Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Αργεντινή: Πληθωρισμός ρεκόρ στη χώρα της Λατινικής Αμερικής – Κρίση φτώχειας στους πολίτες

Αντιμέτωποι με το φάσμα της φτώχειας, που προοδευτικά μειωνόταν για δύο χρόνια στηνΑργεντινή, είναι και πάλι εκατομμύρια πολίτες στη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία που έγιναν γνωστά η φτώχεια εξαπλώθηκε ξανά το 2022, με το 39,2% του πληθυσμού, δηλαδή 18 εκατομμύρια ανθρώποι να δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα.

Τα στοιχεία για το δεύτερο εξάμηνο του 2022, που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη (30/3) από το εθνικό ινστιτούτο στατιστικής της χώρας της Λατινικής Αμερικής (INDEC), πιστοποιούν ότι ο δείκτης της φτώχειας στα τέλη της περασμένης χρονιάς κατέγραψε αισθητή αύξηση, (+2,7%), σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο (36,5%). Φθάνοντας σε υψηλότερο επίπεδο από ό,τι στα τέλη του 2021 (37,3%).

Ο δείκτης ακραίας φτώχειας παρέμεινε γύρω στο 8% (8,1%), κατέγραψε οριακή μείωση σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της αμέσως προηγούμενης χρονιάς (8,2%). Κατάσταση ακραίας φτώχειας υπομένουν πάνω από 3,8 εκατομμύρια πολίτες της Αργεντινής.

Το όριο της φτώχειας στην Αργεντινή ορίζεται με βάση το λεγόμενο βασικό «καλάθι» διατροφικών προϊόντων που χρειάζεται μια οικογένεια με δυο παιδιά, στα 177.000 πέσος (περίπου 820 δολάρια ΗΠΑ, τουλάχιστον κατά την επίσημη ισοτιμία). Το όριο της ακραίας φτώχεια είναι «καλάθι» αξίας 80.000 πέσος (370 δολαρίων). Τα ποσά αναπροσαρμόζονται ωστόσο συνεχώς, ελέω πληθωρισμού.

Η φτώχεια στην Αργεντινή υποχωρούσε αργά, αλλά σταθερά, από την κορύφωσή της στα τέλη του 2020 (42%), που είχε αποδοθεί κυρίως στην πανδημία και τα lockdowns, που είχαν στερήσει το βιος κυρίως των αναρίθμητων εργαζόμενων στον ανεπίσημο τομέα.

Η ταχεία ανάπτυξη μετά την πανδημία (10,3% του ΑΕΠ το 2021, 5,2% το 2022) επέτρεψε να αντιστραφεί η τάση, όπως και σειρά κοινωνικών προγραμμάτων και οι σταδιακές αυξήσεις που προώθησε η κεντροαριστερή κυβέρνηση (στις συντάξεις, στα οικογενειακά επιδόματα κ.ά.).

Όμως ο χρόνιος πληθωρισμός στην Αργεντινή πήρε άλλες διαστάσεις το 2022, απογειώθηκε, με την κυβέρνηση να αδυνατεί να τον ελέγξει, για να φθάσει το 94,8%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα χρόνων, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη, παράλληλα με τη συνεχή υποτίμηση του πέσο.

Το 2023 άρχισε με άσχημους οιωνούς σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό (+13,1% σε δυο μήνες): ξεπεράστηκε το συμβολικό όριο του 100% σε ετήσια βάση, εγείροντας φόβους πως η φτώχεια θα εξαπλωθεί ακόμα πιο πολύ τους προσεχείς μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πηγή: ertnews.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

LIFESTYLE

Με μια απρόσμενη ανακοίνωση ξεκίνησε τη νέα εβδομάδα το Survivor, όπως παρακολουθήσαμε το βράδυ της Κυριακής στο πρόγραμμα του ΣΚΑΪ. Μια ανακοίνωση – βόμβα...

LIFESTYLE

“Είμαι φυσικά ανοιχτή για το GNTM, είναι το πρότζεκτ που με έφερε στην Ελλάδα και με ανέδειξε” παραδέχεται, επίσης, η Ηλιάνα Παπαγεωργίου. Η Ηλιάνα Παπαγεωργίου παραχώρησε...

ΔΙΕΘΝΗ

Ματαιώθηκε η προεκλογική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ στο Ουίλμινγκτον της Βόρειας Καρολίνας, μισή ώρα προτού ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία των ΗΠΑ...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θύμα επίθεσης έπεσε σήμερα η βουλευτής της ΝΔ στην Καβάλα Αγγελική Δεληκάρη. Σύμφωνα με πληροφορίες του proininews, όλα έγιναν σήμερα το πρωί μέσα στην...