Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Bloomberg: Η Ρωσία μετριάζει τη ζημιά από τις κυρώσεις με επενδύσεις ρεκόρ 

Η Ρωσία επέζησε ενός έτους κυρώσεων επενδύοντας όσο ποτέ άλλοτε, γράφει το Bloomberg και αναφέρει ότι η Ρωσία προσπαθεί να βγει από μια επιβεβλημένη οικονομική κρίση που απείλησε να προκαλέσει τη βαθύτερη ύφεση κατά τη διάρκεια των δύο και πλέον δεκαετιών διακυβέρνησης του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως σημειώθηκε, οι ρωσικές εταιρείες έπρεπε να δαπανήσουν για να αντικαταστήσουν τις εισαγωγές και να διαφοροποιήσουν το εμπόριο. Έτσι, μεγάλες και μικρές εταιρείες ξόδεψαν για την αντικατάσταση ξένου εξοπλισμού και λογισμικού ή διοχέτευαν χρήματα στην κατασκευή νέων αλυσίδων εφοδιασμού προκειμένου να φτάσουν σε εναλλακτικές αγορές.

Αν και αντιμετώπισε τις αρχικές προβλέψεις για μείωση των κεφαλαιουχικών δαπανών κατά 20%, η Ρωσία σημείωσε αύξηση 6% το 2022.

Αυτή τη φορά, οι ρωσικές επενδύσεις αποδείχθηκαν ανθεκτικές στην ύφεση.

Η Κεντρική Τράπεζα και το ρωσικό υπουργείο Οικονομίας προβλέπουν μια περίοδο σταθερότητας ή μόνο μια μικρή πτώση.

Καθώς η Ρωσία πάλευε να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που προκλήθηκαν από τις κυρώσεις, εμφανίστηκαν νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες υποστηρίχθηκαν από κρατικά δάνεια ή επιδοτήσεις.

Έτσι, στην περιοχή Pskov στα δυτικά της Ρωσίας, το εργοστάσιο θα παράγει βιομηχανικές μπαταρίες για να βοηθήσει στην αντικατάσταση των εισαγωγών.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση χημικής τεχνολογίας που ξεκίνησε στην Τσουβάσια στον Βόλγα σχεδιάζει να παράγει υπεροξείδιο του υδρογόνου σε ποσότητες που θα πρέπει να ικανοποιούν πλήρως την εγχώρια ζήτηση. Κοντά στη Μόσχα, τα εργοστάσια άρχισαν να παράγουν υδραυλικό εξοπλισμό και φάρμακα.

Επίσης, η εξαφάνιση μεγάλου αριθμού εισαγόμενων προϊόντων έγινε μια από τις δυνάμεις που στρεβλώνουν τη ρωσική οικονομία κατά τη διάρκεια του πολέμου, ενθαρρύνοντας την ανάπτυξη που βασίζεται σε λιγότερο εξελιγμένη τεχνολογία, προς αυτό που η κεντρική της τράπεζα αποκάλεσε «αντίστροφη εκβιομηχάνιση», μεταδίδει το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΔΙΕΘΝΗ

Τουλάχιστον 3.500 θαλάσσια πουλιά έχουν βρεθεί νεκρά από τις 26 Μαΐου στις ακτές της βόρειας Χιλής, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας που ερευνούν...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

«Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023, προτρέπει σε μια πλανητική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από τα πλαστικά. Εκατομμύρια άνθρωποι σε περισσότερες από 150...

ΔΙΕΘΝΗ

Ένας Δανός και δύο Ιρανοαυστριακοί, που κρατούνταν στο Ιράν και αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο ανταλλαγής κρατουμένων – κατά την οποία η Τεχεράνη απελευθέρωσε την...

ΕΛΛΑΔΑ

Στόχος ληστή έγινε στις 17.15 το απόγευμα της Παρασκευής γυναίκα που εργάζεται σε σούπερ μάρκετ στο Μενίδι. Άντρας που επέβαινε σε μηχανάκι της άρπαξε...