Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Πεκίνο: Γιατί υποβάθμισε την επίσκεψη Φον ντερ Λάιεν έναντι αυτής του Ε. Μακρόν

Η Κίνα,  χώρα όπου οι συμβολισμοί  έχουν σημασία, και μάλιστα πολύ , έκανε μέσω αυτών μια ωμή δήλωση πρόθεσης κατά τις επισκέψεις στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα του Γάλλου ηγέτη, Εμμανουέλ Μακρόν, και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, γράφει το EFE.

Η προσοχή που έδωσε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ στον Μακρόν, με τον οποίο περνούσε πάνω από έξι ώρες μεταξύ δείπνων και συναντήσεων, έρχεται σε αντίθεση με το σύντομο και λιτό  πέρασμα από την κινεζική πρωτεύουσα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία απευθύνθηκε με μια ομιλία στην ηγεσία του Πεκίνου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ασιατικής χώρας, Qin Gang, προειδοποίησε από τον Μάρτιο ότι η χώρα του θα «πατήσει στον επιταχυντή» της διπλωματίας μετά από τρία χρόνια κατά τα οποία είχε μπλοκαριστεί λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, η Ευρώπη είναι μία από τις τους σημαντικότερους εταίρους που θέλει να διατηρήσει η Κίνα. 

“Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπήρξαν πολλά προβλήματα και προκλήσεις και η σχέση μεταξύ Πεκίνου και Βρυξελλών γίνεται όλο και πιο περίπλοκη”, σχολίασε ο αναλυτής Cui Hongjian, από το China Institute of International Studies, για την εφημερίδα South China Morning Post .

Σύμφωνα με τον Κούι, και οι δύο πλευρές έδωσαν μεγάλη σημασία στην επίσκεψη Μακρόν. Από την πλευρά του Πεκίνου, «όχι μόνο για την αναγνώριση της θέσης της Γαλλίας ως μεγάλης δύναμης, αλλά και με την ελπίδα να αποκατασταθούν και να ενισχυθούν οι δεσμοί με την Ευρώπη», εξηγεί.

Το Πεκίνο ζητά από τις Βρυξέλλες «αυτονομία» και να μην ακολουθούν τυφλά τον «συγκρουσιακό» λόγο που υιοθετούν οι ΗΠΑ απέναντι στον ασιατικό γίγαντα. 

Έτσι εξηγείται και η διαφορετική  μεταχείριση  που επεφύλαξαν στον Μακρόν, ο οποίος έγινε δεκτός με κόκκινο χαλί και όλες τις τιμές από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών Qin Gang για μια τριήμερη επίσκεψη που περιελάμβανε μια στάση, την Παρασκευή στη νότια πόλη Guangzhou (πρώην Καντόνι). Στον απέναντι πόλο, την κα. Φον ντερ Λάιεν συνάντησε ένας κατώτερος υπουργός στη συνήθη έξοδο για τους επιβάτες του αεροδρομίου. 

agerpres.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Η αγοραστική κίνηση, κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα ήταν αυξημένη συγκριτικά με πέρυσι και ικανοποίησε τους ανθρώπους της αγοράς στους κλάδους του...

ΕΛΛΑΔΑ

«Εγώ δεν θα έβαζα την απαράδεκτη και προσβλητική απόφαση για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας στο ζύγι των ελληνοτουρκικών σχέσεων διότι το θέμα...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε συναγερμό τα κομματικά επιτελεία, ενόψει των ευρωεκλογών. Ο πρωθυπουργός επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα, και αρχίζει άμεσα περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, θέτοντας το...

ΕΛΛΑΔΑ

Στους ρυθμούς της 39ης Πανελλήνιας Ανιχνευτικής Πολιτιστικής Ενημέρωσης (Π.Α.Π.Ε.) θα ζήσει από τις 9 έως τις 12 Μαΐου 2024, το Ρέθυμνο Κρήτης. Πρόκειται για...