Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Λωρίδα της Γάζας: Νέα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα νωρίς το πρωί σε αντίποινα εκτόξευσης ρουκετών

Σε αντίποινα για την εκτόξευση ρουκετών από τον παλαιστινιακό θύλακα ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε νωρίς σήμερα το πρωί αεροπορικά πλήγματα όπως ανακοίνωσε.

Λίγη ώρα μετά τις 06:00, υψωνόταν πυκνός καπνός από τοποθεσία που επλήγη βόρεια της πόλης της Γάζας. Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες δήλωναν πως εκτοξεύθηκαν τουλάχιστον οκτώ ρουκέτες από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για εκτοξεύσεις έξι ρουκετών, προσθέτοντας πως οι πέντε αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, ενώ η έκτη κατέπεσε σε ακατοίκητη περιοχή.

Οι νέες εχθροπραξίες ακολουθούν έφοδο χθες Τετάρτη του ισραηλινού στρατού στη Νάμπλους (Δυτική Όχθη), κατά τη διάρκεια της οποίας έχασαν τη ζωή τους 11 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 16χρονος, και τραυματίστηκαν από σφαίρες άλλοι τουλάχιστον 80.

Η χθεσινή επιδρομή καταγράφεται ως η πιο αιματηρή στη Δυτική Όχθη από το 2005.

Όπως συμβαίνει συνήθως, μετά την επιχείρηση αυτή του στρατού τη νύκτα εκτοξεύθηκαν ρουκέτες από τη Γάζα εναντίον του Ισραήλ, τις οποίες ακολούθησαν ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα εναντίον του παλαιστινιακού θύλακα ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς από το 2007.

Προς το παρόν δεν έχουν υπάρξει αναφορές για θύματα.

Λίγο νωρίτερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την κατάσταση «στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη» η οποία «είναι πιο εύφλεκτη από όσο έχει υπάρξει εδώ και χρόνια».

Η ΕΕ ζήτησε «από όλες τις πλευρές να εργαστούν για την αποκατάσταση της ηρεμίας και για την αποκλιμάκωση της έντασης».

Από την αρχή του έτους στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση έχουν σκοτωθεί 60 Παλαιστίνιοι (μέλη ένοπλων οργανώσεων και άμαχοι, ανάμεσα τους ανήλικοι), 10 Ισραηλινοί (9 πολίτες, ανάμεσά τους τρεις ανήλικοι, κι ένας αστυνομικός), καθώς και μια Ουκρανή, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασιζόμενη σε ανακοινώσεις επίσημων ισραηλινών και παλαιστινιακών πηγών.

Χθες το απόγευμα στη Ναμπλούς μεγάλο πλήθος, ανάμεσα του και ένοπλοι άνδρες, παρέστη στην κηδεία των εννέα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ισραηλινής επιδρομής.

Ο δέκατος νεκρός αποτεφρώθηκε στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων της Μπαλάτα. Ο ενδέκατος νεκρός, ηλικίας 66 ετών, υπέκυψε στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν έπειτα από την εισπνοή δακρυγόνου, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Ο στρατός του Ισραήλ επεσήμανε ότι διεξήγαγε «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» στη Ναμλπούς στη διάρκεια της οποίας «εξουδετερώθηκαν τρεις καταζητούμενοι ύποπτοι που είχαν εμπλακεί σε ένοπλες επιθέσεις (στη Λωρίδα της Γάζας) και οι οποίοι σχεδίαζαν άλλες επιθέσεις στο άμεσο μέλλον».

Στη διάρκεια της επιχείρησης, που διήρκησε σχεδόν τέσσερις ώρες, Παλαιστίνιοι έριξαν πέτρες και εκρηκτικούς μηχανισμούς εναντίον των στρατιωτών, πρόσθεσε ο στρατός, σημειώνοντας ότι δεν υπήρξαν τραυματίες στις τάξεις του.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Το σχέδιο της Nissan επικεντρώνεται σε ευρύτατη παρουσίαση νέων προϊόντων, αυξημένο εξηλεκτρισμό, νέες προσεγγίσεις στον σχεδιασμό και την κατασκευή, στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Πρόκειται για το αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας επίσημου φορέα του της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Joint Research Centre (JRC), που δημοσιεύθηκε από το Publications Office of the...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Οι επαγγελματίες οδηγοί χρειάζονται ειδικές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να είναι σε θέση να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητες αυτών των θωρακισμένων οχημάτων, τα οποία...

ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

Στο ειδικά διαμορφωμένο stand της μάρκας θα βρίσκονται όλα τα νέα μοντέλα BMW του 2024, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να τα γνωρίσουν από...