Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ζελένσκι: Αν η Ρωσία πάρει το Μπαχμούτ, θα «ανοίξει ο δρόμος» και για άλλες ουκρανικές πόλεις

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι προειδοποίησε σήμερα (08.03.2023), μέσα από το CNN, πως εάν η Ρωσία καταλάβει την Μπαχμούτ, την πόλη που έχει μετατραπεί στο επίκεντρο εξαιρετικά αιματηρών μαχών εδώ και μήνες, θα έχει «ελεύθερο τον δρόμο» για να προσπαθήσει να κυριεύσει και άλλες πόλεις στο Ντονμπάς.

«Κατανοούμε πως μετά την Μπαχμούτ, μπορεί να πάνε πιο μακριά. Μπορεί να πάνε στην Κραματόρσκ, μπορεί να πάνε στη Σλοβιάνσκ, ο δρόμος θα είναι ελεύθερος για τους Ρώσους προς άλλες πόλεις της Ουκρανίας», είπε ο αρχηγός της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Αυτό έχει στρατηγική σημασία για εμάς», επέμεινε ο ουκρανός πρόεδρος, υπογραμμίζοντας ότι ο στρατός του παραμένει αποφασισμένος να υπερασπιστεί την πόλη.

Ο ρωσικός στρατός κλιμακώνει την επίθεση για την κατάληψη της Μπαχμούτ, κρίνοντας πως η πόλη έχει κρίσιμη σημασία για τη συνέχεια αυτής που το Κρεμλίνο βάφτισε «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», παρά τη σκληρή ουκρανική αντίσταση.

Η Μπαχμούτ «είναι σημαντικός κόμβος (των γραμμών) άμυνας των ουκρανών στρατιωτών στο Ντονμπάς», σχολίασε χθες ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού.

«Η κατάληψή της θα επιτρέψει να διεξαχθούν νέες επιθετικές επιχειρήσεις σε βάθος», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε.

Ο ουκρανός πρόεδρος επέμεινε στη συνέντευξή του στο CNN πως ο στρατός του είναι αποφασισμένος να κρατήσει την πόλη.

«Είχα συνάντηση με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου και τους στρατιωτικούς διοικητές (…) και όλοι τους μου είπαν πως πρέπει να συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη στην Μπαχμούτ», διαβεβαίωσε ο κ. Ζελένσκι.

«Ασφαλώς πρέπει να λογαριάσουμε τις ζωές των στρατιωτικών μας. Αλλά πρέπει να κάνουμε όλα όσα μπορούμε καθώς παραλαμβάνουμε όπλα (…) ώσπου ο στρατός μας να προετοιμαστεί για αντεπίθεση».

Παρότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ υποβαθμίζει τη στρατηγική σημασία της Μπαχμούτ, η πόλη έχει προσλάβει μεγάλη συμβολική και τακτική σημασία, καθώς τα δύο αντιμαχόμενα μέρη έχουν υποστεί τρομακτικές απώλειες.

Η πόλη, στην οποία έχουν απομείνει λιγότεροι από 4.000 κάτοικοι από τους 70.000 που είχε προτού ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει καταστραφεί σχεδόν ολοσχερώς.

«Πλήρη έλεγχο του ανατολικού τμήματος της Μπαχμούτ», ισχυρίζεται η Wagner

Οι μισθοφόροι της εταιρείας Wagner από την πλευρά τους δήλωσαν σήμερα πως έχουν τον πλήρη έλεγχο του ανατολικού τμήματος της Μπαχμούτ. «Μονάδες της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner πήραν τον έλεγχο του ανατολικού τμήματος της Μπαχμούτ», ανέφερε ο ιδρυτής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν με ηχητικό μήνυμά του στην πλατφόρμα μηνυμάτων Telegram.

«Τα πάντα ανατολικά του ποταμού Μπαχμούτκα βρίσκονται πλήρως υπό τον έλεγχο της Wagner», πρόσθεσε.

Το Ρόιτερς ωστόσο, σημειώνει πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία και πως ο Πριγκόζιν έχει στο παρελθόν ανακοινώσει πρόωρα κάποιες επιτυχίες των μισθοφόρων της εταιρείας του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...

ΥΓΕΙΑ

Η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας καλεί τους πολίτες, και ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω...