Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Νομιμοποίηση εννέα οικισμών στη Δυτική Όχθη, με φόντο επιθέσεις και επιδρομές

Εννέα εβραϊκούς οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ανακοίνωσε ότι θα νομιμοποιήσει το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ χθες, Κυριακή12/2. Προηγήθηκε σειρά επιθέσεων στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ στη διάρκεια της νύκτας ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές εναντίον στρατιωτικού συγκροτήματος στη Γάζα.

«Σε απάντηση στις φονικές τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ιερουσαλήμ, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να νομιμοποιήσει εννέα οικισμούς στην Ιουδαία- Σαμάρια», το όνομα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ για τη Δυτική Όχθη, μια παλαιστινιακή περιοχή την οποία κατέλαβε η χώρα στον πόλεμο του 1967.

«Οι οικισμοί αυτοί υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια, κάποιοι από αυτούς εδώ και δεκαετίες», συνέχισε η ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου. Από τότε που κατέλαβε την περιοχή το Ισραήλ έχει δημιουργήσει 132 οικισμούς, σύμφωνα με την οργάνωση Peace Now. Περισσότεροι από 475.000 Ισραηλινοί διαμένουν σε οικισμούς στη Δυτική Όχθη, όπου ζουν 2,8 εκατ. Παλαιστίνιοι.

Τα τελευταία χρόνια αρκετοί σκληροπυρηνικοί Ισραηλινοί δημιούργησαν οικισμούς χωρίς την άδεια της κυβέρνησης. Κάποιους τους έχει κατεδαφίσει η ισραηλινή αστυνομία, ενώ άλλοι νομιμοποιήθηκαν στη συνέχεια.

«Επιπλέον το Συμβούλιο Ανώτερου Σχεδιασμού και Πολιτικής Διοίκησης θα συνεδριάσει τις επόμενες ημέρες για να εγκρίνει την ανέγερση νέων κατοικιών στους υπάρχοντες οικισμούς στην Ιουδαία- Σαμάρια», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Παράλληλα χθες υιοθετήθηκαν και άλλα μέτρα «στο πλαίσιο της αποφασιστικής αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», κυρίως η ενίσχυση της παρουσίας των δυνάμεων ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ.

Νωρίτερα χθες ο Νετανιάχου είχε επισημάνει ότι επιθυμεί «να ενισχύσει τον εποικισμό», ενώ είχε εξαγγείλει και την υποβολή νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο το οποίο θα προβλέπει «την αφαίρεση της ισραηλινής υπηκοότητας και την απέλαση των τρομοκρατών».

Τα μέτρα αυτά αφορούν τους Ισραηλινούς Άραβες, απογόνους των Παλαιστινίων που παρέμειναν στη γη τους μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948, καθώς και τους Παλαιστίνιους που έχουν καθεστώς κατοίκου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν καθώς αναζωπυρώνεται η ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουσης.

Την Παρασκευή Παλαιστίνιος σκότωσε τρεις Ισραηλινούς, ανάμεσά τους δύο παιδιά, όταν έπεσε με το αυτοκίνητό του σε στάση λεωφορείου στην Ραμότ, ισραηλινή συνοικία στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Την Κυριακή οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν Παλαιστίνιο έφηβο στη διάρκεια επιδρομής του στρατού στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Εξάλλου τη νύκτα της Κυριακής προς Δευτέρα ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε αεροπορικές επιδομές εναντίον στρατιωτικού συγκροτήματος της Χαμάς στη Γάζα, σε απάντηση για ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τον παλαιστινιακό θύλακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,AFP, Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΕΛΛΑΔΑ

Την απόφαση για διοργάνωση κινητοποίησης την Τρίτη 30 Απριλίου στη 1μμ ανακοίνωσε η ομάδα πρωτοβουλίας γονέων και πασχόντων Μεσογειακής Αναιμίας Παίδων «Αγία Σοφία», στο...

ΕΛΛΑΔΑ

Ένας νεκρός και δύο τραυματίες είναι ο απολογισμός της φονικής συμπλοκής με πυροβολισμούς που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Κυριακής 28 Απριλίου, έξω από γνωστό...

LIFESTYLE

“Δεν μπορείς να βαφτίζεις ένα παιδί επειδή έχεις κάνει μία αμαρτία και το κάνεις για εσένα για να ξεπλύνεις την αμαρτία σου και μετά...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «εξάχρονο παιδί» τον αντίπαλό του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στην ομιλία του...