Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ανυποχώρητα τα συνδικάτα στη Γαλλία για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση – Και 11η απεργιακή κινητοποίηση για τις 6/4

Φωτιές και επεισόδια στη Νάντη, αυτοκίνητα φλέγονται στη Ρεν, ενώ στη Σεντ Ετιέν, διαδηλωτές επιχειρούν να εισβάλουν σε γραφείο βουλευτή της κυβέρνησης.

Στο Παρίσι διαδηλωτές απέκλεισαν την Γκαρ Ντε Λυόν, ενώ επεισόδια ξέσπασαν και στο κέντρο της πόλης.

Είναι η 10η απεργιακή κινητοποίηση των Γάλλων κατά της της κυβέρνησης Μακρόν για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό και η οργή του κόσμου δεν έχει κοπάσει.

«Δεν πρόκειται για μια διαφωνία, η μια συνηθισμένη διαμάχη. Μιλάμε για δύο χρόνια που κλέβουν από τη ζωή των μισθωτών», δήλωσε ο ηγέτης της Συμμαχίας της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν.

Η κυβέρνηση αρνήθηκε την πρόταση των Συνδικάτων να μην προχωρήσει η εφαρμογή του νόμου μέχρι να βρεθεί μια μέση λύση και καταδικάζει τα επεισόδια. Δεκατρείς χιλιάδες αστυνομικοί έχουν επιστρατευθεί σε όλη τη χώρα, 5.500 στη γαλλική πρωτεύουσα.

«Σεβόμαστε τις διαδηλώσεις, αλλά αυτό σημαίνει ότι διαφωνούμε και καταδικάζουμε απερίφραστα τη βία όταν συμβαίνει. Τίποτε δεν την δικαιολογεί», τόνισε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης Ολιβιέ Βεράν.

Στο Παρίσι βρέθηκε η Ράνια Σβίγκου, Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ την αλληλεγγύη του στους Γάλλους εξέφρασε και ο Γιάννης Βαρουφάκης, επικεφαλής του ΜέΡΑ25.

«Ο γαλλικός λαός δίνει μια μεγάλη μάχη  ενάντια στη μεταρρύθμιση Μακρόν για το συνταξιοδοτικό, μια μεγάλη μάχη ενάντια στον αυταρχισμό, μια μεγάλη μάχη για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας», είπε η Ράνια Σβίγκου.

«Ο αγώνας των Ελλήνων εργαζομένων, των Γάλλων εργαζομένων, των Γερμανών εργαζομένων είναι ένας, είναι ενιαίος, και έτσι τον δίνουμε εμείς το ΜέΡΑ25 Συμμαχία για τη Ρήξη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό, οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα του Παρισιού, αποφάσισαν να σταματήσουν προσωρινά την απεργία τους που κράτησε τρεις εβδομάδες, προκειμένου να ανασυνταχθούν και να αρχίσουν νέες κινητοποιήσεις.

Αυτή τη στιγμή τα σκουπίδια στους δρόμους της πόλης έχουν ξεπεράσει τις 7.000 τόνους.

Μειωμένη η συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, αυξημένη η ένταση

Η συμμετοχή στη 10η απεργιακή κινητοποίηση ήταν μειωμένη, αλλά η ένταση αυξημένη, αναφέρει από το Παρίσι η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Θωμαϊς Παπαϊωάννου.

Όσον αφορά τα δύο στρατόπεδα, τα συνδικάτα ζήτησαν σήμερα το πρωί από την πλευρά τους έναν διαμεσολαβητή και να υπάρξει μια παύση στην εφαρμογή του νόμου, από την δική του πλευρά ωστόσο ο Εμανουέλ Μακρόν απέκλεισε να υπάρξει τέτοια διαμεσολάβηση και δεν δέχτηκε να κάνει καμία συνάντηση.

Λίγο νωρίτερα, η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν έκανε αίτηση στα συνδικάτα για συνάντηση, μια κίνηση που ερμηνεύεται ως τακτική του διαίρει και βασίλευε και η οποία έχει σκοπό να σταματήσει τα συνδικάτα να εμφανίζονται ενωμένα.

Τα συνδικάτα ανακοίνωσαν ότι θα υπάρξει και 11η απεργιακή κινητοποίηση στις 6 Απριλίου, λίγο πριν δηλαδή ξεκινήσουν οι διακοπές του Πάσχα.

Ανταπόκριση από Παρίσι: Θωμαϊς Παπαϊωάννου

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...