Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

«Politico»: Οι χώρες της ΕΕ δεν μπορούν να συμφωνήσουν από πού θα αγοράσουν πυρομαχικά για το Κίεβο

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να αγοράσουν τεράστια ποσότητα πυρομαχικών για την Ουκρανία, αλλά δεν μπορούν ακόμη να αποφασίσουν από ποιον θα τα πάρουν, γράφει η εφημερίδα «Politico», επικαλούμενη πηγές.

Όπως αναφέρθηκε, το ερώτημα παραμένει εάν οι συμβάσεις για την προμήθεια πυρομαχικών για το Κίεβο θα συναφθούν αποκλειστικά με εταιρείες από την ΕΕ ή αν θα είναι ανοιχτές και σε κατασκευαστές από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται η εφημερίδα, το Παρίσι υποστηρίζει ότι οι συμβάσεις για την προμήθεια πυρομαχικών για την Ουκρανία θα συνάπτονται αποκλειστικά με εταιρείες από την Ε.Ε. Ελλάδα και Κύπρος στηρίζουν τη Γαλλία, η οποία, όπως επισημάνθηκε, συνδέεται με την επιθυμία αποφυγής σύναψης σύμβασης με Τούρκους κατασκευαστές όπλων.

Όπως διευκρινίζεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει επίσης να «χαρτογραφήσει τις ικανότητες» της αμυντικής βιομηχανίας του μπλοκ πριν οριστικοποιήσει τη συμφωνία, επειδή υπάρχουν φόβοι ότι δεν έχει την ικανότητα να παράγει γρήγορα την απαιτούμενη ποσότητα πυρομαχικών.

Πηγές της εφημερίδας από διπλωματικούς κύκλους επισημαίνουν ότι, παρά τις διαφωνίες, οι πρεσβευτές των χωρών της ΕΕ συμφώνησαν να παραδώσουν μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών στο Κίεβο. Το επίσημο κείμενο της συμφωνίας αναμένεται να δημοσιευτεί την επόμενη εβδομάδα.

Ας υπενθυμίσουμε ότι οι ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 23 και 24 Μαρτίου υποστήριξαν την ιδέα της παράδοσης ενός εκατομμυρίου βλημάτων πυροβολικού στην Ουκρανία τον επόμενο χρόνο. Σχεδιάζεται να γίνει αυτό με την παράδοση πυρομαχικών από τις ευρωπαϊκές αποθήκες, μέσω κοινών παραγγελιών και προμηθειών, καθώς και με την αύξηση της στρατιωτικής παραγωγής της ΕΕ.

Η Μόσχα έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Δύση να σταματήσει να προμηθεύει το Κίεβο με όπλα και πυρομαχικά, τονίζοντας ότι αυτό απλώς καθυστερεί το αναπόφευκτο και δημιουργεί τον κίνδυνο μιας ανοιχτής αντιπαράθεσης, αναφέρει το Sputnik.

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Για τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 13 Μαϊου και το τι περιμένουμε από αυτή,...