Connect with us

Hi, what are you looking for?

ΔΙΕΘΝΗ

Τα κτίρια της Τουρκίας και της Συρίας ήταν πάντα ευάλωτα στους σεισμούς-Δυσοίωνες προβλέψεις επιστημόνων

Oι άνθρωποι στην Τουρκία και Συρία πρέπει να προετοιμαστούν για ακόμη περισσότερους σεισμούς και μετασεισμούς, καθώς και για την επιδείνωση του καιρού τονίζουν σε άρθρο μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature, ερευνητές από όλο τον κόσμο.

Μάλιστα σύμφωνα με τον καθηγητή καταστροφών και υγείας Ιλάν Κελμαν του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου η πιθανότητα μεγάλων μετασεισμών που προκαλούν ακόμη περισσότερες ζημιές θα συνεχιστεί για εβδομάδες και μήνες. Παράλληλα τονίζει ότι η  πρόγνωση του καιρού για την περιοχή προβλέπει θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που έχουν παγιδευτεί στα ερείπια, που μπορεί να διασωθούν, θα μπορούσαν κάλλιστα να παγώσουν μέχρι θανάτου.

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Μάρτιο στο περιοδικό Soil Dynamics and Earthquake Engineering , από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Μέσης Ανατολής, στην Άγκυρα, οι ερευνητές προέβλεπαν ότι το κέντρο της πόλης Γκαζιαντέπ θα υποστεί ζημιά μέτριας έως σοβαρής κλίμακας με σεισμό μεγέθους 6,5 Ρίχτερ. Και αυτό επειδή τα περισσότερα υπάρχοντα κτίρια είναι κατασκευές χαμηλού ύψους από τούβλα που κατασκευάζονται πολύ κοντά το ένα στο άλλο. Οι θάνατοι σε σεισμούς προκαλούνται συχνά από πτώση τούβλων και τοιχοποιίας.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, πολλοί άνθρωποι στην Τουρκία που επλήγησαν από τον σεισμό ζουν σε τέτοιες κατασκευές που είναι εξαιρετικά πιθανό να υποστούν ζημιές από το κούνημα, με τοιχοποιία από τούβλα χωρίς ενίσχυση και κουφώματα από σκυρόδεμα χαμηλού ύψους.

Το 1999, ο σεισμός μεγέθους 7,4 βαθμών σκότωσε περισσότερους από 17.000 ανθρώπους και άφησε πάνω από 250.000 άστεγους. Μετά από αυτή την τραγωδία, η τουρκική κυβέρνηση εισήγαγε νέους οικοδομικούς κώδικες και υποχρεωτικό σύστημα ασφάλισης σεισμού. Ωστόσο, πολλά από τα κτίρια που επλήγησαν από τον σεισμό αυτής της εβδομάδας χτίστηκαν πριν από το 2000.

Τα πράγματα είναι χειρότερα στη Συρία, όπου περισσότερα από 11 χρόνια συγκρούσεων έχουν καταστήσει αδύνατη την επιβολή των προτύπων κατασκευής. Ο σεισμός έπληξε τις βορειοδυτικές περιοχές της Συρίας, με κτίρια να καταρρέουν στο Χαλέπι και την Ιντλίμπ. Ορισμένα κτίρια που έχουν υποστεί ζημιά από τον πόλεμο στη Συρία έχουν ξαναχτιστεί χρησιμοποιώντας υλικά χαμηλής ποιότητας ή «όποια υλικά είναι διαθέσιμα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση της λειτουργικής και της καθαρής κερδοφορίας, των επενδύσεων και των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής ανακοίνωσε η ΔΕΗ για...

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αύριο 28 Μαΐου στις 18:00, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Κωνσταντίνου Τασούλα, θα παραστεί στην τελετή...

ΕΛΛΑΔΑ

Δεύτερη στον κόσμο – μετά την Ισπανία- ως προς το δυναμικό παραγωγής ρεύματος από φωτοβολταϊκά κατατάσσεται η Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού...

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Το κομμάτι κόκκινου πλαστικού ανάμεσα στα καλάμια της βόρειας Γαλλίας θα μπορούσε να είναι οποιοδήποτε κομμάτι του καταναλωτισμού που συσσωρεύεται σε όλο τον πλανήτη,...