Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 11.000 κλεμμένα τεχνουργήματα κατασχέθηκαν σε επιχείρηση της Ιντερπόλ

Οι αρχές επιβολής του νόμου σε όλη την Ευρώπη συνέλαβαν 60 άτομα πέρυσι σε μια εκστρατεία καταστολής που ανέκτησε πάνω από 11.000 διακινούμενα έργα τέχνης και τεχνουργήματα συμπεριλαμβανομένων αρχαίων βιβλίων, γλυπτών και νομισμάτων, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Ιντερπόλ.

Στο πλαίσιο μιας ετήσιας επιχείρησης με την κωδική ονομασία Πανδώρα VII, οι δυνάμεις με επικεφαλής την ισπανική αστυνομία Φρουρά Πολιτικής Αστυνομίας (Guardia Civil) έπεσαν πάνω στους εγκληματίες τέχνης από τις 13 έως τις 24 Σεπτεμβρίου πέρυσι σε μια σειρά από ευρωπαϊκά έθνη, ανέφερε ο διεθνής οργανισμός αστυνομικής συνεργασίας.

Τα αντικείμενα που ανακτήθηκαν περιλάμβαναν 77 αρχαία βιβλία στην Ιταλία που είχαν κλαπεί από μοναστήρι, χιλιάδες ιστορικά νομίσματα στην Πολωνία και 48 θρησκευτικά γλυπτά και άλλα αντικείμενα στην Πορτογαλία, τα οποία πιστεύεται ότι είχαν συλληφθεί σε μια σειρά από ληστείες εκκλησιών τη δεκαετία του 1990 και στις αρχές του 2000.

Συνολικά, συμμετείχαν αστυνομικοί από 15 χώρες: Αυστρία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Κροατία, Κύπρος, Ελλάδα, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία.

Η Ιντερπόλ με έδρα τη Γαλλία επέβλεπε το συντονισμό μεταξύ των διαφόρων δυνάμεων, μαζί με την υπηρεσία συνεργασίας της ΕΕ για την επιβολή του νόμου, την Ευρωπόλ.

«Περίπου 130 έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ως αποτέλεσμα των οποίων αναμένονται περισσότερες κατασχέσεις και συλλήψεις, καθώς οι ερευνητές σε όλο τον κόσμο κυνηγούν αυτούς που αλλοιώνουν και καταστρέφουν την πολιτιστική κληρονομιά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ιντερπόλ.

Οι επιχειρήσεις Πανδώρα για την ανάκτηση κλεμμένων έργων τέχνης και αντικειμένων πραγματοποιούνται κάθε χρόνο από το 2016.

Πηγή: AFP

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εντείνουν την προεκλογική τους δραστηριότητα οι αρχηγοί των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αναγέννηση του ΕΣΥ έθεσε ως προτεραιότητα ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων των νόμων που επεκτείνουν την απαγόρευση του καπνίσματος σε εσωτερικούς ή πολυσύχναστους εξωτερικούς χώρους, είναι η διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς, γράφει...