Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Προεκλογικός «πυρετός» στην Τουρκία: Αναδιοργάνωση & αλλαγή στρατηγικής για Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Στα ύψη παραμένει ο προεκλογικός «πυρετός» στην Τουρκία ενόψει του δεύτερου γύρου, με τους Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να επενδύουν σε διαφορετικές στρατηγικές για την νίκη στις εκλογές. Ο Τούρκος πρόεδρος εστιάζει την εκστρατεία του στο αφήγημα του «Αιώνα της Τουρκίας», ενώ ο Κιλιτσντάρογλου ανεβάζει τους τόνους για τα θέματα των προσφύγων και της τρομοκρατίας, με στόχο να προσελκύσει το εθνικιστικό ακροατήριο.

«Είδαμε σήμερα τον Κιλιτσντάρογλου όπως δεν τον έχουμε ξαναδεί» ανέφερε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Κωνσταντινούπολη, Γιάννης Μανδαλίδης. «Έδωσε ένα δείγμα της νέας στρατηγικής έντασης που αποφασίστηκε από την αντιπολίτευση, προκειμένου να ανατραπεί το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Ήταν σκληρός, επιθετικός, με προσωπικούς χαρακτηρισμούς κατά του Ερντογάν». Χαρακτηριστικά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δήλωσε ότι περίμενε έναν πιο θαραλλέο και τολμηρό αντίπαλο.

Ανέβασε ακόμη τη δόση της εθνικιστική ρητορικής, επειδή οι εθνικιστές, σε αυτές τις εκλογές, είναι ο ρυθμιστικός παράγοντας και επιθυμεί να τους πάρει στο πλευρό του αλλά κυρίως επιδιώκει να κερδίσει τους ψηφοφόρους του εθνικιστή του τρίτου υποψηφίου Σινάν Ογάν. «Μόλις αναλάβω την εξουσία θα διώξω όλους τους πρόσφυγες» είπε.

Απέκρουσε ένα προς ένα τα βασικά επιχειρήματα που χρησιμοποίησε εναντίον του ο Ερντογάν. Ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήταν αυτός που συνδιαλλασσόταν με το ΡΚΚ, όπως και με τον Γκιουλέν, προκειμένου να συνωμοτήσει κατά του «ένδοξου τουρκικού στρατού», όπως ανέφερε.

Άφησε επιπλέον υπονοούμενα για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματος, για αυτό και ζήτησε από τους φίλους του κόμματος, να βρίσκονται 5 άτομα σε κάθε εκλογικό τμήμα, για να ελέγχουν τη διαδικασία.

Ήταν η πρώτη φορά, που ο Κιλιτσντάρογλου έστελνε σύντομα και σαφή μηνύματα, με κωδικοποιημένο λόγο και σκληρή γλώσσα.

Σκληρή γλώσσα και ευθεία επίθεση κατά Ερντογάν από Κιλιτσντάρογλου

Δέκα ημέρες πριν την τελική μάχη του δεύτερου γύρου, Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου ανασυντάσσουν τις δυνάμεις τους και χαράζουν νέα στρατηγική.

Ο Τούρκος πρόεδρος σχεδιάζει την επομένη των εκλογών, στην επέτειο της Άλωσης, να παραστεί στην προσευχή στην Αγία Σοφία.

Επιχειρώντας «άνοιγμα» στους εθνικιστές, ο υποψήφιος της εθνικής συμμαχίας Κιλιτσντάρογλου αλλάζει ύφος και τακτική. «Ερντογάν, δεν είσαι εσύ που καθόσουν στο ίδιο τραπέζι με τις τρομοκρατικές οργανώσεις; Πού έκανες παζάρια κρυφά από το έθνος μας, κεκλεισμένων των θυρών; Δεν έχεις δικαίωμα να κρίνεις εσύ τη φιλοπατρία μας. Δεν έχεις δικαίωμα να μας διαβάλεις».

Και συνεχίζει, κατηγορώνοντας τον Ερντογάν ότι δεν προστάτεψε τα σύνορα και την τιμή της χώρας. «Έχετε φέρει σκόπιμα περισσότερους από 10 εκατομμύρια πρόσφυγες σε αυτή τη χώρα. Πουλήσατε την υπηκοότητα της Δημοκρατίας της Τουρκίας σε μια δημοπρασία φόρου τιμής για να αποκτήσετε εισαγόμενες ψήφους. Μόλις έρθω στην εξουσία, θα στείλω όλους τους πρόσφυγες στα σπίτια τους. Τελεία», δήλωσε κατηγορηματικά ο Κιλιτσντάρογλου.

Ο υποψήφιος της εθνικής συμμαχίας ευχαρίστησε όσους τον ψήφισαν και ξεκαθάρισε πως θα παλέψει έως ότου καταγραφεί σωστά και η τελευταία ψήφος.

Την Παρασκευή θα συναντήσει τον ρυθμιστή του δεύτερου γύρου Σινάν Ογάν, λίγο πριν εκείνος ανακοινώσει ποιον υποψήφιο θα στηρίξει. Λέγεται ότι ο ακροδεξιός Ογάν ζήτησε το Υπουργείο Εσωτερικών, εφόσον εκλεγεί ο Κιλιτσντάρογλου, αλλά εκείνος του προσέφερε το νέο Υπουργείο Μετανάστευσης.

Παράλληλα, η λίρα «καταρρέει». Τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της Τουρκίας μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 9 δισ. δολάρια μέσα σε μια εβδομάδα και για να προστατεύσει το νόμισμα, η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε μερική επιβολή capital control, σε όσους θέλουν να κάνουν ανάληψη άνω των 15 χιλιάδων λιρών από ATM ή με πιστωτικές κάρτες και να αγοράσουν κοσμήματα πάνω από το εν λόγω ποσό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος Voyager 1, το πλέον απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο δημιούργημα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των πράσινων δεξιοτήτων και της ενδυνάμωσης των παιδιών και των νέων, η UNICEF σχεδίασε και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα έθεσε σήμερα σε κόκκινο συναγερμό ένα μέρος του νότιου τμήματος της χώρας εξαιτίας φονικών καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πρωτεύουσα της οποίας...