε νοσοκομείο του Μιλάνου για καρδιακά προβλήματα. Την επόμενη μέρα, οι γιατροί ανακοινώνουν ότι πάσχει από λευχαιμία και πνευμονική λοίμωξη.
  • 19 Μαΐου: Έλαβε εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά από περισσότερες από έξι εβδομάδες θεραπείας, λέγοντας: “Κέρδισα ξανά”.
  • 9 Ιουνίου: Εισήχθη στο νοσοκομείο για αυτό που λένε οι γιατροί του «ελέγχους ρουτίνας» που σχετίζονται με τη λευχαιμία του.

Ο Μπερλουσκόνι απέκτησε πέντε παιδιά και παντρεύτηκε δυο φορές: το 1965 με την Κάρλα Ελβίρα Νταλ’ Όλιο και το 1990 την Βερόνικα Λάριο. Η προσωπική του περιουσία, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, ξεπέρασε τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: Associated Press, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σειρά από σημαντικές διμερείς συναντήσεις πραγματοποίησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών,  Κωστής Χατζηδάκης, στο πλαίσιο της Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΟΣΑ που διεξήχθη στο...

LIFESTYLE

Θλίψη έχει προκαλέσει στον κόσμο του θεάτρου η είδηση πως η Άννα Παναγιωτοπούλου άφησε την τελευταία της πνοή το Μεγάλο Σάββατο, 04/05. Τη δυσάρεστη...

ΔΙΕΘΝΗ

Σε νέες συλλήψεις διαδηλωτών κατά του πολέμου στη Γάζα προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης σε δύο ακόμα πανεπιστημιακά ιδρύματα της πολιτείας. Είχε προηγηθεί αίτημα...

ΕΛΛΑΔΑ

Ριζική αλλαγή έχει σημειώσει ο καιρός σε πολλές περιοχές της χώρας από σήμερα το πρωί, Μεγάλο Σάββατο (4/5), ενώ σύμφωνα με την πρόγνωση του...