Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Φάουτσι ανέθεσε έρευνα για να διαψεύσει ότι ο νέος κορονοϊός διέρρευσε από εργαστήριο, «δείχνει» η αλληλογραφία του

Τα πρόσφατα δημοσιευμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αποκαλύφθηκαν από τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής των Αντιπροσώπων που διερευνούν την πανδημία της Covid-19 δείχνουν ότι ο πρώην επικεφαλής των Εθνικών Ινστιτούτων Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων τόσο ανέθεσε όσο και είχε την τελική έγκριση για ένα επιστημονικό έγγραφο που υποστήριζε ότι ήταν «απίθανο» να διαρρεύσει ο ιός από ένα εργαστήριο στο Γουχάν της Κίνας.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, στάθηκε δίπλα στον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξη Τύπου και επικαλέστηκε την ίδια αυτή εργασία ως απόδειξη ότι η ιδέα της διαρροής από το εργαστήριο ήταν απίθανη, χωρίς να παραδεχτεί ότι την ανέθεσε.

Πολλά μέσα ενημέρωσης άρχισαν τότε να απορρίπτουν την ιδέα, για να προτείνουν αργότερα ότι η θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο είναι πιθανή, καθώς προέκυψαν νέα στοιχεία που υποστήριζαν τον ισχυρισμό.

Τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Ενέργειας και το FBI δεν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο ιός εξαπλώθηκε πιθανότατα από διαρροή εργαστηρίου στη Γουχάν. Η CIA δεν έχει ακόμη διατυπώσει την οριστική της θέση.

Γράφτηκε μόλις τέσσερις ημέρες αφότου ο Φάουτσι και ο προϊστάμενός του στο NIH, Φράνσις Κόλινς, πραγματοποίησαν τηλεφωνική επικοινωνία με τους ερευνητές για να συζητήσουν τις αναφορές ότι το Covid μπορεί να είχε διαρρεύσει από ένα εργαστήριο γενετικών δοκιμών στη Γουχάν και ότι «μπορεί να έχει γίνει σκόπιμη γενετική χειραγώγηση».

Στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ο Δρ Κρίστιαν Άντερσεν παραδέχεται ότι ο Φάουτσι τον «παρότρυνε» να γράψει τη δημοσίευση με στόχο να «καταρρίψει» τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο.

Υπέβαλε τη δημοσίευση με κριτές στο Nature Medicine στις 12 Φεβρουαρίου 2020 με ένα συνοδευτικό email που έγραφε: «Υπήρξαν πολλές εικασίες, κινδυνολογίες και συνωμοσίες που διατυπώθηκαν σε αυτόν τον χώρο».

Μια επιστολή που εστάλη από την Scripps Research εκ μέρους του αργότερα επέμεινε ότι ο Άντερσεν ερεύνησε αντικειμενικά την προέλευση της Covid και ισχυρίστηκε ότι ο Φάουτσι δεν επηρέασε το έργο του.

Όμως η έκθεση των Ρεπουμπλικανών της Βουλής των Αντιπροσώπων αναφέρει: «Σύμφωνα με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν προηγουμένως δημοσιοποιηθεί, ο ισχυρισμός αυτός είναι αποδεδειγμένα ψευδής».

Επισημαίνει ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της 8ης Φεβρουαρίου 2020, στο οποίο ο γιατρός δήλωσε: «Η κύρια εργασία μας τις τελευταίες εβδομάδες έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια να διαψεύσουμε κάθε είδους θεωρία διαρροής εργαστηρίου».

Άλλοι προφανώς εργάστηκαν επίσης για να διασφαλίσουν ότι το έγγραφο απέρριπτε σθεναρά την ιδέα της διαρροής από εργαστήριο.

Ο Φάραρ ο οποίος ήταν τότε επικεφαλής του βρετανικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού Wellcome Trust, ο οποίος έχει ιστορικούς δεσμούς με τη φαρμακοβιομηχανία, και τώρα είναι επικεφαλής επιστήμονας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, προσπάθησε να περάσει μια επεξεργασία που αντικαθιστούσε τη λέξη «μάλλον απίθανο» σε «απίθανο» σε μια δήλωση σχετικά με την πιθανότητα προέλευσης μιας διαρροής από εργαστήριο.

Σύμφωνα με τις αλλαγές, μια πρόταση στην έκθεση έγραφε: «Είναι απίθανο ο SARS CoV-2 να προέκυψε μέσω εργαστηριακής χειραγώγησης ενός υπάρχοντος κοροναϊού που σχετίζεται με τον SARS».

Παρόλα αυτά, ακόμη και με τις διορθώσεις, ο Κόλινς έστειλε email στον Φάουτσι «εκφράζοντας την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι το Πρότυπο άμεσης Προέλευσης, το οποίο είδε πριν από τη δημοσίευση και του δόθηκε η ευκαιρία να το επεξεργαστεί, δεν κατέρριψε την υπόθεση της διαρροής στο εργαστήριο και ρωτάει αν το NIH θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να «ρίξει» την υπόθεση της διαρροής στο εργαστήριο», γράφουν οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής σε μια έκθεση.

«Την επόμενη ημέρα ο Δρ Φάουτσι επικαλέστηκε το Πρότυπο άμεσης Προέλευσης από το βήμα του Λευκού Οίκου όταν ρωτήθηκε αν η Covid-19 διέρρευσε από εργαστήριο».

Είχε πει τότε: «Υπήρξε πρόσφατα μια μελέτη όπου μια ομάδα εξαιρετικά καταρτισμένων εξελικτικών ιολόγων εξέτασε την αλληλουχία στις νυχτερίδες καθώς εξελίσσονται και οι μεταλλάξεις που χρειάστηκαν για να φτάσουν στο σημείο που είναι τώρα είναι απολύτως συμβατές με ένα άλμα του είδους από ένα ζώο σε έναν άνθρωπο» είπε.

«Έτσι, το έγγραφο θα είναι διαθέσιμο», συνέχισε ο Φάουτσι. «Δεν έχω τους ερευνητές αυτή τη στιγμή, αλλά μπορούμε να σας τη διαθέσουμε».

Ο Τεντ Κρουζ δήλωσε πρόσφατα στο συνέδριο πολιτικής δράσης των Συντηρητικών ότι ο Φάουτσι θα έπρεπε να διωχθεί ποινικά για τα υποτιθέμενα ψέματα σχετικά με την προέλευση της Covid.

Μιλώντας για τη διαρροή από το εργαστήριο, είπε: «Για δύο χρόνια αυτό χλευάστηκε ως θεωρία συνωμοσίας, θεωρία τρελού που φοράει καπέλο με αλουμινόχαρτο, που δεν επιτρεπόταν να πεις, αλλιώς θα σε απαγόρευαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Πηγή: dailymail.co.uk

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Το 2002, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών οργανώσεων πολιτών, συνέταξε τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Δικαιωμάτων των Ασθενών, ο οποίος έχει μεταφραστεί...

ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζονται σε πανελλαδική κλίμακα οι εξορμήσεις από τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με διενέργεια δωρεάν rapid test για όλους τους...

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ερωτηθείς εάν θα άλλαζε κάτι στην προσέγγισή του για τον δεύτερο προημιτελικό, ο Πεπ Γκουαρδιόλα σχολίασε: «Θα προτιμούσα να νικήσω. Συγχαρητήρια στην Ρεάλ Μαδρίτης...

LIFESTYLE

Την Κατερίνα Στανίση υποδέχθηκε η Έλενα Παπαβασιλείου, τη νύχτα της Τετάρτης, στο νέο επεισόδιο για την εκπομπή EQ που προβλήθηκε στο πρόγραμμα του Action...