Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Το ανησυχητικό μήνυμα του Σι στον Πούτιν: Γίνονται αλλαγές που δεν είχαν συμβεί εδώ και 100 χρόνια

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ αναχώρησε σήμερα το πρωί από τη Μόσχα έπειτα από ένα ταξίδι δύο ημερών στη Ρωσία επικεντρωμένο στην ενίσχυση των σχέσεων με τον ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Το αεροπλάνο του Σι απογειώθηκε από το αεροδρόμιο του Βνούκοβο στη Μόσχα αφού στρατιωτική φρουρά απέδωσε τιμές και ανακρούσθηκαν οι εθνικοί ύμνοι της Ρωσίας και της Κίνας, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ρωσικής κυβέρνησης παρευρέθησαν στην αναχώρηση.

Στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ εγκωμίασαν χθες, Tρίτη, την είσοδο σε μια «νέα εποχή» της «ειδικής» σχέσης τους έναντι των Δυτικών, με το ρώσο πρόεδρο να στηρίζει επιφυλακτικά το κινεζικό σχέδιο για τη διευθέτηση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, κατηγορώντας παράλληλα το Κίεβο ότι το απορρίπτει.

Στη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του, ο Σι ελάχιστα αναφέρθηκε στη σύγκρουση στην Ουκρανία και δήλωσε χθες, Τρίτη, πως η Κίνα έχει «αμερόληπτη θέση». Δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι οι προσπάθειες του Σι να διαδραματίσει το ρόλο ειρηνοποιού απέφεραν καρπούς, ωστόσο δεν έκανε επίσης καμιά προσφορά για να στηρίξει άμεσα τον πόλεμο που διεξάγει ο Πούτιν στην Ουκρανία.

Εντούτοις, καθώς ο Σι αναχωρούσε από τη συνάντησή τους, είπε στον Πούτιν: «Τώρα γίνονται αλλαγές που δεν είχαν συμβεί εδώ και 100 χρόνια. Όταν είμαστε μαζί, καθοδηγούμε αυτές τις αλλαγές». «Συμφωνώ», δήλωσε ο Πούτιν και ο Σι απάντησε: «Παρακαλώ φρόντισε τον εαυτό σου αγαπητέ φίλε».

Σχολιάζοντας τη συνάντηση Σι-Πούτιν, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε πως η θέση της Κίνας δεν είναι αμερόληπτη και κάλεσε το Πεκίνο να πιέσει τη Ρωσία να αποχωρήσει από το έδαφος της Ουκρανίας ώστε να τερματισθεί η μεγαλύτερη σύγκρουση στην Ευρώπη μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η σύνοδος κορυφής είχε κυρίως στόχο να καταδείξει τη σταθερότητα των σχέσεων ανάμεσα στη Ρωσία και τη Κίνα, σ’ ένα πλαίσιο ζωηρών εντάσεων μεταξύ των χωρών αυτών και των Δυτικών. Με μια κοινή δήλωση σε ψυχροπολεμικούς τόνους, οι δύο ηγέτες επιτέθηκαν στη Δύση κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι «υπονομεύουν» τη διεθνή ασφάλεια για να διατηρήσουν το «στρατιωτικό πλεονέκτημά» τους και εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για την αυξανόμενη παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ασία.

Η επίσκεψη του Σι στη Μόσχα αποτέλεσε έκφραση σημαντικής υποστήριξης προς τον αρχηγό του ρωσικού κράτους, ο οποίος αποτελεί από την περασμένη εβδομάδα στόχο εντάλματος σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Η επίσκεψη του κινέζου προέδρου στη Ρωσία πραγματοποιήθηκε εξάλλου τι στιγμή που αυτή η τελευταία έχει επαναπροσανατολίσει μαζικά την οικονομία της προς την Κίνα, απέναντι στις δυτικές κυρώσεις των οποίων είναι στόχος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πούτιν ανακοίνωσε χθες, Τρίτη, πως κατέληξε σε μια συμφωνία με τον Σι για το γιγάντιο πρόγραμμα του αγωγού αερίου «Δύναμη της Σιβηρίας 2», ο οποίος θα επιτρέψει στη Ρωσία να παρέχει επιπλέον 50 δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου ετησίως. Ενώ οι Δυτικοί τον αντιμετωπίζουν ως παρία από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ο Πούτιν μπορεί να υπολογίζει στο Πεκίνο για να σπάσει την απομόνωσή του, καθώς ο Σι τον προσκάλεσε να επισκεφθεί φέτος την Κίνα.

«Το Κρεμλίνο δεν εξεπλάγη από την εχθρική αντίδραση της Δύσης»

Το Κρεμλίνο δήλωσε σήμερα ότι δεν εξεπλάγη από την «εχθρική» αντίδραση χωρών της Δύσης ύστερα από τη σινορωσική σύνοδο κορυφής μία ημέρα νωρίτερα, κατά την οποία ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ προέβαλαν τη συμμαχία τους, εν μέσω σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Σε ό,τι αφορά την αντίδραση χωρών της συλλογικής Δύσης, το γεγονός ότι η αντίδρασή τους σε όλα τα ζητήματα ήταν σε τόνο μη φιλικό και εχθρικό δεν είναι κάτι καινούργιο για κανέναν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Μια νέα θεραπεία με αντισώματα μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη των κινητικών προβλημάτων σε ορισμένα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, όπως δείχνουν τα πρώτα...

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΔΙΕΘΝΗ

Περιορισμένο πλήγμα αλλά μέσα στο έδαφος του Ιράν. Αυτό έχει αποφασίσει το Ισραήλ ως αντίποινα για την ιρανική επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους. Ανώτατος...

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την 29η Απριλίου 2024 προσδιόρισε ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης ως καταληκτική ημερομηνία για την τακτοποίηση ρυθμίσεων οφειλών, επ’ ευκαιρία της...