Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Το νέφος πνίγει τη Νέα Υόρκη. Για αυτές τις πόλεις, όμως, είναι μια συνηθισμένη μέρα

Εδώ και μέρες, οι εικόνες της Νέας Υόρκης να πνίγεται στον καπνό έχουν συγκλονίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς οι κάτοικοι πασχίζουν να αντιμετωπίσουν την άγνωστη πρόκληση της σοβαρής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Ο καπνός, που προέρχεται από πυρκαγιές στον Καναδά, ώθησε τις αρχές να εκδώσουν προειδοποιήσεις για την ποιότητα του αέρα στην ανατολική ακτή και οι άνθρωποι φόρεσαν και πάλι μάσκες προσώπου N95, που είχαν εγκαταλειφθεί σε μεγάλο βαθμό μετά την πανδημία. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι άνθρωποι μοιράζονται φωτογραφίες από το «αποκαλυπτικό» σκηνικό και συμβουλές για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για την υγεία.

Εκτός από τις πολιτείες της δυτικής ακτής, όπως η Καλιφόρνια, που βιώνουν ετήσιες πυρκαγιές, αυτές οι σκηνές είναι σπάνιες στις ΗΠΑ.

Στο μισό κόσμο μακριά, ωστόσο, η καταπολέμηση του νέφους δεν είναι κάτι καινούργιο. Και η έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από βλαβερό καπνό, αέρια και βιομηχανικά χημικά και που πνίγει πολλές μεγάλες πόλεις της Ασίας για μεγάλο μέρος του έτους, θα μπορούσε να γίνει ο κανόνας για πολύ περισσότερες παγκοσμίως, καθώς η κλιματική κρίση επιδεινώνεται.

Πέρυσι, έξι από τις 10 πόλεις με μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση στον κόσμο βρίσκονταν στην Ινδία, σύμφωνα με το δίκτυο παρακολούθησης IQAir. Οι ερευνητές έχουν εκτιμήσει ότι ο βρώμικος αέρας μπορεί να μειώνει το προσδόκιμο ζωής εκατοντάδων εκατομμυρίων Ινδών κατά εννέα χρόνια- το 2019, η ατμοσφαιρική ρύπανση θεωρείται ότι προκάλεσε σχεδόν 1,6 εκατομμύρια θανάτους στη χώρα.

Η πρωτεύουσα Νέο Δελχί καλύπτεται τακτικά από νέφος, χάρη σε διάφορους παράγοντες, όπως οι εκπομπές των οχημάτων, οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα και η ετήσια πρακτική της καύσης γεωργικών αγρών για την προετοιμασία της γης για την επόμενη καλλιέργεια.

Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοί του εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα λεπτών σωματιδίων ή PM2,5, έναν ευρέως χρησιμοποιούμενο δείκτη βλαβερής ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο μικροσκοπικός ρύπος είναι εξαιρετικά επικίνδυνος όταν εισπνέεται, μπορεί να εισχωρήσει βαθιά στον πνευμονικό ιστό και να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, και έχει συνδεθεί με προβλήματα υγείας, όπως το άσθμα και οι καρδιακές παθήσεις.

Προέρχεται από πηγές όπως η καύση ορυκτών καυσίμων, οι καταιγίδες σκόνης και οι πυρκαγιές, πράγμα που σημαίνει ότι η Νέα Υόρκη είναι τώρα πνιγμένη στον ρύπο.

Τα επίπεδα PM2.5 της Νέας Υόρκης έφτασαν στο αποκορύφωμά τους το απόγευμα της Τετάρτης, με 303,3 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Για λόγους σύγκρισης, οι κατευθυντήριες γραμμές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας συνιστούν ως όριο ένα μέσο ετήσιο επίπεδο 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Το Λονδίνο μέτρησε 9,4 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο την Τετάρτη και το Χονγκ Κονγκ μέτρησε 21 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, και τα δύο με ασφάλεια εντός του «καλού» εύρους της IQAir.

Πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας είναι επίσης πολύ καλά εξοικειωμένες με τις διαταραχές της καθημερινής ζωής που μπορεί να επιφέρει η ατμοσφαιρική ρύπανση, ιδίως κατά την ετήσια περίοδο καύσης άχυρων, όταν οι αγρότες βάζουν φωτιά στα άχυρα που απομένουν μετά τη συγκομιδή των σιτηρών.

Το 2019, ο αέρας έγινε τόσο χάλια στη Μαλαισία που δεκάδες μαθητές αρρώστησαν και παρουσίασαν εμετό, με αποτέλεσμα να κλείσουν περισσότερα από 400 σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.

Λίγους μήνες αργότερα, η Μαλαισία καλύφθηκε και πάλι από πυκνή ομίχλη που προήλθε από μεγάλης κλίμακας δασικές πυρκαγιές στη γειτονική Ινδονησία, οι οποίες φέρεται να άναψαν για να καθαρίσουν τη γη για την παραγωγή χαρτιού, φοινικέλαιου και άλλων βιομηχανιών.

Πιο πρόσφατα, η βόρεια πόλη Τσιάνγκ Μάι της Ταϊλάνδης πήρε τον τίτλο της πιο μολυσμένης πόλης του κόσμου για τουλάχιστον μια εβδομάδα συνεχόμενα τον Απρίλιο, λόγω του καπνού από δασικές πυρκαγιές και καύση καλλιεργειών σε άλλες περιοχές της περιοχής. Τεράστιος αριθμός ανθρώπων ζήτησε ιατρική φροντίδα για αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα και δύσπνοια, με ένα νοσοκομείο να αναφέρει ότι οι θάλαμοι ήταν τόσο γεμάτοι που αναγκάστηκαν να διώξουν μερικούς ασθενείς.

Όμως, ίσως η πόλη που είναι πιο διαβόητη για τη ρύπανσή της και που έχει αλλάξει τα πράγματα με μεγαλύτερη επιτυχία είναι το Πεκίνο.

Για χρόνια, οι κάτοικοι της κινεζικής πρωτεύουσας εισέπνεαν καθημερινά καυστικό αέρα. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η διαβόητη «αποκάλυψη του αέρα» του 2013, όταν ο δείκτης ποιότητας του αέρα έφτασε το 755, συντρίβοντας την υποτιθέμενη κορυφή της κλίμακας που ήταν το 500, σύμφωνα με την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο που διατηρούσε καθημερινά ένα όργανο παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα. Αυτό το ιστορικό υψηλό σήμαινε ότι ο αέρας ήταν πέρα για πέρα επικίνδυνος, αναγκάζοντας τους κατοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους, να φορέσουν μάσκες προσώπου με φίλτρα και να βάλουν τους καθαριστές αέρα σε υψηλή ταχύτητα.

Το γεγονός προσέλκυσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης παγκοσμίως και ανάγκασε το ζήτημα να γίνει κεντρικό θέμα στην Κίνα και αμέσως μετά, η Κίνα ξεκίνησε μια σαρωτική εκστρατεία κατά της ρύπανσης, κλείνοντας ανθρακωρυχεία και εργοστάσια άνθρακα, δημιουργώντας εθνικούς σταθμούς παρακολούθησης του αέρα και θεσπίζοντας νέους κανονισμούς.

Υπάρχουν ακόμη ζητήματα επειδή η Κίνα έχει επιστρέψει στον άνθρακα τα τελευταία χρόνια, κατασκευάζοντας με ταχείς ρυθμούς νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας, ακόμη και όταν όλο και περισσότερες χώρες στρέφονται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αλλά η βελτίωση στην πρωτεύουσα είναι αδιαμφισβήτητη. Το 2021, το Πεκίνο κατέγραψε την καλύτερη μηνιαία ποιότητα του αέρα από τότε που άρχισαν οι καταγραφές το 2013. Οι φωτογραφίες δείχνουν τώρα κυρίως γαλάζιους ουρανούς στην πόλη.

Είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι και απόδειξη ότι οι σωστές πολιτικές και επενδύσεις μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Όμως, επιστήμονες και εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι υπάρχουν μόνο περαιτέρω προκλήσεις στον ορίζοντα από τις οποίες δεν μπορούν να ξεφύγουν ακόμη και πόλεις με συνήθως καλό αέρα, όπως η Νέα Υόρκη.

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή έχει επιδεινώσει τις θερμές και ξηρές συνθήκες που επιτρέπουν στις πυρκαγιές να αναφλέγονται και να αναπτύσσονται. Επιστήμονες ανέφεραν πρόσφατα ότι εκατομμύρια στρέμματα που καίγονται από πυρκαγιές στις δυτικές ΗΠΑ και τον Καναδά, μια περιοχή περίπου στο μέγεθος της Νότιας Καρολίνας, μπορούν να αποδοθούν στη ρύπανση από τον άνθρακα που προέρχεται από τις μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων και τσιμέντου στον κόσμο.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό επισήμανε «τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής» σε δήλωσή του την Τετάρτη, αφού μίλησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τον τρόπο κατάσβεσης των πυρκαγιών στο Κεμπέκ.

Η εικόνα του κτιρίου των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, που μόλις και μετά βίας διακρίνεται μέσα από το πορτοκαλί νέφος, «είναι η τέλεια εικόνα για το πώς οι παγκόσμιοι ηγέτες έχουν αποτύχει στο να σταματήσουν την κλιματική κρίση», έγραψε στο Twitter ο επιστήμονας και υπέρμαχος του κλίματος Λάκι Τραν την Τετάρτη, προσθέτοντας σε ξεχωριστή ανάρτηση: «Σήμερα οι κάτοικοι της Νέας Υόρκης και της Ανατολικής Ακτής βιώνουν αυτές τις επιπτώσεις από πρώτο χέρι».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Η μοναδική αισθητική του μικρότερου SUV στη γκάμα της Alfa Romeo, που υπογράφει ο Αλέξανδρος Λιώκης, συνδυάζεται με συναρπαστικές επιδόσεις και μεγάλη ηλεκτρική αυτονομία...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το ΥΠΑΑΤ στέκεται στο πλευρό των παραγωγών της Εύβοιας και τους στηρίζει για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει από τις διαδοχικές καταστροφές...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στον εντοπισμό και τη δέσμευση μεγάλης ποσότητας επικίνδυνων διαλυτών προχώρησαν οι τελωνειακοί ελεγκτές της ΑΑΔΕ σε Πάτρα και Εύζωνες. Εντοπίστηκαν περισσότερα από 250.000 κιλά, τα...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες των πελατών, το Master έχει αναβαθμιστεί τόσο σε επίπεδο σχεδίασης και εξοπλισμού, όσο και σε τεχνολογικό επίπεδο. Παράλληλα,...