Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ε.Ε δεν θα αποδεχθεί ποτέ η Ρωσία να απειλεί την ασφάλεια της

Η Ευρώπη δεν θα αποδεχθεί ποτέ η Ρωσία να απειλεί την ασφάλειά της, προειδοποίησε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά τη διάρκεια ομιλίας της στο κοινοβούλιο του Καναδά και ενόψει της ενίσχυσης της υποστήριξης στην Ουκρανία.

«Δεν θα αποδεχθούμε ποτέ μια στρατιωτική δύναμη με αυτοκρατορικές φαντασιώσεις να στέλνει τα άρματα μάχης της να περάσουν διεθνή σύνορα», είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Οτάβα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν αξίωσε «ακλόνητη στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη» της Ουκρανίας και η Ρωσία να «πληρώσει για το έγκλημα» της «επίθεσης» που εξαπέλυσε, μετά την πρόταση της τον Νοέμβριο να ιδρυθεί ειδικό διεθνές δικαστήριο.

Την παραμονή της διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας, η κυρία φον ντερ Λάιεν εξήρε τις Ουκρανές οι οποίες υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις, λέγοντας πως παρά το ότι τους απαγορευόταν να συμμετέχουν σε μάχες προπολεμικά, «δεν νοιάστηκαν κι άρχισαν να κατατάσσονται στον στρατό ούτως ή άλλως».

Ο πόλεμος στη Ουκρανία είναι επίσης πόλεμος εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι πόλεμος εναντίον των δικαιωμάτων των γυναικών», υποστήριξε η Γερμανίδα, επευφημούμενη από μέλη του καναδικού κοινοβουλίου, αναφερόμενη σε κατηγορίες που έχουν διατυπωθεί από τον ΟΗΕ, κατά τις οποίες «η Ρωσία χρησιμοποιεί τους βιασμούς και τη σεξουαλική βία στο πλαίσιο της στρατιωτικής στρατηγικής της στην Ουκρανία».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης της σε καναδική στρατιωτική βάση, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό υποσχέθηκαν να στείλουν γεννήτριες στην Ουκρανία, που υφίσταται εκτεταμένες διακοπές της ηλεκτροδότησης εξαιτίας των επανειλημμένων ρωσικών επιθέσεων εναντίον του δικτύου παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού.

Ο κ. Τριντό ανακοίνωσε εξάλλου την παράταση ως τον Οκτώβριο της εκπαιδευτικής αποστολής καναδών στρατιωτικών του μηχανικού στην Πολωνία, που επρόκειτο να τερματιστεί σύντομα, καθώς και την ανάπτυξη εκπαιδευτών του ιατρικού σώματος.

Μετά την επίσκεψή της στον Καναδά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναμένεται στις ΗΠΑ, όπου θα την υποδεχθεί μεθαύριο Παρασκευή ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΥΓΕΙΑ

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως πέντε ετών παρουσίασαν μόνο «μέτριες» καθυστερήσεις στα αναπτυξιακά ορόσημα εξαιτίας των περιορισμών της πανδημίας Covid-19, σύμφωνα με...

ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα έθεσε σήμερα σε κόκκινο συναγερμό ένα μέρος του νότιου τμήματος της χώρας εξαιτίας φονικών καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πρωτεύουσα της οποίας...

ΔΙΕΘΝΗ

Αποκαθίσταται ύστερα από πέντε μήνες η επικοινωνία με το διαστημικό σκάφος Voyager 1, το πλέον απομακρυσμένο από τη Γη ανθρώπινο δημιούργημα, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Αναγνωρίζοντας τη σημασία των πράσινων δεξιοτήτων και της ενδυνάμωσης των παιδιών και των νέων, η UNICEF σχεδίασε και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα...