Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πάνω από 200 Νικαραγουανοί απελαθέντες από την κυβέρνηση Ορτέγκα έλαβαν ανθρωπιστική άδεια

Οι 222 Νικαραγουανοί που απελευθερώθηκαν από τη φυλακή και απελάθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες προσγειώθηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο Dulles.

Οι εκδιωγμένοι αντίπαλοι της κυβέρνησης Ορτέγκα, ανάμεσα τους και 7 ιερείς, έχουν στερηθεί ισόβια τα πολιτικά τους δικαιώματα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η απελευθέρωση των αντιφρονούντων δεν αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας με την κυβέρνηση του προέδρου Ντάνιελ Ορτέγκα.

Ο Ορτέγκα επεσήμανε ότι «δεν υπήρξε καμία διαπραγμάτευση, ότι είχαν στείλει στην Ουάσιγκτον μια λίστα με 228 κρατούμενους και ότι ο Λευκός Οίκος άσκησε βέτο σε τέσσερις από αυτούς.

Οι 222 κρατούμενοι στη Νικαράγουα, συμπεριλαμβανομένων 7 που προσπάθησαν να αμφισβητήσουν τον σημερινό πρόεδρο,  για την προεδρία, εκδιώχθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες «ως προδότες της πατρίδας», σύμφωνα με την απόφαση του Εφετείου της Μανάγκουα.

Το ψήφισμα που διαβάστηκε από τον πρόεδρο του πρώτου τμήματος του Εφετείου της Μανάγκουα, δικαστή Octavio Rothschuh, διέταξε επίσης τον διαρκή αποκλεισμό από την άσκηση δημόσιων αξιωμάτων, θέσεις λαϊκών εκλογών και ανέστειλε τα πολιτικά τους δικαιώματα ισόβια.

«Διατάχθηκε η άμεση απέλαση 222 ατόμων που καταδικάστηκαν για τη διάπραξη πράξεων που υπονομεύουν την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την αυτοδιάθεση του λαού, για υποκίνηση βίας, τρομοκρατίας και οικονομικής αποσταθεροποίησης», σύμφωνα με την ποινή που διάβασε ο δικαστής από το Δικαστικό Συγκρότημα της Μανάγκουα.

Οι 222 πολέμιοι και επικριτές της εκτελεστικής εξουσίας εκδιώχθηκαν επίσης «για προσβολή των υπέρτατων συμφερόντων του έθνους που καθιερώθηκαν στο νομικό σύστημα, τις συμβάσεις και τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλάζοντας την ειρήνη, την ασφάλεια και τη συνταγματική τάξη», πρόσθεσε το δικαστήριο.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυξημένες κατά 50,2% ήταν οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα τον Απρίλιο, φτάνοντας τους 88.851 τόνους έναντι 59.156 τόνων τον ίδιο μήνα του...

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε να δεσμευτεί ρητά ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, στις οποίες θα βρεθεί ξανά αντιμέτωπος...

ΕΛΛΑΔΑ

Σοβαρό τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε περί τις 23:00 το βράδυ, στη λεωφόρο Πειραιώς. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb.gr, ένα όχημα, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, παρέσυρε πέντε...

ΕΛΛΑΔΑ

Η αντιπυρική περίοδος στη χώρα μας ξεκίνησε επίσημα από την 1η Μαΐου και θα διαρκέσει έως την 31η Οκτωβρίου. Έναρξη Αντιπυρικής Περιόδου 2024 <imgsrc=””...