Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τουρκία: Τρίτη θητεία Ερντογάν με αντιφατικά μηνύματα και παραλληλισμούς

Ύστερα από δύο δεκαετίες στην εξουσία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επικράτησε με 52,1% έναντι 47,8% του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στις χθεσινές τουρκικές εκλογές.

Με αυτό τον τρόπο παρατείνεται για μία ακόμη πενταετία η παραμονή του «στο τιμόνι» της Τουρκίας. Μέσα στην εβδομάδα, θα ορκιστεί για τρίτη φορά πρόεδρος της Τουρκίας ο Ταγίπ Ερντογάν, σε κλίμα έντονης οικονομικής ανησυχίας.

Παραμονή της Άλωσης υποστηρικτές του πανηγύριζαν μέσα στην Αγία Σοφία, ενώ από τα ξημερώματα υποστηρικτές του σχημάτιζαν ουρές για την προσευχή.

Ο ίδιος ο Ερντογάν στην επινίκια ομιλία του έξω από το Λευκό Παλάτι στην Άγκυρα, παραλλήλισε τη νίκη του με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος προσπάθησε να φανεί ενωτικός ενώ υποσχέθηκε ότι θα μειώσει τον πληθωρισμό όπως μείωσε και τα επιτόκια.

Ο συμφιλιωτικός τόνος στην ομιλία του διήρκεσε ελάχιστα, αφού στη συνέχεια επιτέθηκε στην αντιπολίτευση και ξεκαθάρισε ότι όσο παραμένει στην εξουσία, δεν υπάρχει περίπτωση να αποφυλακιστεί ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα από το 2016.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την ήττα του στις τουρκικές εκλογές, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου μίλησε για την πιο άδικη διαδικασία των τελευταίων ετών και δήλωσε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν – Ερντογάν

Στο μεταξύ Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, θα έχει απόψε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά την επανεκλογή του στον προεδρικό Θώκο της Τουρκίας.

«Προσβλέπω στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» αναφέρει στο συγχαρητήριο τηλεγράφημα προς τον κ. Ερντογάν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπουλου.

Συγχαρητήρια στον Τούρκο πρόεδρο έστειλε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς.

Ξέφρενοι εορτασμοί για τη νίκη

Στην Κωνσταντινούπολη οι εορτασμοί ήταν ξέφρενοι. Παρόμοιες οι εικόνες και στο Γκαζιαντέπ στα ανατολικά και το Ικόνιο στα κεντρικά της χώρας. Τη νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πανηγύρισαν υποστηριχτές του και στο εξωτερικό. Από το Μπακού έως το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν και τη Βηρυτό στο Λίβανο κι από το Κόσοβο έως τη Βόρεια Συρία. Οχήματα με τουρκικιές σημαίες έκαναν την εμφάνισή τους στην Ιερουσαλήμ, την ώρα που στη Γάζα εκατοντάδες μουσουλμάνοι γιόρταζαν με παραδοσιακά γλυκά. Τούρκοι μετανάστες βγήκαν στους δρόμους σε Παρίσι και Βρυξέλλες.

Πληροφορίες ήθελαν τον σουλτάνο της Αγκυρας να σχεδιάζει να γιορτάσει την νίκη του (και την νίκη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εδώ και 570 χρόνια), σήμερα κατά την επέτειο της άλωσης της Κωνσταντινούπολης στις 29 Μαΐου 1453, με προσευχή στην Αγία Σοφία, την οποία μετέτρεψε από μουσείο σε τζαμί τον Ιούλιο 2020.

Ωστόσο, η τέλεση αυτής της προσευχής δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί: Ο 69χρονος Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε χθες την νύχτα στην Αγκυρα και στο πρόσωπό του ήταν ζωγραφισμένη η εξάντληση από μία φρενήρη προεκλογική εκστρατεία που τον ήθελε να οργώνει την Τουρκία κάνοντας μέχρι και τρεις συγκεντρώσεις ημερησίως και τα βράδια να μονοπωλεί με την παρουσία του τα μέσα ενημέρωσης με ατελείωτες συνεντεύξεις.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP) καλεί σήμερα σε συγκέντρωση των υποστηρικτών του. «Μην ανησυχείτε, όλα ξαναξεκινούν από το μηδέν», είπε ο άνθρωπος που είναι πιθανόν να είναι ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του 2028.

Τα βλέμματα τώρα στρέφονται στην ορκωμοσία της Εθνοσυνέλευσης και τη συγκρότηση του Υπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή της ΕΡΤ, Γιάννη Μανδαλίδη, η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή θα ανακοινώσει και επισήμως εντός της ημέρας τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και, σύμφωνα με τον νόμο, εντός τριών ημερών θα συγκληθεί το Σώμα για να ορκιστούν τα μέλη του. Αυτό αναμένεται να γίνει την Πέμπτη. Την επόμενη ημέρα αναμένεται να λάβει χώρα η ορκωμοσία του προέδρου Ερντογάν, ο οποίος πιθανότατα και την ίδια ημέρα θα ανακοινώσει τη σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου.

Δεδομένου ότι ο νόμος δεν επιτρέπει στου υπουργούς να είναι ταυτόχρονα και βουλευτές, θα διαφανεί ποιους από τους εκλεγμένους βουλευτές θα υπουργοποιηθούν, καθώς θα πρέπει προηγουμένως να παραιτηθούν από την έδρα τους και άρα δεν θα ορκιστούν. Σημειώνεται ότι σχεδόν σύσσωμα τα μέλη του απερχόμενου Υπουργικού Συμβουλίου και ο αντιπρόεδρος Φουατ Οκτάι κατήλθαν στις εκλογές και εξελέγησαν βουλευτές. Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι το νέο Υπουργικό θα είναι ανανεωμένο. Πολλοί από τους σημερινούς υπουργούς αναμένεται να αξιοποιηθούν σε θεσμικές θέσεις εντός της Εθνοσυνέλευσης: προεδρείο, κοινοβουλευτικές επιτροπές κλπ.

Πηγή: ΕΡΤ | Ανταπόκριση – Κωνσταντινούπολη: Γιάννης Μανδαλίδης

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρεις νέοι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας έχουν ενταχθεί από την Παρασκευή 19/4/2024 στη λειτουργία του Κτηματολογίου, μετά την περαίωση της διαδικασίας κτηματογράφησης (ΦΕΚ_2335_Β_19.04.2024),...

ΔΙΕΘΝΗ

Στις πανεπιστημιουπόλεις της Αμερικής μεταφέρεται ο πόλεμος στη Γάζα. Στο Κολούμπια, έχουν συλληφθεί περισσότεροι από εκατό φοιτητές που διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων και η...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το 7ο Ελληνικό Συνέδριο Ογκολογίας με τίτλο “Ανθρώπινο άγγιγμα στη ψηφιακή εποχή” διοργανώνεται από την Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) και την Ελληνική Εταιρεία...