Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Το «εξαιρετικά σπάνιο» ροζ διαμάντι αναμένεται να πιάσει περισσότερα από 35 εκ. δολάρια

Με βάρος 10,57 καράτια και την ονομασία “The Eternal Pink” – «Το Αιώνιο Ροζ», ο «εξαιρετικά σπάνιος» πολύτιμος λίθος θα βγει στο σφυρί αυτόν τον Ιούνιο, τέσσερα χρόνια αφότου η νοτιοαφρικανική εταιρεία De Beers τον ανακάλυψε σε ένα από τα ορυχεία της στην Μποτσουάνα.

Επισήμως χαρακτηρίζεται ως «πορφυρό ροζ» χρώμα, και είναι το πολυτιμότερο διαμάντι της απόχρωσής του που έχει εμφανιστεί ποτέ σε δημοπρασία, σύμφωνα με τον οίκο Sotheby’s. Ο επικεφαλής κοσμημάτων του οίκου δημοπρασιών για την Αμερική, Quig Burning, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η συγκεκριμένη πέτρα «εντάσσεται στις τάξεις των πιο σημαντικών διαμαντιών στην ιστορία».

Η τιμή των διαμαντιών καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που οι ειδικοί της πετρολογίας αποκαλούν τα τέσσερα «Κ»: καράτια, κοπή, χρώμα και καθαρότητα. Για την τελευταία διαβάθμιση, η πέτρα έχει χαρακτηριστεί ως «εσωτερικά αψεγάδιαστη», πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν ελαττώματα είναι ορατά μόνο υπό στενή μεγέθυνση. Το χρώμα του χαρακτηρίστηκε εν τω μεταξύ ως “fancy vivid”, ο υψηλότερος βαθμός έντονου χρώματος που επιτυγχάνεται μόνο από το 4% των ροζ διαμαντιών.

«Αυτό το χρώμα είναι η πιο όμορφη και συμπυκνωμένη απόχρωση του ροζ στα διαμάντια που έχω δει ποτέ ή που έχει βγει ποτέ στην αγορά», δήλωσε ο Burning, προσθέτοντας: «Η τεράστια παρουσία και η μεγάλη σπανιότητα του Αιώνιου Ροζ το καθιστούν συγκρίσιμο με τα υπέρτατα αριστουργήματα τέχνης – πολύ πιο σπάνιο από έναν Μαγκρίτ ή έναν Γουόρχολ».

Τα ροζ διαμάντια έχουν εκτοξεύσει την αξία τους τα τελευταία χρόνια. Αυτό οφείλεται, εν μέρει, στην πτώση της προσφοράς που προκλήθηκε από το κλείσιμο το 2020 του ορυχείου Argyle της Αυστραλίας, το οποίο προηγουμένως παρήγαγε τα περισσότερα ροζ διαμάντια στον κόσμο. Σύμφωνα με έναν δείκτη που καταρτίζεται από τη χρηματιστηριακή εταιρεία Australian Diamond Portfolio, η μέση τιμή των έγχρωμων λίθων σημείωσε άλμα 30% μόλις τους 12 μήνες πριν από τον Ιούνιο του 2021.

Το Αιώνιο Ροζ κόπηκε από ένα ακατέργαστο διαμάντι, που ανακαλύφθηκε το 2019, το οποίο με 23,87 καράτια ζύγιζε υπερδιπλάσια ποσότητα από ό,τι τώρα. Η εταιρεία διαμαντιών Diacore χρειάστηκε έξι μήνες για να μετατρέψει την πέτρα στη σημερινή της μορφή.

Λιγότερο από το 3% των διαμαντιών που υποβάλλονται στο Gemological Institute of America (GIA) είναι έγχρωμα, με τα ροζ να είναι από τα σπανιότερα, δήλωσε ο οίκος Sotheby’s. Στο δελτίο Τύπου του οίκου δημοπρασιών, ο διευθύνων σύμβουλος του GIA Τομ Μόουζες χαρακτήρισε το Αιώνιο Ροζ ένα «εκπληκτικό δείγμα», προσθέτοντας ότι «οι εκλεπτυσμένες γραμμές του σε συνδυασμό με την ένταση του χρώματός του κερδίζουν μια θέση ως ένας από τους πιο εξαιρετικούς πολύτιμους λίθους στον κόσμο».

Η πέτρα θα αποκαλυφθεί στο Χονγκ Κονγκ το Σάββατο. Στη συνέχεια θα εκτεθεί σε διάφορες πόλεις, όπως το Ντουμπάι, η Σιγκαπούρη και η Γενεύη, προτού μεταβεί στη Νέα Υόρκη για την πώληση του Ιουνίου.

Το ρεκόρ δημοπρασίας για ένα ροζ διαμάντι ή ένα γυαλισμένο διαμάντι οποιουδήποτε χρώματος, κατέχει επί του παρόντος μια πέτρα 59,6 καρατίων που πωλήθηκε για 71,2 εκατομμύρια δολάρια στον οίκο Sotheby’s στο Χονγκ Κονγκ το 2017. Το ροζ διαμάντι αγοράστηκε από το κοσμηματοπωλείο Chow Tai Fook του Χονγκ Κονγκ και μετονομάστηκε σε “CTF Pink Star”.
Ένα ροζ διαμάντι 11,15 καρατίων με την ονομασία “Williamson Pink Star” κατέχει εν τω μεταξύ το ρεκόρ για την υψηλότερη τιμή ανά καράτι σε δημοπρασία, αφού πωλήθηκε για 58 εκατομμύρια δολάρια Χονγκ Κονγκ πέρυσι.

Πηγή: CNN

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...