Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητεί την αναγνώριση του Κοσόβου απο την Ελλάδα και άλλες χώρες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενθαρρύνει την ευρωπαϊκή πορεία του Κοσσυφοπεδίου, ενώ ζητά από τη Ρουμανία, την Ελλάδα, την Κύπρο και τις άλλες χώρες που δεν το έχουν αναγνωρίσει ακόμη να αναθεωρήσουν τη θέση τους, γράφει η Deutsche Welle.

Κατά μία έννοια, είναι μια χώρα φάντασμα: το Κοσσυφοπέδιο κήρυξε την ανεξαρτησία του το 2008, αναγνωρίζεται από 111 χώρες και ωστόσο δεν έχει αναγνωριστεί από πέντε κράτη μέλη της ΕΕ: ​​Ελλάδα, Κύπρο, Ισπανία, Ρουμανία και Σλοβακία. Ωστόσο, το Κοσσυφοπέδιο πλησιάζει την Ευρώπη με γοργούς ρυθμούς.

Από το 2024, θα καταργηθεί η υποχρέωση θεώρησης βίζας για τους πολίτες της που ταξιδεύουν στην ΕΕ.

Την περασμένη εβδομάδα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε ψήφισμα για την «έκθεση προόδου» του Κοσσυφοπεδίου για το έτος 2022, η οποία πιστοποιεί σημαντική πρόοδο για το «νεότερο κράτος της Ευρώπης». Οι ευρωβουλευτές τονίζουν ιδιαίτερα τη «μακρά περίοδο πολιτικής σταθερότητας» μετά τις εκλογές του 2021, καθώς και τη «συνεχιζόμενη ευθυγράμμιση με την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας της ΕΕ».

Παράλληλα, το Ευρωκοινοβούλιο «προτρέπει» την Ελλάδα, την Κύπρο και τα άλλα κράτη-μέλη που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη το Κοσσυφοπέδιο «να το πράξουν χωρίς καθυστέρηση και ως εκ τούτου να του επιτρέψουν να συνεχίσει την ευρωπαϊκή του πορεία».

Ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Λούκας Μαντλ, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), επικεφαλής της ομάδας παρατηρητών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις εκλογές του 2021 στο Κοσσυφοπέδιο, απηύθυνε έκκληση προς αυτή την κατεύθυνση προς τις πέντε κυβερνήσεις, μια προτροπή που επανέλαβε σε μια συζήτηση με την Deutsche Welle.

«Θα ήθελα να απευθύνω έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών μελών που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο να επανεξετάσουν τους λόγους αυτής της άρνησης», τονίζει. “Ας δουν ποια είναι η πραγματική κατάσταση που επικρατεί στο Κοσσυφοπέδιο. Θα διαπιστώσουν ότι μεταξύ των έξι χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, είναι η χώρα όπου γίνονται σεβαστοί οι κανόνες του κράτους δικαίου, για παράδειγμα η ελευθερία της γνώμης.”

Ανώτεροι Κοσοβάροι αξιωματούχοι είπαν προηγουμένως στην Deutsche Welle ότι εκτιμούν το γεγονός ότι ενώ η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει επίσημα το Κοσσυφοπέδιο, αναγνωρίζει εκ των πραγμάτων τα κοσοβάρικα διαβατήρια, επιτρέποντας στους πολίτες της να εισέρχονται στο ελληνικό έδαφος χωρίς υπερβολικά περίπλοκες διατυπώσεις.

«Πραγματικά, δεν είναι όλα ασπρόμαυρα, υπάρχουν αποχρώσεις του γκρι», δήλωσε στην Deutsche Welle ο Αυστριακός ευρωβουλευτής Λούκας Μαντλ.

“Ακόμη και αν πέντε κράτη μέλη δεν αναγνωρίσουν το Κοσσυφοπέδιο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχουν εχθρική στάση απέναντί ​​του. Έχω την εντύπωση ότι Ελλάδα και Σλοβακία -σε κάποιο βαθμό και η Κύπρος και η Ρουμανία- διατηρούν καλές επαφές. Από την άλλη, Υπάρχουν κράτη, όπως η Νότια Κορέα, που θεωρητικά αναγνώρισαν το Κοσσυφοπέδιο, αλλά δεν έχουν ουσιαστικές σχέσεις. Αλλά και το Ισραήλ αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο, και νομίζω ότι αυτή η απόφαση ήταν ιδιαίτερα σημαντική, γιατί το Ισραήλ είναι ο κύριος εταίρος μας στη Μέση Ανατολή».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Για τον “πολιορκητικό κριό” της MG, το οικονομικό και καθόλα αξιόλογο SUV που ακούει στο όνομα ZS, η πολυφωνία των εκδόσεων μακροσκοπικά, απλά αποτελεί...

ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας τίμησε η Ιερά Μητρόπολη Βελγίου και φέτος, με το καθιερωμένο διορθόδοξο συλλείτουργο την Κυριακή 24 Μαρτίου 2024, στον Ιερό Μητροπολιτικό...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...